Το τερπνό, το μη ωφέλιμο και το δημόσιο χρήμα

Πριν το Πάσχα, σε μια από τις μαραθώνιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έτυχε να ακούσω τα περί του ταξιδιού του αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη στην αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη πόλη του Σαν Φρανσίσκο. Ο κ. Κουράκης είχε σχεδιάσει να κάνει αυτό το ταξίδι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, για να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του για κυκλοφοριακά ζητήματα. Μέρος του ταξιδιού ήταν ιδιωτικής φύσεως, καθώς στο Σαν Φρανσίσκο ζει και ο γιος του αντιδημάρχου. «Οποία σύμπτωσις» σκέφτηκα.

Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου περίμενα να ακούσω τον απολογισμό του ταξιδιού του κ. Κουράκη, τις επαφές που έκανε κλπ για να πεισθώ ότι έκανα λάθος σε όσα έγραφα περί διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και της γυναικός του Καίσαρα. Σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν άκουσα τίποτα, ούτε στις επόμενες. Βέβαια σε μια συνεδρίαση που διαρκεί δέκα και πλέον ώρες, είναι πολύ πιθανό κάτι να μου ξέφυγε. Πάντως απολογισμό δεν είχα ακούσει και έμενα με την απορία.

Τελικά η απορία λύθηκε δια της… διπλωματικής οδού. Επειδή πολύς λόγος έγινε για το αν ο κ. Κουράκης επισκέφτηκε ή όχι τον δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο, τελικά συναντήθηκε με τον αρμόδιο για θέματα διεθνών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Mark Chandler (εκ παραδρομής να υποθέσω τον είχε χρίσει δήμαρχο ο κ. Κουράκης) και την αρμόδια του Δήμου για τη διοργάνωση των Ιστιοπλοϊκών Αγώνων America’s Cup, Jane Sullivan. Οι δύο εκπρόσωποι του δήμου (αιρετοί ή υπηρεσιακοί παράγοντες θα σας γελάσω) «άκουσαν για τα προβλήματα και τις πρωτοβουλίες του δήμου Θεσσαλονίκης» και «η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους ενεργοποίησης της αδελφοποίησης των δύο πόλεων». Μάλιστα.  Επίσης οι δύο αρμόδιοι του δήμου εξέφρασαν την «πρόθεση υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014». Μάλιστα.
Την ίδια ημέρα το πρόγραμμα περιελάμβανε συνάντηση με τον ορθόδοξο μητροπολίτη του Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο, στον οποίο ο αντιδήμαρχος ξεδίπλωσε το όραμα της δημοτικής αρχής να καταστεί η πόλη ελκυστικός προορισμός για… μουσουλμάνους τουρίστες.Την επομένη ημέρα ο κ. Κουράκης είχε σύντομη συνάντηση με τον κύριο Γιώργο Στόικο, Έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Silicon Valley.

Πουθενά οι επαφές για τα εκτεταμένα δίκτυα τραμ που έχει αναπτύξει η πόλη, και που ήταν ο λόγος αυτής της αποστολής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. αντιδημάρχου.
Η εξήγηση που δόθηκε (δια της διπλωματικής οδού και πάλι) είναι ότι «άλλες συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί με τον διευθυντή του Αmerican Jewish Committee και νέους θεσσαλονικείς επιστήμονες της Silicon Valley δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθούν, λόγω μεταβολής στην ημερομηνία αφίξεως του κυρίου αντιδημάρχου».

Να κάνουμε λοιπόν τη σούμα. Συναντήσεις που κράτησαν μια μέρα και κάτι. Μια συνάντηση με δύο αρμοδίους του δήμου Σαν Φρανσίσκο χωρίς απτό αποτέλεσμα, μια εθιμοτυπική επίσκεψη στο μητροπολίτη, μια σύντομη συνάντηση με έναν καινοτόμο επιχειρηματία της Silicon Valley. Κόστος ταξιδιού: 4048 ευρώ. Το  ταξίδι μπορεί να τα άξιζε τα λεφτά του. Θα μπορούσε ο αντιδήμαρχος να είχε να μάθει πολλά και χρήσιμα και να τα εφαρμόσει στην πόλη. Αλλά και πάλι, στη συγκεκριμένη περίπτωση το τερπνό επισκιάζει το ωφέλιμο. Πόσσω μάλλον που το ωφέλιμο δεν ήταν και τόσο ωφέλιμο. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s