Πληθωρισμός φορέων για τους επιχειρηματίες

Η ίδρυση ενός ακόμη φορέα εκπροσώπησης των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης ανέδειξε την εσωτερική κόντρα εξουσίας που επικρατεί μεταξύ παραγόντων του βιοτεχνικού χώρου, που αλληλοκατηγορούνται και αλληλοϋπονομεύονται…

Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ) «Νέοι Ορίζοντες», που συγκροτήθηκε πρόσφατα, αριθμεί ήδη 250 μέλη, με στόχο να φτάσει τα 10.000 έως το τέλος του έτους. Η ιδέα ανήκε στον πρώην πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), κ. Σωτήρη Μαγόπουλο, ο οποίος, κατά την τελετή εγκαινίων των γραφείων του ΣΕΘ, μίλησε για «όραμα που έγινε πραγματικότητα και έρχεται να συσπειρώσει τους επιχειρηματίες της πόλης -είτε είναι ιδιοκτήτες περιπτέρων είτε βιομήχανοι- κάτω από την ίδια στέγη, με κοινό σκοπό την προάσπιση των κοινών τους συμφερόντων».

Ο νέος φορέας έρχεται να προστεθεί στα τρία επιμελητήρια (Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, Εμποροβιομηχανικό), τους δύο συνδέσμους (Βιομηχάνων και Εξαγωγέων) και τις δύο ομοσπονδίες (Βιοτεχνικών Σωματείων και Επαγγελματιών Εμπόρων), που εκπροσωπούν τους επιχειρηματίες της περιοχής.

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ…»
«Σε λίγο θα έχουμε περισσότερους φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων απ’ ό,τι επιχειρήσεις…» σημειώνει, μιλώντας στη «Μ», ο νυν πρόεδρος του ΒΕΘ, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εκτιμώντας ότι ο νέος φορέας δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το όλο εγχείρημα ήταν μια προσωπική αντίδραση του προκατόχου του, ο οποίος «μετάνιωσε που έφυγε από τη θέση τού προέδρου του ΒΕΘ και, για λόγους εμμονής και εκδίκησης, προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα, αντί να σεβαστεί τον θεσμό που υπηρέτησε».
Δεν είναι όμως μόνον ο κ. Μαγόπουλος το… πρόβλημα (αν μπορούσε να υποστηρίξει κανείς κάτι τέτοιο), καθώς στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΘ συμμετέχουν και μέλη της σημερινής διοίκησης του ΒΕΘ -συγκεκριμένα, ο οικονομικός επόπτης, κ. Γιάννης Φωτιάδης, και το μέλος τού δ.σ. κ. Παύλος Αραβίδης. Μέλος του δ.σ. του ΒΕΘ είναι, εξάλλου, και ο πρόεδρος του νέου φορέα, κ. Γιώργος Ιωαννίδης.
Σημειωτέον ότι για «πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, από τη στιγμή που αποσκοπεί να ενώσει ανθρώπους και να λύσει προβλήματα» έκανε λόγο και ο α’ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Διαμαντίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των γραφείων του ΣΕΘ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕΘ   Εγγράφηκε ήδη ως μέλος στον ΣΕΘ
Στον νέο φορέα έχει ήδη εγγραφεί ως μέλος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ), κ. Μιχάλης Ζορπίδης, κατά την άποψη τού οποίου δεν υπάρχει επικάλυψη σκοπών, καθώς ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι να λειτουργούν ως σύμβουλοι του κράτους, ενώ ένας σύνδεσμος επιχειρηματιών μπορεί να λειτουργεί και ως συνδικαλιστικό όργανο.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΕΘ, κ. Χρ. Νικολόπουλος (που ενεργεί ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του νέου φορέα), θεωρεί ότι τα επιμελητήρια έχουν επωμιστεί πολλή από την κρατική γραφειοκρατία, ενώ αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία είναι εδώ και καιρό σωματεία-σφραγίδες -επομένως, υπήρχε ανάγκη να καλυφθεί το κενό στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
«Αποστολή του ΣΕΘ είναι να αποτελέσει ένα ευέλικτο εργαλείο στα χέρια της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στις υφιστάμενες δράσεις άλλων φορέων, επιμελητηρίων, συλλόγων ή ομοσπονδιών της περιοχής, προς όφελος του επιχειρείν και της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, μέσα από την παροχή δωρεών υπηρεσιών προς τα μέλη του» υποστήριξε κατά τα εγκαίνια των γραφείων του συνδέσμου ο πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα, κ. Γιώργος Ιωαννίδης.
Σημειωτέον ότι χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Τσαμασλής, και οι δήμαρχοι Παύλου Μελά, κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος, και Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» Ημερομηνία: 11/07/2013  http://www.makthes.gr/news/economy/106817/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s