Τέσσερις μη δεσμευτικές προτάσεις κατατέθηκαν χθες για το 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), χωρίς ακόμη να έχουν ξεκαθαρίσει από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ βασικές παράμετροι της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, όπως η τιμολογιακή πολιτική και οι επενδύσεις σε έργα υποδομής.
Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου η ΕΥΑΘ ΑΕ θα υποβάλει έκθεση όπου θα επισημαίνει τα σημεία αιχμής που θα πρέπει να προσεχθούν κατά την κατάρτιση της σύμβασης και θα υποδεικνύει επενδύσεις πρώτης προτεραιότητας και προτάσεις για το ποιος θα επενδύσει, ο ιδιώτης ή το κράτος, καθώς και έργα που βρίσκονται εν εξελίξει και προτάσεις για την τύχη τους. Ενδεικτικά, η ΕΥΑΘ ΑΕ είχε εκπονήσει πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψος 80 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυπτόταν με αυξήσεις 1% ετησίως στα τιμολόγια του νερού. Η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο ιδιώτης θα εξαρτηθεί και από το μερίδιο των επενδύσεων που θα αναλάβει. Παρά το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών του κράτους και του ιδιώτη και η πρώτη φάση του διαγωνισμού παρουσίαζε αρκετά κενά, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.
ΟΙ 4 ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ
Χθες έληξε η δεκαήμερη παράταση για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, την οποία είχε δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η σύσκεψη (στην οποία συμμετείχαν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, εκπρόσωποι του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της γενικής γραμματείας Δημοσίων Έργων και της ειδικής γραμματείας Υδάτων, εκπρόσωποι της ΕΥΑΘ ΑΕ και της ΕΥΑΘ Παγίων) επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΥΑΘ στο κέντρο της πόλης, όμως πραγματοποιήθηκε σε άλλο χώρο, υπό τον φόβο πιθανών αντιδράσεων από διαδηλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα:
> Η γαλλική Suez Environment, από κοινού με την Άκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ. Η Suez είναι ήδη μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5%.
> Η ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με την κρατική ισραηλινή εταιρεία Mekorot Israel National Water Co.
> Ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος φέρεται να ζήτησε δίμηνη παράταση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνεργασία εταιρείας του κλάδου ύδρευσης.
> Η Κίνηση 136, μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Η Κίνηση υποστηρίζει ότι αν η εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ διαιρεθεί με τον αριθμό των χρηστών, το αποτέλεσμα είναι ένα κόστος εξαγοράς που ανέρχεται σε 136 ευρώ ανά πολίτη.
Με δεδομένο ότι η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεπε ότι τα επιχειρηματικά σχήματα που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει να διαθέτουν εμπειρία στον κλάδο της ύδρευσης την τελευταία τριετία σε πόλη τουλάχιστον 500.000 κατοίκων, οι δύο τελευταίες προτάσεις δεν έχουν πιθανότητες να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 30/4/2013 http://www.makthes.gr/news/reportage/103777/