Γ. Στουρνάρας: «Οι Ελληνες έχουμε φάει τον γάιδαρο»

«Η Ελλάδα έχει διανύσει περισσότερο από τα δύο τρίτα της απόστασης, όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, και περισσότερο από τα τρία τέταρτα της απόστασης, σε ό,τι έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα, με όρους κόστους εργασίας».

Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος αργά χθες βράδυ στους βορειοελλαδίτες βιομηχάνους, σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Μάλιστα, προς επίρρωση των λεγομένων του παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία:
1. Το spread του δεκαετούς ομόλογου, που στις αρχές του 2012 είχε ξεπεράσει ακόμη και τις 3.500 μονάδες, τις τελευταίες ημέρες κινείται κοντά στις 700 μονάδες, «δίνοντάς μας την ευχέρεια να εξετάζουμε την επάνοδο της χώρας μας στις χρηματαγορές πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογίζαμε αρχικά», όπως επισήμανε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει το πότε.
2. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέστη αρνητικός για πρώτη φορά μετά το 1968: «Αυτό αφενός αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για το πραγματικό εισόδημα του έλληνα καταναλωτή, αλλά κι έναν σοβαρό δείκτη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».
3. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 306 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και στόχου ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ: «Η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας είναι ικανοποιητική και μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.
4. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία ήταν αυξημένες κατά 4,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και οι εισαγωγές μειωμένες κατά 8,8% την αντίστοιχη περίοδο.
5. Οι αφίξεις ξένων τουριστών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια φέτος: «Ακόμη και η επιστροφή του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών πάνω από τις 1.000 μονάδες δείχνει ότι η ψυχολογία, ακόμη και στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλάζει» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αναφέρονται πλέον σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά σε έξοδο από την κρίση.

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ…»
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να προσθέσει με νόημα πως «δεν είμαστε ακόμη σε θέση να δώσουμε», διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όποιες στοχευμένες ενέργειες θα συμβάλουν στην τόνωση την κατανάλωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας μόνον εφόσον τις έχει κοστολογήσει επαρκώς και έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα προκαλέσουν αρρυθμίες στην προσπάθεια για δημοσιονομική ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας». Εξ ου και για τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή στις μεταβιβάσεις ακινήτων αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να τον μειώσουμε».

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα έχουν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι «ο δείκτης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και είναι κρίσιμη η αξιοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης, ώστε να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων».
Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «ορισμένες από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως της Εγνατίας οδού, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της ΕΥΑΘ και μιας σειράς τουριστικών υποδομών, θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής», ενώ σε ό,τι αφορά τη Διεθνή Έκθεση εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναβαθμίσει την παρουσία της με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά και, πιθανόν, μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για τις εκθεσιακές δραστηριότητές της».

ΜΕΤΑΞΥ 1993-2005 Μείζον πρόβλημα με επιδοτήσεις που χορηγούνταν επί δεκατρία χρόνια!
Τον κίνδυνο να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τις ενισχύσεις που το ελληνικό κράτος έδινε επί 13 χρόνια (1993-2005) αντιμετωπίζουν εκατοντάδες επιχειρήσεις στην ελληνική περιφέρεια, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τις κηρύξει παράνομες.
«Αυτά τα κίνητρα τα θέσπισε η ίδια η πολιτεία και είναι αυτή που έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις μας να κάνουν νόμιμη χρήση τους» τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Νίκος Πέντζος, για να προσθέσει: «Επιπλέον, θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, συστήνοντας Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων και ορίζοντας τη διαδικασία ανάκτησης των ‘παράνομων’ κρατικών ενισχύσεων, οδηγεί με βεβαιότητα στο κλείσιμο πληθώρας επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας -και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας».
Λίγο πριν την έναρξη του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο ΣΒΒΕ, ο κ. Στουρνάρας είχε κατ’ ιδίαν επαφές με εκπροσώπους των συνδέσμων επιχειρηματιών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου θα αναζητήσουν νομικά επιχειρήματα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
 Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» Στην κατηγορία: Οικονομία
Ημερομηνία: 25/05/2013

http://www.makthes.gr/news/economy/104760/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s