Το τζετ λαγκ της γυναίκας του Καίσαρα

Υποθέτω ότι σήμερα ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης θα προσπαθεί να συνέλθει από το τζετ λάγκ, μετά από το πολύωρο αεροπορικό ταξίδι που είχε χθες, μέχρι να φτάσει από το Σαν Φρανσίσκο στη Θεσσαλονίκη. Σίγουρα θα τον περιμένει ένα βουνό από εκκρεμότητες στο γραφείο. Μεταξύ αυτών και ο απολογισμός του ταξιδιού του. Θα περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα πει την ερχόμενη Δευτέρα, στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί στην προηγούμενη συνεδρίαση έμεινα απλώς εμβρόντητη. 

Η Θεσσαλονίκη είναι αδελφοποιημένη με το Σαν Φρανσίσκο από το 1990 αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε ενδιαφερθεί κανείς να επισκεφθεί την πόλη των ΗΠΑ. Θέλεις γιατί δεν διέβλεψε κανείς ότι υπήρχαν οφέλη από τη συνεργασία; Θέλεις επειδή το υπερατλαντικό ταξίδι θα ήταν κουραστικό; Άγνωστο. Πάντως ο κ. Κουράκης αποφάσισε ότι ήταν καιρός για την “ενδυνάμωση και αξιοποίηση της αδελφοποίησης για θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας και μεταφορών (ιδιαίτερα μέσων σταθερής τροχιάς)” όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.

«Μια φορά έγινε η αδελφοποίηση και έκτοτε κανείς δεν έχει πάει. Το συζητούσαμε από το 2012…» δήλωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου. Και ποια εποχή θα ήταν καλύτερη, αν όχι το (ορθόδοξο) Πάσχα; Αρχικά ο αντιδήμαρχος είχε κλείσει ραντεβού με τον δήμαρχο, τον ορθόδοξο μητροπολίτη της περιοχής και γενικώς είχε προγραμματίσει εθιμοτυπικές ή ουσιαστικές συναντήσεις που θα διαρκούσαν μία ολόκληρη εβδομάδα. Ε, μια που θα έκανε τόσο μακρινό ταξίδι, να μην έμενε μερικές μέρες παραπάνω, για να περάσει το Πάσχα με τον γιο του, που ζει εργάζεται στο Σαν Φρανσίσκο; Απολύτως λογικό σε πρώτη ανάγνωση (ίσως και απολύτως βολικό, σε δεύτερη…). Επειδή όμως αυτό περί της τιμιότητος δεν ισχύει μόνο για τη γυναίκα του Καίσαρα, ο κύριος αντιδήμαρχος σκόπευε να καλύψει από την τσέπη του τις επιπλέον μέρες διαμονής του στο Σαν Φρανσίσκο, για να μην μπορεί να του προσάψει κανείς ότι επιβάρυνε τον δήμο με μια ιδιωτική επίσκεψη. Αρχικά το ταξίδι θα διαρκούσε από τις 26 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου 2013 αλλά ο δήμος θα κάλυπτε τα έξοδά του μόνο μέχρι τις 2 Μαΐου (χωρίς να αναφέρεται τίποτα για το ιδιωτικό κομμάτι της επίσκεψης του κ. Κουράκη). Το θέμα ήρθε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο δέκα μέρες πριν την αναχώρηση του αντιδημάρχου (15/4/2013), και ως εκ τούτου κρίθηκε ως επείγον. Τελικά εγκρίθηκε με διευρυμένη πλειοψηφία η διάθεση πίστωσης 3687 ευρώ για τα έξοδα του ταξιδιού. Μειοψήφησε ο Χ. Μάτης, αποχώρησαν οι Αν. Τελίδης, Μ. Σταυρίδου, Β. Γάκης.

Τις επόμενες μέρες δημοσιεύματα στο διαδίκτυο (taxalia.blogspot.com, karfitsa.gr) ανέδειξαν τις βολικές συμπτώσεις αυτής της υπόθεσης. Ότι δηλαδή ο γιος του Ανδρέα Κουράκη, Γιάννης, ζει και εργάζεται στο Σαν Φρανσίσκο και ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει απαγορεύσει τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτός αν πρόκειται για αδελφοποιημένες πόλεις- και το Σαν Φρανσίσκο είναι μια από αυτές.

Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Κουράκης αποφάσισε να μεταθέσει την αναχώρηση και να περιορίσει τις ημέρες του ταξιδιού του (3 έως 12/5/2013) γιατί είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις. Το διάστημα 3-9 Μαϊου θα κάλυπτε τα έξοδα διαμονής του ο δήμος (υποθέτω ότι αναγκάστηκε να μεταθέσει όλα τα κλεισμένα ραντεβού του για το διάστημα 26 Απριλίου-2 Μαϊου) ενώ για τις επιπλέον μέρες μέχρι τις 12 Μαϊου τα έξοδα θα βάρυναν τον ίδιο (και οι 9 μέρες ιδιωτικής επίσκεψης θα μειωνόταν σε 3). Το θέμα έπρεπε να ξαναπεράσει από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς έπρεπε να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση και να ληφθεί νέα. Η συνολική δαπάνη που κλήθηκε να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο στις 29 Απριλίου ήταν 4048 ευρώ (το νέο αεροπορικό εισιτήριο κόστιζε 300 και κάτι ευρώ ακριβότερα και τη διαφορά προσφέρθηκε να την καλύψει ο αντιδήμαρχος, παρόλο που σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από τα ταμεία του δήμου θα εκταμιευτούν 4048 και όχι 3687 ευρώ). Μειοψήφησαν αυτή τη φορά οι Κ. Γκιουλέκας, Χ. Αηδονόπουλος, Β. Καρακωστάνογλου, Λ. Κολοβού, Π. Δρίτσα και αποχώρησαν οι .Χρ. Ελευθεριάδης, Χρ. Μάτης (που είχε καταψηφίσει την πρώτη φορά), Κ. Ζέρβας, Αν. Ευθυμίου, Ερ. Θεοτοκάτος, Β. Γάκης

