Επιχειρείν: Αναζητά «σωσίβιο» στο εξωτερικό

 Η κρίση «ανάγκασε» τις παραγωγικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν αγορές στο εξωτερικό για τα προϊόντα τους, κερδίζοντας 10 δισ. ευρώ επιπλέον: το 2008 η αξία των εξαγωγών ήταν 17 δισ. και πέρσι έφτασε τα 27 δισ., ενώ μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2013 οι πωλήσεις στο εξωτερικό έφτασαν τα 4,3 δισ. ευρώ.

«Εθνικός μας στόχος θα πρέπει να είναι μέχρι το 2020 η συμμετοχή των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο ΑΕΠ της χώρας μας να ανέρχεται στο 45% (όσο ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), όταν το 2012 αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 27%» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κ. Δημήτρης Λακασάς, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση μελέτης του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του συνδέσμου με θέμα την «ταυτότητα» των εξαγωγών ανά κλάδο και γεωγραφική περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία διετία εγγράφηκαν στον σύνδεσμο 150 νέα μέλη (με απλά λόγια, επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος δεν είχαν εξαγωγική δραστηριότητα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στρατηγική, η οποία διαφαίνεται να ακολουθείται τους τελευταίους μήνες αναφορικά με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, επεσήμανε ωστόσο ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η άμεση ενίσχυση των υγιών παραγωγικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που επεξεργάστηκε το ΙΕΕΣ προκύπτει ότι οι εξαγωγές από την Κεντρική Μακεδονία αυξήθηκαν κατά 13,8% το 2012 σε σχέση με το 2011, φτάνοντας σε αξία τα 4,6 δισ., έναντι 6,6 δισ. που ήταν η αξία των εισαγωγών. Τις καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις είχε η Θεσσαλονίκη, με 3,4 δισ. εξαγωγές (το υψηλότερο της περιόδου 2008-2012), ενώ ακολουθούν οι φρουτοπαραγωγικοί νομοί Ημαθίας (413.000 ευρώ) και Πέλλας (285.000 ευρώ).
Τα τρόφιμα είναι ο κυριότερος εξαγωγικός κλάδος, καθώς αντιπροσωπεύει το 28% του συνόλου των εξαγωγών. Στα πετρελαιοειδή το 2012 καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 72%. Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές μη μεταλλικών ορυκτών (20,7%), καπνών (19%) και τροφίμων (15%).
Κυριότεροι πελάτες είναι οι Γερμανοί (10,9%) και οι Ρώσοι (4,5%). Ένα στα τρία προϊόντα εξάγονται στις χώρες της Βαλκανικής, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ μειώθηκε από το 47% το 2008 και το 2009 στο 33% το 2012, καθώς οι επιχειρήσεις επιχειρούν «άνοιγμα» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Εξαγωγές: Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Το 63% των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιείται από τις δύο μεγάλες Περιφέρειες, την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ το 1/5 των ελληνικών εξαγωγών προήλθε το 2012 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (κυρίως λόγω του κλάδου των πετρελαιοειδών). Έντεκα από τις 13 Περιφέρειες βρίσκονται πάνω από το αντίστοιχο επίπεδο εξαγωγών του 2008, χρονιά στην οποία η ελληνική οικονομία μπήκε σε τροχιά ύφεσης, ενώ οι Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Στερεά Ελλάδα είναι οι δύο Περιφέρειες που βρίσκονται οριακά κάτω από τα επίπεδα του 2008.
Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, οι 9 από τις 13 Περιφέρειες εμφάνισαν το 2012 πλεόνασμα, σε αντίθεση με το 2011, όταν πλεονασματικές ήταν οι 8 από τις 13 (γεγονός που οφείλεται στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της Περιφέρειας Ηπείρου). Ελλειμματικές, ωστόσο, παραμένουν η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική, με την τελευταία να επηρεάζει σε έντονο βαθμό το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονία» Ημερομηνία: 24/05/2013

http://www.makthes.gr/news/economy/104712/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s