Προγράμματα μαθητείας στη Γερμανία για ανειδίκευτους νέους

«Έψαχνα ένα χρόνο για δουλειά. Όταν πήγαινα σε συνεντεύξεις με ρωτούσαν τι ήξερα να κάνω πρακτικά. Εγώ ήξερα το τεχνικό κομμάτι θεωρητικά, αλλά δεν είχα καμία εμπειρία στην πράξη». Ο 26χρονος Γιώργος Τσιαρές είχε τελειώσει το ΤΕΙ μηχανολογίας, και άρα είχε κάνει εξάμηνη πρακτική άσκηση, η οποία ήταν… σαν να μην είχε γίνει, όπως είπε καταθέτοντας την εμπειρία του. Αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο βρήκε μια αγγελία της Siemens στο ίντερνετ, που υλοποιούσε ένα πρόγραμμα μαθητείας ειδικά για ευρωπαίους πολίτες. Πέρασε από συνέντευξη και τεστ και τον δέχτηκαν στο πρόγραμμα μαθητείας, μαζί με άλλους 29 νέους από όλη την Ευρώπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά από ένα μήνα εντατικής εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, ξεκίνησε τα μαθήματα στον τομέα των megatronics. Εδώ και δέκα μήνες ο Γιώργος κάνει εναλλάξ μία εβδομάδα θεωρίας και μία πρακτικής, ώστε ό,τι μαθαίνει να το εφαρμόζει στην πράξη. Μετά τον πρώτο χρόνο μαθητείας θα εργαστεί στο εργοστάσιο της Siemens, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το σχολείο. Στα δύο χρόνια θα περάσει από αξιολόγηση από επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η οποία θα καθορίσει κατά 40% τον τελικό βαθμό του. Το υπόλοιπο 60% θα συμπληρώσει η βαθμολογία των εξετάσεων, όταν συμπληρώσει τα τρεισήμισι χρόνια της μαθητείας. «Έχω σπίτι, σταθερό μισθό, μαθαίνω τη γλώσσα και, το κυριότερο, μαθαίνω τη δουλειά στην πράξη και όταν τελειώσω θα έχω εργασιακή εμπειρία στη Siemens».

Μετά τη «διαρροή» επιστημονικού δυναμικού προς τη Γερμανία προς εύρεση καλύτερης τύχης, ανοίγει ο δρόμος και για τους ανειδίκευτους νέους, με απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αναζητούν επαγγελματική εμπειρία. Στοχεύοντας κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προετοιμάσει ένα πρόγραμμα μαθητείας 139 εκατ. ευρώ για την κινητικότητα νέων 18 έως 35 ετών, που περιλαμβάνει εκπαίδευση και εργασία σε επιχειρήσεις, με πρόβλεψη για αμοιβή και εκμάθηση της γλώσσας.

