ΒΕΘ-ΣΕΘ «Νέοι Ορίζοντες» παλιές κόντρες

Το «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε διάπλατα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), μετά τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες του νυν και του επίτιμου προέδρου του φορέα, κ.κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου και Σωτήρη Μαγόπουλου. Περισσότεροι από τους μισούς συμβούλους έχουν πάρει αποστάσεις από τον νυν πρόεδρο, κατηγορώντας τον σε επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για αντιδημοκρατική συμπεριφορά! Στο δε γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει φτάσει καταγγελία σχετικά με «αδιαφανείς διαδικασίες» προαγωγής ενός στελέχους του επιμελητηρίου στη θέση ευθύνης, ενώ σοβαρά ερωτήματα εγείρουν σύμβουλοι του ΒΕΘ σχετικά και με μια υπόθεση εξαγοράς ενσήμων στρατιωτικής θητείας δύο υπαλλήλων, που θα επιβαρύνει το επιμελητήριο με δαπάνη 27.000 ευρώ.

Το… κερασάκι στην τούρτα φαίνεται να αποτελεί ένα μονόπετρο δαχτυλίδι, αξίας 2.150 ευρώ, που δόθηκε (δαπάναις του επιμελητηρίου) ως αποχαιρετιστήριο δώρο σε τέως, πλέον, στέλεχος του ΒΕΘ, το οποίο συνταξιοδοτήθηκε. Κατόπιν τούτων, η αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου αναμένεται να είναι θυελλώδης…

«ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», ΠΑΛΙΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ…
Η εσωτερική γκρίνια στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ήταν κοινό μυστικό εδώ και καιρό. Καταλύτης για τη δημοσιοποίηση των του οίκου τού ΒΕΘ ήταν η ίδρυση ενός άλλου φορέα, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ) – «Νέοι Ορίζοντες».
Η επιλογή του ονόματος ήταν κάθε άλλο παρά συμπτωματική… «Νέοι Ορίζοντες» ήταν το όνομα του συνδυασμού, με τον οποίον εκλεγόταν από το 2004 ο κ. Σωτήρης Μαγόπουλος στη θέση του προέδρου του ΒΕΘ. Τον Δεκέμβριο του 2010, έναν χρόνο πριν από την λήξη της θητείας του, ο κ. Μαγόπουλος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στον μέχρι τότε α’ αντιπρόεδρο, κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, ο οποίος εκλέχθηκε με εσωτερική διαδικασία. Μερικούς μήνες αργότερα πραγματοποιήθηκαν και οι κανονικές εκλογές, στις οποίες ο κ. Παπαδόπουλος επανεκλέχθηκε με τον συνδυασμό «Νέοι Ορίζοντες». Στον κ. Μαγόπουλο αποδόθηκε ο τίτλος του επίτιμου προέδρου.

ΟΛΙΚΗ(;) ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ
Προ διμήνου, δημιουργήθηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες».
Την ιδέα για τη συγκρότηση του νέου φορέα είχε ο κ. Μαγόπουλος. Μάλιστα, 25 από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΘ είναι εκλεγμένα μέλη και στο διοικητικό συμβούλιο του ΒΕΘ, ο πρόεδρος του νέου φορέα, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου (δ.σ.) του επιμελητηρίου, ενώ ταμίας είναι ο οικονομικός επόπτης τού ΒΕΘ, κ. Γιάννης Φωτιάδης.
Σημειωτέον ότι, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των γραφείων του ΣΕΘ, χαιρετισμό απηύθυνε και ο α’ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Διαμαντίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση, από τη στιγμή που αποσκοπεί στο να ενώσει ανθρώπους και να λύσει προβλήματα», προσθέτοντας πως «η πολιτεία, αλλά και η τρόικα χρειάζονται προτάσεις, για να μας ακούσουν».
Την επομένη κιόλας, ο πρόεδρος του ΒΕΘ εκτίμησε -ερωτώμενος από τη «Μ»- ότι ο νέος φορέας δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το όλο εγχείρημα ήταν μια προσωπική αντίδραση του κ. Μαγόπουλου, ο οποίος «μετάνιωσε που έφυγε από τη θέση του προέδρου του ΒΕΘ και, για λόγους εμμονής και εκδίκησης, προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα, αντί να σεβαστεί τον θεσμό που υπηρέτησε»!
Περνώντας στην αντεπίθεση, ο κ. Μαγόπουλος ζήτησε (μιλώντας την επομένη, επίσης μέσα από τη «Μ») τη συγγνώμη των συναδέλφων του «επειδή (σ.σ.: το 2011) τους παρέσυρα να ψηφίσουν Παπαδόπουλο»! Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι ο νυν πρόεδρος του ΒΕΘ «λειτουργεί σαν να είναι το ΒΕΘ ‘μαγαζί’ του, ξοδεύοντας χρήματα του επιμελητηρίου για προσωπική προβολή».

«ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ» ΣΤΟ ΒΕΘ
Σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με την παράταξη του κ. Παπαδόπουλου (όπως ο νυν πρόεδρος του ΣΕΘ, κ. Γ. Ιωαννίδης) τον κατηγορούν ότι -παρά την κρίση, που πλήττει με σφοδρότητα τις επιχειρήσεις- δεν προχώρησε σε μείωση των ετήσιων συνδρομών, που φτάνουν τα 400 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με τα χρήματα αυτά, υποστηρίζουν, «δεν χρηματοδοτήθηκαν ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους βιοτέχνες, όπως σεμινάρια, παροχή συμβουλών από φοροτεχνικούς και νομικούς κοκ. Αντιθέτως», σημειώνουν, «σπεύσαμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπου ο κ. Παπαδόπουλος εκλέχθηκε αντιπρόεδρος, έξι μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο» (υπονοώντας με τον τρόπο αυτόν ότι αυτό έγινε για λόγους προσωπικής προβολής του προέδρου).
Προσφάτως, δε, είκοσι εκλεγμένοι σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης του ΒΕΘ ενημέρωσαν (με επιστολή τους, την οποία έχει στη διάθεσή της η «ΜτΚ») για τη συμπεριφορά του προέδρου τους τούς υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, Επικρατείας, κ. Δ. Σταμάτη, και Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θ. Καράογλου, όπως επίσης και το γραφείο του πρωθυπουργού, τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Α. Τζιτζικώστα, αλλά και την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας (όπου πρόσκεινται). Σε αυτήν την επιστολή κατηγορούν τον κ. Παπαδόπουλο ότι δεν τηρεί τις διαδικασίες, ότι «εκπαραθύρωσε ετσιθελικά τους δύο προέδρους των τμημάτων Μεταποίησης και Υπηρεσιών του ΒΕΘ από τις συνεδριάσεις της διοικητικής επιτροπής, όταν διαπίστωσε αντίθετες απόψεις από τις θέσεις και προτάσεις αυτού», ότι «δεν αφήνει να συζητηθούν και να τεθούν σε ψηφοφορία προτάσεις συναδέλφων μας» κοκ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ
Στο ίδιο πλαίσιο, προ εξαμήνου καταγγέλθηκε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή, παρατυπία στην προαγωγή στελέχους του επιμελητηρίου στη θέση προϊσταμένου. Σύμφωνα με την καταγγελία, η προαγωγή φέρεται να αποφασίστηκε στις 25 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου.
Σύμφωνα, δε, με τον κ. Μαγόπουλο, τα μέλη της προηγούμενης διοικητικής επιτροπής «πιέζονται να υπογράψουν τα πρακτικά μιας συνεδρίασης διοικητικής επιτροπής που δεν έγινε ποτέ». Μάλιστα, σε δημόσια δήλωσή του, καλεί τον πρόεδρο και τον διευθυντή του ΒΕΘ, κ.κ. Π. Παπαδόπουλο και Γ. Φιλιππίδη να παραιτηθούν για λόγους ευθιξίας, «διότι με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας πλήττετε τον θεσμό και τους νόμους και κλονίζετε την εμπιστοσύνη όλων όσοι σας εμπιστεύτηκαν».
Σύμβουλοι του ΒΕΘ ερευνούν και άλλη μία υπόθεση, όπου θεωρούν ότι ενδεχομένως να υπάρχει παρατυπία: συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΒΕΘ αποφάσισε να καταβάλει ποσό 27.000 ευρώ για την εξαγορά ενσήμων στρατιωτικής θητείας δύο υπαλλήλων, που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν, βάσει ενός νόμου του 1979. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν υπάρχει νεότερη νομολογία επί του θέματος, ήδη δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση για την καταβολή της α’ δόσης στο ΙΚΑ, ύψους 1.110,12 ευρώ. Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται η υπ’ αριθμ. 7/2013 απόφαση της διοικητικής επιτροπής, το θέμα ωστόσο αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην αυριανή συνεδρίαση, καθώς φαίνεται ότι δεν είχε εκδοθεί ένταλμα πληρωμής που να αναφέρεται στη συγκεκριμένη αιτιολογία, για την οποία είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις.
Στο εύλογο ερώτημα της «ΜτΚ» γιατί τα καταγγελλόμενα ως παρατυπίες βγαίνουν στη δημοσιότητα με καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών, μέλη του δ.σ. του ΒΕΘ υποστηρίζουν ότι είχαν ήδη καταγγείλει αυτές τις πρακτικές εντός του συμβουλίου, κάτι που -όπως υποστηρίζουν- φαίνεται και από τα πρακτικά. Η «ΜτΚ» έθεσε (ήδη από την Πέμπτη 11.07.2013) υπ’ όψιν του κ. Παπαδόπουλου, ως όφειλε, όλα όσα του προσάπτει ο προκάτοχός του, ο νυν πρόεδρος του ΒΕΘ, ωστόσο, μας απάντησε ότι δεν επιθυμούσε να δώσει συνέχεια στο θέμα…

