Εμπόριο: Ένας φόβος και μία ελπίδα…

Ένας φόβος και μία ελπίδα βρίσκεται στο «πίσω μέρος» του μυαλού των εμπόρων αυτό το καλοκαίρι… Ο φόβος είναι ότι θα ψηφιστεί -εν μέσω θέρους- το άνοιγμα της αγοράς όλες τις Κυριακές του χρόνου και έτσι θα πρέπει είτε να ξεχάσουν την «πολυτέλεια» της ξεκούρασης μία ημέρα την εβδομάδα είτε να δουν τον τζίρο τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο. Η ελπίδα είναι να καταφέρουν να δουλέψουν την περίοδο των εκπτώσεων, ώστε να έχουν ρευστό, που θα τους επιτρέψει να αγοράσουν εμπόρευμα για τη χειμερινή περίοδο.

Ως γνωστόν, όμως, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ενώ η αγορά είναι ήδη ημιθανής… Φέτος, ελάχιστα καταστήματα προχώρησαν σε προσφορές πριν από τις εκπτώσεις, ενώ οι προκρατήσεις από τους καταναλωτές αποτελούν εικόνα από μιαν άλλη εποχή. Ενδεικτικό του κλίματος απογοήτευσης που επικρατεί είναι ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) μόλις προχθές Παρασκευή γνωστοποίησε πως «στο διάστημα που μεσολαβεί, οι επιχειρήσεις μπορούν να διενεργούν δεκαήμερα προσφορών» -μόνο που απομένουν μόλις πέντε εργάσιμες για το… δεκαήμερο προσφορών, πριν από την έναρξη των εκπτώσεων.
Σημειωτέον ότι οι θερινές εκπτώσεις θα αρχίσουν φέτος από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου.
«Η αγορά είναι υποτονική, σχεδόν νεκρή…» υποστηρίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του ΕΣΘ, κ. Κωστής Χαντζαρίδης, προσθέτοντας ότι, αν ο νόμος δεν το απαγόρευε, οι έμποροι θα είχαν ήδη ξεκινήσει τις εκπτώσεις, για να δουν κάποια διαφορά στον τζίρο τους. Παράλληλα, προβλέπει ότι σε εννέα στα δέκα καταστήματα το ποσοστό έκπτωσης θα ξεπερνά το 50%: «Κίνηση περιμένουμε το πρώτο δεκαήμερο και, εν συνεχεία, τις τελευταίες ημέρες των εκπτώσεων. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, να κινηθούμε με τους τουρίστες…».

ΦΘΗΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Εμπορίου, οι εκπτώσεις δίνουν μιαν ευκαιρία στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων, συγχρόνως όμως κρύβουν και αρκετές παγίδες.
Στο πλαίσιο αυτό, η γ.γ. Εμπορίου συμβουλεύει τους καταναλωτές να αγοράζουν με βάση τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις ανάγκες τους και όχι με κριτήριο αν ένα προϊόν είναι φθηνό. Συνιστά, επίσης, οι υποψήφιοι αγοραστές να συγκρίνουν προσεκτικά τις τιμές, χωρίς να παρασύρονται από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων ή από επιλεγμένα προϊόντα-«κράχτες», ενώ προσοχή χρειάζεται και στις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων, καθώς τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες όμοιων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών: έτσι, οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα τής σεζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής.
Η αναγραφή της τιμής που ίσχυε πριν από τις εκπτώσεις και εκείνης που προκύπτει από την έκπτωση είναι υποχρεωτική: δηλαδή, κάθε είδος πρέπει να φέρει δύο τιμές ή, εναλλακτικά, την τιμή που ίσχυε πριν από την έκπτωση και -στο ίδιο καρτελάκι- το ποσοστό της έκπτωσης. Σημειωτέον ότι το ποσοστό αυτό πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι ως συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.

ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΑΘΕΙΤΕ
Για περισσότερες πληροφορίες, για καταγγελίες κάθε μορφής πλασματικής έκπτωσης ή για τυχόν προβλήματα μετά τις αγορές σας μπορείτε να απευθύνεστε στο υπουργείο Ανάπτυξης:
– στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης των καταναλωτών (στον αριθμό 1520) ή
– στη διεύθυνση Τιμών Παροχής Υπηρεσιών (στα τηλ. 210-3843326 και 210-3893118).

