Όλοι οι άνθρωποι του TEDxThessaloniki

Tον Οκτώβριο του 2009, επιστρέφοντας με τρένο από την Αθήνα, ο Ανέστης Χατζηδιάκος σκεφτόταν «γιατί όχι και στη Θεσσαλονίκη;». Οι εικόνες από το 1ο TEDxAthens ήταν ακόμα ζωντανές μπροστά του…Η εμπειρία ήταν τόσο έντονη, που έκανε τον επίμονο φοιτητή πληροφορικής από τη Μυτιλήνη να μην εγκαταλείψει την ιδέα.

Χρειάστηκαν ένα e-mail στο TED, μερικές συμπτώσεις χάρη στις οποίες γνώρισε τον Λάζαρο Μπουδακίδη και την Κατερίνα Μπιλιούρη (τον πρώτο πυρήνα της ομάδας), και μπόλικη δουλειά.  Το πρώτο TEDxThessaloniki ήταν γεγονός! Πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010, με θέμα «Προς ένα εναλλακτικό μέλλον». Το κοινό ήταν μικρό, γύρω στα 100 άτοµα. Στη σκηνή του «Ολύμπιον» ανέβηκαν πέντε ομιλητές, οι δημοσιογράφοι Φίλιος Στάγκος και Paul Lewis, ο σκηνοθέτης Μάριος Σπύρογλου, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, ο web developer Martin Angelov. To 2011 το «Γιατί όχι» έγινε το κεντρικό μότο του ΤEDxThessaloniki ενώ πέρσι, όταν η κρίση μας είχε βυθίσει όλους σε κατήφεια ήταν το «Το θάρρος να δημιουργείς. Κάθε χρονιά οι ομιλητές ήταν περισσότεροι, ενώ στη 2η και 3η διοργάνωση τα εισιτήρια ήταν soldout! Το θέμα του TEDxThessaloniki 2013 είναι η «Δύναμη του Συν (+)», η δύναμη να συνεργάζεσαι, να συνθέτεις, να συμμετέχεις, να συνυπάρχεις, η δύναμη να συνεχίζεις.

Όπως όλα τα TEDx, το TEDxThessaloniki διοργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές και η ομάδα συνεχώς διευρύνεται. Ο οργανωτικός πυρήνας της ομάδας αποτελείται από 18 άτομα. Συνολικά 30 άτομα δουλεύουν όλο το χρόνο και άλλα 40 άτομα συμμετέχουν προσφέροντας εθελοντική εργαςία, στην τελική ευθεία πριν τη διοργάνωση. Πρόκειται για νέους ανρθώπους, που μέχρι το TEDxThessaloniki δεν γνωριζόταν μεταξύ τους, και ας είχαν κάτι κοινό. Όλοι τους είναι φορείς εκείνου του μικροβίου που κατατρώγει τον εφησυχασμό. Εκφράζουν τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλεις ενώνουν τις δυνάμεις τους και δουλεύουν όλο το χρόνο για τις δέκα ώρες γεμάτες ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Ο λόγος σε αυτούς:

«ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ TEDxThessaloniki ΓΙΑΤΙ»…

… είναι συναρπαστικό να είσαι μέλος αυτής της ομάδας! Να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που έχουν την ίδια «τρέλα» να μοιράζονται ιδέες και ακόμα μεγαλύτερη διάθεση να τις διαδόσουν!

Τάνια Ακριτίδου, υπεύθυνη εθελοντών

… το μήνυμά μας είναι πως «Γίνεται!». Γίνονται όσα δημιούργησαν οι ομιλητές μας, γίνεται να φτιάξουμε όλοι μαζί αυτήν την εμπειρία. Αυτήν την ιδιαίτερη εμπειρία που προσφέρει ερεθίσματα και ενθάρρυνση. Είναι ένα συν (+) για την πόλη μας.

Αυγή Βογιατζόγλου, Νομική Σύμβουλος

…με τη συμμετοχή μου βοηθάω στη διάδοση ιδεών που αξίζουν, κάνοντας πράξη το όραμα του θεσμού. Γιατί οι παρέες κάνουν τη διάφορα.