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ.Κουράκης προφασίστηκε την ανάγκη να ενημερωθεί για κυκλοφοριακά ζητήματα για να επισκεφθεί τον γιό του που σπουδάζει στο Σαν Φρανσίσκο  με έξοδα που βαρύνουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως  γράφτηκε στον Τύπο. Καλώ τον ίδιο να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και εύχομαι ότι αυτά που ακούστηκαν να είναι φήμες και να μην έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» είχε πει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας στην τελευταία συνεδρίαση πριν το Πάσχα. Οι εξηγήσεις που είχε δώσει τότε ο αντιδήμαρχος ήταν κοινώς “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.”. «Επειδή ακύρωσα την προγραμματισμένη αναχώρησή μου, λόγω του δικαστηρίου που είχα, θα πληρώσω από τη τσέπη μου την επιπλέον χρέωση. Από τις 9 ημέρες ταξιδιού, τις 7 θα έχω επαφές με τον δήμαρχο, τον μητροπολίτη και άλλους εκπροσώπους φορέων και τις υπόλοιπες 2 θα κάνω ό,τι θέλω, τη στιγμή που πληρώνω εγώ ένα ποσό. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τα κουτσομπολίστικα δημοσιεύματα», συμπλήρωσε.

Διατρέχοντας τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ κουτσομπόλα θα επαναλάβω τα περί της συζύγου του Καίσαρα. Ακόμα και αν ΟΝΤΩΣ το Σαν Φρανσίσκο έχει πολλά να διδάξει στην αδελφή πόλη Θεσσαλονίκη, ακόμα και αν οι επαφές με τον μητροπολίτη και τον δήμαρχο της πόλης είναι κεφαλαιώδους σημασίας, το ότι ο αντιδήμαρχος εξασφαλίζει δωρεάν τα αεροπορικά εισιτήρια (αξίας 2000 ευρώ, δηλαδή όσο ο μισθός του) για να επισκεφτεί παρεμπιπτόντως (;) και τον γιο του, και να κάνει μαζί του Πάσχα, θα έπρεπε να αρκεί από μόνο του για να μην προτείνει καν ο κ. Κουράκης αυτό το ταξίδι. Εφόσον η αποστολή στο Σαν Φρανσίσκο ήταν επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί, θα έπρεπε να στείλει κάποιον άλλον αντ’ αυτού, από ευθιξία και μόνο, για να μην μπορεί κανείς “κουτσομπόλης” να του προσάψει όσα του προσάπτει.

Αν, δε, το ταξίδι στην αδελφοποιημένη πόλη ήταν απλώς ένα πολύ βολικό πρόσχημα για να επισκεφτεί τον γιο του και παρεμπιπτόντως να κάνει και κάποιες επαφές στο Σαν Φρανσίσκο   υπάρχει μείζον ηθικό ζήτημα για την “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μπουτάρη που ευαγγελίζεται τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση. Είναι γνωστή η στενή σχέση του κ. Μπουτάρη με τον Ανδρέα Κουράκη- επομένως θεωρώ απίθανο να μην ήξερε ότι ο γιος του ζει στο Σαν Φρανσίσκο. Δεν έκανε τον συσχετισμό με το ταξίδι του αντιδημάρχου του στην αδελφοποιημένη πόλη; Δεν ξέρω ποια από τις δύο απαντήσεις είναι η πιο προβληματική σε αυτή την περίπτωση, το “όχι” ή το “ναι”. Συζητώντας το θέμα με έναν δημοτικό σύμβουλο της “Πρωτοβουλίας” τον ρώτησα γιατί δεν είπε δημοσίως τα όσα μου έλεγε ιδιωτικώς, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ότι δηλαδή όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ήξεραν… “Αν μιλούσα, μετά θα έπρεπε να παραιτηθώ από την παράταξη” μου είπε και έμεινα αποσβολωμένη. Ακόμα προσπαθώ να συνειδητοποιήσω ποια είναι τα όρια της ευθιξίας του καθενός σε αυτή την ιστορία. Έχω κι εγώ το δικό μου τζετ λαγκ, κι ας ταξίδεψα μόνο μέχρι την Καβάλα για το Πάσχα.

2 σκέψεις σχετικά με το “Το τζετ λαγκ της γυναίκας του Καίσαρα

  1. Ατέλειωτες φλυαρίες και …..κατινιές της αρθρογράφου !
    Σας διαβεβαιώ στον λόγο της τιμής μου , αγαπητοί αναγνώστες, ότι τον κύριο Κουράκη ούτε κατ` όψιν τον γνωρίζω αλλά – επί τέλους- αυτή η ατέλειωτη «επίθεση» εναντίον του για ένα τόσο ανθρώπινο γεγονός , με ενοχλεί έντονα και ξεπερνάει τα όρια της ευπρέπειας.

    Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: Το τερπνό, το μη ωφέλιμο και το δημόσιο χρήμα | sofistories

Σχολιάστε