«Η Γερμανία διαθέτει πολλές διαθέσιμες θέσεις σε σχολές μαθητείας και επιθυμεί να καλυφθούν από νέους που προέρχονται από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία», ανέφερε ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ (φωτ.), υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας και εντεταλμένος της γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία, μιλώντας χθες σε ημερίδα για την επαγγελματική εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνέλευσης, λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη η επιτροπή επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο να ανταποκριθεί καλύτερα στα προβλήματα της αγοράς και της ανεργίας, όπως ανέφερε ο γερμανός πρόξενος Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα για την κινητικότητα στην επαγγελματική κατάρτιση, με τίτλο «The job of my life» («Το επάγγελμα της ζωής μου»), θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με διάρκεια έως το τέλος του 2016. Απευθύνεται σε πολίτες της ΕΕ, 18-35 ετών, με απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (με ή χωρίς πτυχίο τριτοβάθμιας), καθώς και σε ειδικευμένους εργαζόμενους που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε εταιρικό περιβάλλον στη Γερμανία. «Φυσικά, η Γερμανία ελπίζει ότι θα μείνετε στη χώρα και θα εφαρμόσετε όσα μάθατε κατά τη μαθητεία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας η Σοφία Τορνικίδου, σύμβουλος στον ομοσπονδιακό «ΟΑΕΔ» της Βαυαρίας, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τα εξής:
– Εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, για δύο μήνες στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Γερμανία.
– Οδοιπορικά μετάβασης στη Γερμανία και επιστροφής στην Ελλάδα: α) για τη συνέντευξη του ενδιαφερόμενου, β) για την πρακτική που ακολουθεί, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε ο υποψήφιος να αποφασίσει αν θα του ταιριάζει το πρόγραμμα και γ) για το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.
– Αποζημίωση για τα έξοδα διαβίωσης στη Γερμανία, καθώς και για την κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική υποστήριξη του σπουδαστή.
– Μισθός κατά τη διάρκεια της μαθητείας, ύψους 700 ευρώ κατά μέγιστο.
Οι υποψήφιοι θα ενταχθούν στο γερμανικό σύστημα «δυαδικής» εκπαίδευσης (μαθητεία και επαγγελματική κατάρτιση). που διαρκεί τρεισήμισι χρόνια και περιλαμβάνει εκπαίδευση και πρακτική άσκηση σε μια εταιρεία. Τα μαθήματα σε επαγγελματική σχολή είναι διάρκειας 8-12 ωρών εβδομαδιαίως, ενώ για τρεις ή τέσσερις μέρες την εβδομάδα οι εκπαιδευόμενοι θα εφαρμόζουν όσα έμαθαν στην εταιρεία όπου θα κάνουν πρακτική άσκηση. Σήμερα στη Γερμανία υπάρχουν 350 κατηγορίες επιχειρήσεων όπου αποκτούν εργασιακή εμπειρία όσοι παρακολουθούν το γερμανικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι περισσότερες κενές θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης είναι για μηχανικούς του κατασκευαστικού τομέα, ψυκτικούς, ειδικούς σε μόνωση κτιρίων και ενέργεια, ηλεκτρονικούς, μεταλλοτεχνίτες, βιομηχανικούς σχεδιαστές, αρτοποιούς, οδηγούς, πωλητές, ξενοδοχοϋπαλλήλους, σεφ, επαγγελματίες εστίασης, μηχανικούς αυτοκινήτων, βοηθούς οδοντιάτρου, οπτικούς κλπ.

Περισσότερες πληροφορίες
Site: http://www.thejobofmylife.de (στα γερμανικά και τα αγγλικά)
Email: thejobofmylife@arbeitsagentur.de
Τηλέφωνο: +49 228 713 1083
Φαξ: +49 228 713 270 1080
Applications must be submitted to
Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV), Team 101
Villemombler Straße 76
53123 Bonn, Germany

 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Σπουδάζεις στην Ελλάδα, παίρνεις γερμανικό πτυχίο
Πιλοτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού έχει προετοιμάσει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο, μετά την έγκρισή του από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του φορέα, δρ Αθανάσιος Κελέμης, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Αθήνα και το Ηράκλειο, με βάση το «δυαδικό σύστημα» επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας της Γερμανίας και θα έχει διάρκεια τρεισήμισι ετών (ο χρόνος θα κατανεμηθεί κατά 30% στην εκπαίδευση και κατά 70% στη μαθητεία στα ξενοδοχεία). Το πρόγραμμα σπουδών καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και όσοι το παρακολουθήσουν θα λάβουν γερμανικό πτυχίο. Επίσης θα υπάρξουν και σεμινάρια μετεκπαίδευσης, ετήσιας διάρκειας, για άτομα που ήδη διαθέτουν πτυχίο ειδίκευσης σε τουριστικά επαγγέλματα. Κατά την ενημέρωση του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Φούχτελ αναφέρθηκε και στην προοπτική να λειτουργήσει κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη. «Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε πως όλη η Ευρώπη ρίχνει τα βλέμματά της σε τέτοιου είδους συνεργασίες, οι οποίες είναι πρωτοποριακές και κάτι τελείως νέο στον ευρωπαϊκό χώρο», σχολίασε ο κ. Φούχτελ.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» 30/5/2013  http://www.makthes.gr/news/reportage/105019/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s