Γιώργος Γάτος, υπεύθυνος χορηγιών

…δε μπορώ να απαντήσω τώρα γιατί τρέχω να δώσω παραγγελία, να κάνω παραλαβές, να εξυπηρετήσω πελάτη, να απαντήσω τηλέφωνο, να στείλω email. Ένα έχω μόνο να πώ: Εθελοντισμός στο TEDxThessaloniki = ΧΑΜΟΣ.

Σταμάτιος Γιαννίκης-Αρχιτέκτονας

…ο εθελοντισμός και η προσφορά παράγουν έργο μέσα από το οποίο κερδίζεις τη χαρά της επικοινωνίας και τη συμμετοχή στη διάδοση ιδεών από αξιοσημείωτους ανθρώπους.

Ιωάννης Εργελετζής, graphic designer

… με την ομάδα του TEDxThessaloniki δημιουργούμε, μέσα από την κοινότητα μας, ένα δίκτυο διάδοσης όμορφων και καινοτόμων ιδεών τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο. Για αυτό και πλέον μπορούμε να ελπίζουμε πως με την συνεχή ανάπτυξη της TEDx κοινότητας σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να ζούμε σε ένα καλύτερο κόσμο.

Βαγγέλης Κοκκοτζής, TEDxSter Care

… θέλω να εμπνευστώ από δραστήριους ανθρώπους που νίκησαν τα εμπόδια και τόλμησαν να κάνουν τα όνειρα τους πράξη, για να ανταλλάξω ιδέες και εμπειρίες και για να μοιραστώ την αγωνία και την ικανοποίηση της διοργάνωσης μιας ημέρας γεμάτης αισιοδοξία!

Χριστίνα Μελίδου, Υπεύθυνη TEDxWish

… η ενέργεια, το πάθος, η ελευθερία, η αυθεντικότητα των ιδεών, η έμπνευση που συναντά κάποιος στο TED και τα TEDx είναι δύναμη, για να ονειρεύεσαι, να στοχεύεις, να προσπαθείς για ό,τι καλύτερο. Η συμμετοχή μου στην ομάδα του TEDxThessaloniki είναι η δική μου δημιουργική δράση απέναντι στη μιζέρια και την κρίση που μας περιβάλλει.

Βελισσάριος Μηλιώνης, Partnerships development

… στο συνεπαρμένο από το κατεστημένο καθημερινό γίγνεσθαι, η διάδοση καινοτόμων πρωτοβουλιών μέσα από την παγκόσμια πλατφόρμα του TED, αποτελεί μια ευκαιρία για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ αξιόλογων μονάδων που θα εμπνεύσει εξωστρέφεια. Έστω και αν η ανατροφοδότηση στην πόλη μας θα είναι μικρή, είναι πολύτιμη. Αυτό για μένα, είναι ανεκτίμητο.

Αργυρώ Μπαράτα, Performances Coordinator

… αποτελεί μια διαδικασία εξαιρετικά δημιουργική. Φέρνει σε επαφή ανθρώπους και ιδέες, εμπνέοντας όχι μόνο τους παρευρισκόμενους κατά την ημέρα της διοργάνωσης, αλλά όλους όσους παρακολουθήσουν τις ομιλίες από το διαδίκτυο.

Kατερίνα Μπιλιούρη, Eπιμέλεια Ύλης, Photo Editor

… μου δίνει την δυνατότητα να πειραματιστώ δημιουργικά, συνεισφέροντας σε κάτι που μπορεί να προσφέρει αισιοδοξία, όνειρα και χαμόγελα.

Χριστίνα Μπιλιούρη, Creative Director

… είναι μοναδικό το συναίσθημα να ξεπροβοδίζουμε φωτεινές ιδέες από τη σκηνή του TEDxThessaloniki καθώς ξεκινούν το ταξίδι τους για τον κόσμο. Είναι όμως μοναδικό και το μαγικό συστατικό που κάνει ομιλητές, κοινό και διοργανωτές μία μεγάλη παρέα στο τέλος εκείνης της μέρας.