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις
1. Η αναγραφή διπλής τιμής (δηλαδή, της παλαιάς -και συνήθως διαγραμμένης- και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση) είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.
2. Η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης αν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν των διπλών τιμών, γίνεται χρήση και ποσοστών (%), τα ποσοστά αυτά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα ως προς κάθε κατηγορία ειδών που αναφέρεται και να επαληθεύονται από τη σύγκριση των δύο τιμών. Επιπλέον, θα πρέπει, μαζί με το ποσοστό, να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ.: «έκπτωση 20%»).
3. Το ποσοστό έκπτωσης που διαφημίζει κάθε κατάστημα θα πρέπει να είναι πραγματικό και όχι παραπλανητικό.
4. Η διενέργεια εκπτώσεων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε επιχείρησης.

1 ΣΤΟΥΣ 5 ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ
Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, τη στιγμή που η τρόικα απαιτεί αυξημένους ελέγχους.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες, καθώς οι εισπράξεις από φόρους και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί υπολείπονται των στόχων που προβλέπονται στο μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 έπρεπε να υποβληθούν 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ: ωστόσο, με βάση τα τελικά στοιχεία υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 1.931.456 δηλώσεις (δηλαδή, 530.669 γύρισαν την πλάτη στην εφορία). Εν συνεχεία, οι εφοριακοί προχώρησαν σε αποστολή e-mails και καλούσαν τηλεφωνικά τους επαγγελματίες να υποβάλουν δήλωση. Τελικώς, μόλις 34.108 από τους 530.669 προχώρησαν τη διαδικασία…
Την ίδια περίοδο, ολοκληρώθηκαν 6.396 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 130,76 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται όμως σε 41,26 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 723 εκατ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί με το μνημόνιο προβλέπει ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχει εισπραχθεί 1,140 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 1,9 δισ. ευρώ.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως τα τέλη Μαΐου 2013 προστέθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα στα «βιβλία» του κράτους, ύψους 3,05 δισ. ευρώ.

«Κόκκινο πανί» για τον εμπορικό κόσμο οι Κυριακές
Το σχέδιο νόμου για τον νέο Αγορανομικό Κώδικα υποβλήθηκε προς διαβούλευση τον Δεκέμβριο του 2012. Από τα 618 σχόλια που υποβλήθηκαν, τα 598 αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Το θέμα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου, με την κυβέρνηση να αποφεύγει μέχρι στιγμής να αναλάβει το πολιτικό κόστος της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι άνθρωποι της αγοράς φοβούνται ότι το νομοσχέδιο θα περάσει τελικώς από το β’ θερινό τμήμα της Βουλής, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολλές αντιδράσεις.

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ»
Μάλιστα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει προχωρήσει στη συγκρότηση κίνησης με την ονομασία «Συμμαχία για την Κυριακή», με στόχο να αποτρέψει την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων την Κυριακή.
Ήδη, έχει κάνει επαφές με τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ, από κοινού με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία ζητούν να αποτραπεί οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Οι τρεις φορείς συμφωνούν ότι τυχόν άνοιγμα των καταστημάτων θα οδηγήσει σε ασφυξία τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και θα ανακατανείμει τον τζίρο της αγοράς προς όφελος ολίγων, ενώ θα δημιουργήσει και ολιγοπωλιακές καταστάσεις, που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατά την άποψή του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, χρειάζεται να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, με λειτουργία των καταστημάτων τρεις Κυριακές τον χρόνο κοινές για όλα τα καταστήματα -πριν από τα Χριστούγεννα, πριν από την Πρωτοχρονιά και πριν από το Πάσχα-, και τρεις κατ’ επιλογή του οικείου εμπορικού συλλόγου.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, μία ή δύο από αυτές θα μπορούσαν να είναι οι Κυριακές κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης: «Είναι μια γιορτή της πόλης, στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δεν μπορούμε να στερήσουμε από την αγορά την ευκαιρία να δουλέψει…» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ, κ. Κωστής Χατζαρίδης.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε διατυπώσει την ίδια πρόταση, ο Εμπορικός Σύλλογος είχε εκδώσει ανακοίνωση σε έντονο ύφος, ξεκαθαρίζοντας ότι «ποτέ δεν συμφωνήσαμε με το να ανοίξει η αγορά τις δύο Κυριακές που διαρκεί η ΔΕΘ». Η αλλαγή στάσης είναι, προφανώς, ενδεικτική των επιπτώσεων της κρίσης στον εμπορικό κόσμο…

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» Ημερομηνία: 07/07/2013  http://www.makthes.gr/news/economy/106651/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s