Hellenic Steel:Απεργίες υπό την απειλή λουκέτου

Με εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και μεθαύριο Παρασκευή συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι της Hellenic Steel, στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εταιρεία πρότεινε περικοπή του οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, με συνέπεια ο μισθός τους να μειωθεί κατά 20%. Ήδη, οι εργαζόμενοι χάνουν τρία έως πέντε μεροκάματα τον μήνα, λόγω της εφαρμογής προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας, κάτι που συνεπάγεται μείωση έως και 20% στον μισθό τους. Επιπλέον, η εταιρεία τούς ανακοίνωσε τη διακοπή δύο ασφαλιστικών προγραμμάτων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, κάτι που οι εργαζόμενοι «μεταφράζουν» σε πρόσθετη μείωση. «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για τις αμοιβές της υπερεργασίας και για τις υπερωρίες. Δεν λάβαμε τη συμφωνημένη για τη διετία 2011-2012 αύξηση, όπως προέβλεπε η επιχειρησιακή μας σύμβαση. Αλλά επ’ ουδενί θα δεχτούμε να ‘βάλουν χέρι’ στον βασικό μας μισθό, καταργώντας αυτά τα δύο επιδόματα, που καμία διοίκηση δεν άγγιξε στα 45 χρόνια ζωής του εργοστασίου» τονίζει, μιλώντας στη «Μ», ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Παναγιώτης Χατζάκος.

Μάλιστα, το σωματείο ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας και εκτιμά ότι στο τέλος θα δικαιωθεί. Η επιχειρησιακή σύμβαση έληξε τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ τρεις μήνες αργότερα έληξε και η μετενέργεια.

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΕΤΟΥ
Η απειλή του κλεισίματος μη κερδοφόρων μονάδων εκτός Ιταλίας, που είχε διατυπωθεί τον Νοέμβριο του 2012 από τη μητρική εταιρεία, επανήλθε στις συζητήσεις της διοίκησης της Hellenic Steel με τους εργαζόμενους: «Μας είπαν ότι ο όμιλος σκέφτεται να κλείσει τα εργοστάσια που δεν είναι κερδοφόρα, ενώ στην απόφασή του θα μετρήσει και η συμπεριφορά των εργαζομένων. Όμως, τι να κάνουμε κι εμείς; Να σταματήσουμε να ελπίζουμε και να δεχτούμε την πρόταση της εταιρείας; Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειες μας», τονίζει ο κ. Χατζάκος.
Η εταιρεία ανέφερε στο σωματείο ότι από το 2010 μέχρι σήμερα παρουσιάζει ζημιές 8 εκατ. ευρώ: όμως, οι εργαζόμενοι αντιτείνουν ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου «έπεσαν» στην εταιρεία 50 εκατ. ευρώ, ενώ το προσωπικό μειώθηκε από 500 σε 270 άτομα.

Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ο ιταλικός όμιλος στον οποίον ανήκει και η Hellenic Steel αντιμετωπίζει προβλήματα από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν στο λιμάνι του Τάραντα δεσμεύτηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι χάλυβα, εξαιτίας παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που διαπίστωσε η ιταλική δικαιοσύνη.
Επί έναν μήνα το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, όπως και όλα τα υπόλοιπα του ομίλου ανά τον κόσμο, έμειναν χωρίς πρώτη ύλη. Μάλιστα, η Hellenic Steel είχε διακόψει τη λειτουργία της για έναν μήνα και στη συνέχεια λειτούργησε με μειωμένη παραγωγή, θέτοντας μέρος του προσωπικού σε διαθεσιμότητα.
Μέσα στο επόμενο διάστημα κατέφτασαν σταδιακά νέες ποσότητες χάλυβα και έτσι η διαθεσιμότητα του προσωπικού μετατράπηκε σε εκ περιτροπής εργασία. Παράλληλα, το αρχικό, δεσμευμένο φορτίο χάλυβα αποδεσμεύεται σταδιακά και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη φορτίο 15.000 τόνων πρώτης ύλης, για τις παραγγελίες πελατών της εταιρείας στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στην Τουρκία.

Σοφία Χριστοφορίδου

δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 22/5/2013

http://www.makthes.gr/news/economy/104625/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s