Λάζαρος Μπουδακίδης, Production Manager

… προσφέρουμε μια εμπειρία που εμπνέει, ένα περιβάλλον που παρακινεί τον καθένα να πραγματοποιήσει το όραμά του. Γιατί συμμετέχω σε μια τοπική αλλά και παγκόσμια κοινότητα με την οποία μοιραζόμαστε ένα κοινό σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας.

Έλενα Παπαδοπούλου, επιμελήτρια TEDxThessaloniki

… ήταν η πιο θετική εμπειρία που βίωσα ως θεατής μέσα στο σκοτάδι του 2012 και αξίζει να τη διαδώσω και να τη μοιραστώ με όσους παραπάνω μπορώ.TEDx=κοιτάω μπροστά!

Νίκος Παπαντωνόπουλος-Sponsors Liaison

…οι καλές ιδέες, τα ανήσυχα μυαλά, οι όμορφες ιστορίες και η γνώση γίνονται πυξίδα που δείχνει προς κάπου καλύτερα. Η ομάδα είναι ένα ατέλειωτο πάρε δώσε δημιουργικότητας, οι ομιλίες πηγές έμπνευσης και η διοργάνωση μια μέρα αισιοδοξίας, δύναμης, ψυχαγωγίας για όλους. Μοιάζει αντίδοτο στην κρίση και είναι η χαρά του ότι ακόμη δεν είδαμε τίποτα. Μαθαίνουμε κάθε μέρα…

Ρεβέκκα Παιδή, Υπεύθυνη Επικοινωνίας

… γνωρίζω ανθρώπους δημιουργικούς, παραγωγικούς και βάζω και εγώ με την σειρά μου ένα λιθαράκι στην διάδοση ωφέλιμων ιδεών. Έστω και έναν άνθρωπο να παρακινήσουμε να καινοτομήσει ή απλά να παράξει κάτι δικό του μέσα από το TEDxThessaloniki, τότε πραγματικά χαλάλι όλες οι εθελοντικές ώρες εργασίας.

Μάριος Σπύρογλου, Σκηνοθέτης

… το TEDxThessaloniki είναι μια συλλογική διαδρομή αναζήτησης ιδεών και ιστοριών που μας εμπνέουν και μας συνεπαίρνουν. Είναι η ομάδα, είναι έκπληξη, πρόκληση και μάθημα ταυτόχρονα που κεντρίζει την φαντασία μας προκειμένου να ονειρευτούμε και να δημιουργήσουμε.

Ιρίνα Τακά-Μιχαηλίδη, Υπεύθυνη Ομιλητών/Speakers Catalyst

… η εμπειρία μιας ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενης κοινότητας, με ανθρώπους διαφορετικούς, δημιουργικούς που πάνω από όλα αγαπούν και φροντίζουν για τη διάδοση ιδεών, είναι τουλάχιστον συναρπαστική-είναι η συμμετοχή σε μια κοινή προσπάθεια που είναι πέρα για πέρα ζωντανή,δ υναμική και αεικίνητη.

Μαρία Τερκενλή – Υπεύθυνη Παράλληλων Εκδηλώσεων

…είναι μια συναρπαστική εμπειρία, παρέα με φωτεινούς ανθρώπους που δημιουργούν και έχουν πάθος για πρόοδο και προκοπή. Μέσα από το TEDxThessaloniki γίνομαι καλύτερος άνθρωπος – εμπνέομαι και κινητοποιούμαι θετικά!!

Αγγέλικα Τζέμου, Speakers’ Coach

…είναι κάτι σαν περιπετειώδες ταξίδι, όπου γνωρίζεις ανθρώπους και τις ιστορίες τους, που εμπνέεσαι και γεμίζεις εμπειρίες, ακατάπαυστα…εφόδια πάρα πολύ σημαντικά για όσα θα έρθουν.

Ανέστης Χατζηδιάκος, επιμελητής TEDxThessaloniki

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΕΣ του Απριλίου

http://www.makthes.gr/filestore/4paper/epiloges/#/18

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s