ΑΓΝΟ Στενεύουν τα περιθώρια

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, μετά τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου να μην κάνει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές, μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση για ένταξη ή μη της εταιρείας στο άρθρο 99.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι πιστωτές θα μπορούν να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ οι κτηνοτρόφοι (που είχαν εξαιρεθεί εξ αρχής από τα μέτρα προσωρινής προστασίας) κατάφεραν ήδη να εισπράξουν περί το μισό εκατομμύριο ευρώ με κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Βέβαια, από τον Μάρτιο (όταν εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση που απέρριπτε το αίτημα ένταξης στο άρθρο 99 και, συνεπώς, δεν υφίστατο καθεστώς προστασίας) οι πιστωτές δεν είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις: σήμερα όμως το σκηνικό είναι διαφορετικό…

«ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»
Η πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας υποστηρίζει ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, με τον οποίον υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας. Όρος για να προχωρήσει η συμφωνία ήταν η προσωρινή προστασία από τους πιστωτές.
Με αυτήν την προοπτική (και σε ένδειξη καλής θέλησης), οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, υπογράφοντας «πρακτικό συμφιλίωσης» με την ΑΓΝΟ, στο «παρά πέντε» της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων. Σήμερα ωστόσο θα επιστρέψουν στις δουλειές τους -δεν θα έχουν όμως πρώτη ύλη για να δουλέψουν, αφού οι κτηνοτρόφοι σταμάτησαν να εισκομίζουν γάλα από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ακόμη και να βρεθεί, ωστόσο, γάλα και να αρχίσει ξανά η παραγωγή, τα όποια έσοδα από τις πωλήσεις θα πηγαίνουν στα χέρια των πιστωτών. Το εάν τελικά η ΑΓΝΟ ενταχθεί στο άρθρο 99 (όπως ζήτησε η εταιρεία, με έφεση επί της πρωτόδικης, απορριπτικής απόφασης) ή αν θα τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης (όπως ζήτησε η ΕΚΟ -μία εκ των πιστωτριών εταιρειών) θα γίνει γνωστό σε περίπου τρεις με έξι εβδομάδες, όταν γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»

Στην κατηγορία: Οικονομία
Ημερομηνία: 28/05/2013

http://www.makthes.gr/news/economy/104888/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s