Αγορά Πάσχα: Απογοητευμένοι 3 στους 4 εμπόρους


Ικανοποιημένος από τον τζίρο της πασχαλινής αγοράς εμφανίζεται μόνο ένας στους τέσσερις εμπόρους της Θεσσαλονίκης -όχι όμως επειδή είδε αύξηση στον τζίρο του, αλλά, πολύ απλά, διότι αυτός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρσι… Στο κέντρο της πόλης, μία στις δύο επιχειρήσεις είχε καταναλωτική κίνηση και από τουρίστες. Στην αντίστοιχη έρευνα που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) το 2012, αμέσως μετά το Πάσχα, μόλις ένας στους 100 εμπόρους δήλωνε ικανοποιημένος από την κίνηση της αγοράς τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πέρσι, οι έμποροι διαπίστωναν πτώση τζίρου περί το 35%, ενώ φέτος οι απώλειες περιορίστηκαν γύρω στο 20%. Πρόκειται για βελτίωση του κλίματος;

«Αυτό ισχύει εν μέρει, όπως επίσης ισχύει και το ότι οι έμποροι έχουν εξορθολογίσει τις προσδοκίες τους» σχολιάζει, μιλώντας στη «Μ», ο πρόεδρος του ΕΣΘ, κ. Κωστής Χαντζαρίδης, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «άλλοτε, το 60% του τζίρου της χρονιάς γινόταν Χριστούγεννα και Πάσχα. Φέτος ήταν το πρώτο Πάσχα που δεν υπήρχε έστω το ‘αντίδωρο’ των 200 ευρώ του δώρου των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων -κι αυτό έλειψε από την αγορά. Οι καταναλωτές ψώνιζαν δώρα από υποχρέωση και όχι με ευχαρίστηση, κάτι που κατέστη κάτι περισσότερο από εμφανές».

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ
Από την έρευνα του ΕΣΘ σε δείγμα 100 εμπόρων προκύπτει ότι το 76% εξ αυτών δηλώνει απογοητευμένο, με μείωση του τζίρου του σε ποσοστό, κατά μέσον όρο, γύρω στο 20% (το 2012, το 98% δήλωνε πτώση του τζίρου, σε ποσοστό, κατά μέσον όρο, 37%). Το 24% των εμπόρων δήλωσε φέτος ικανοποιημένο από τον τζίρο που έκανε κατά την περίοδο του Πάσχα, όχι όμως επειδή είδε αύξηση στον τζίρο του, αλλά διότι αυτός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, το 82% των εμπόρων δηλώνει πτώση του τζίρου και μόνο το 6% δηλώνει αύξηση σε σχέση με πέρσι. Σημειωτέον, δε, ότι το 48% των επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου δήλωσε ότι υπήρξε τουριστική καταναλωτική κίνηση στο κατάστημα.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Βάσει των στοιχείων της έρευνας, όπως προκύπτει από την ειδικότερη ανάλυση:
– Στην περιοχή των οδών Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου το 80% των ερωτηθέντων είδε μείωση του τζίρου του σε σχέση με πέρσι, ενώ το 16% δήλωσε ότι ο τζίρος παρέμεινε στα περσινά επίπεδα.
– Στην περιοχή των οδών Τσιμισκή, Αγίας Σοφίας, Μητροπόλεως και Προξένου Κορομηλά το 76% έχει πτώση στο τζίρο του σε σχέση με πέρσι, ενώ το 12% παρέμεινε στα περσινά επίπεδα.
– Στην περιοχή των οδών Ερμού, Βασιλέως Ηρακλείου και Δημητρίου Γούναρη, το 100% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου του σε σχέση με πέρσι.

Πώς κινήθηκαν οι εκτός κέντρου αγορές
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν και οι επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού:
– Στη δυτική Θεσσαλονίκη το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρσι και το 20% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
– Στην ανατολική Θεσσαλονίκη το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρσι, ενώ το 35% παρέμεινε στα περσινά επίπεδα.

Δείκτης NGBI Βελτιώνεται (έστω και σταδιακά) το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα
Σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφει η μηνιαία έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.
Τον Απρίλιο του 2013 οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 16% ότι η κατάστασή τους είναι «καλή», έναντι 10% έναν μήνα πριν και 2% έναν χρόνο πριν. Στο 40% φτάνει το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι ικανοποιητική, ενώ μειώνεται στο 43% (έναντι 51% τον Μάρτιο) το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.
Ωστόσο, περισσότεροι επιχειρηματίες προβλέπουν ότι η κατάστασή τους θα χειροτερέψει μέσα στο επόμενο εξάμηνο (32%, έναντι 24% που προέβλεπαν το ίδιο τον Μάρτιο). Στασιμότητα προβλέπει για το επόμενο εξάμηνο το 38% (54% τον Μάρτιο) και βελτίωση το 30% (22% τον Μάρτιο).
Ο τζίρος μειώθηκε τον Απρίλιο σε μία στις δύο επιχειρήσεις (49%, έναντι 48% τον Μάρτιο). Αύξηση πωλήσεων δήλωσε το 27% των επιχειρήσεων (20% το Μάρτιο του 2013), ενώ στασιμότητα αναφέρει το 24% (32% τον Μάρτιο). Απολύσεις σχεδιάζει μία στις δέκα επιχειρήσεις (10%), ενώ το 12% (έναντι 3% τον Μάρτιο) θεωρεί πιθανό να κάνει προσλήψεις. Τέλος, το 78% (86% τον προηγούμενο μήνα) επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»

http://www.makthes.gr/news/economy/104038/
Στην κατηγορία: Οικονομία

Ημερομηνία: 10/05/2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s