Ανάβει φωτιές το μονόπετρο των 2.150 ευρώ, που δόθηκε ως «εθιμοτυπικό δώρο»
Αντιδράσεις στην παράταξη του κ. Παπαδόπουλου έχει προκαλέσει και μια άλλη υπόθεση: μία από τις πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης, αμέσως μετά τις εκλογές του 2011, ήταν να εγκρίνει την πληρωμή ποσού 2.150 ευρώ για «εθιμοτυπικό δώρο, που προσφέρθηκε από τη διοίκηση του επιμελητηρίου στην κυρία Χ. (το όνομα και η ιδιότητα της κυρίας βρίσκονται στη διάθεση της «ΜτΚ»), λόγω συνταξιοδότησης».
Μάλιστα, σύμβουλοι που άλλοτε βρίσκονταν στο πλευρό του κ. Παπαδόπουλου αφήνουν τώρα αιχμές για το γεγονός ότι, αν και η αξία του αποχαιρετιστήριου δώρου δεν ήταν καθόλου αμελητέα, εν τούτοις δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία κατάθεσης προσφορών -αντιθέτως, επιλέχθηκε κοσμηματοπωλείο φιλικού προσώπου του προέδρου…

WHO IS WHO Το προφίλ του ΣΕΘ
Ο νέος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης, που πυροδότησε την κόντρα εντός του ΒΕΘ, φιλοδοξεί «να αποτελέσει ένα ευέλικτο εργαλείο στα χέρια της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στις υφιστάμενες δράσεις άλλων φορέων, επιμελητηρίων, συλλόγων ή ομοσπονδιών της περιοχής, προς όφελος του επιχειρείν και της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, μέσα από την παροχή δωρεών υπηρεσιών προς τα μέλη του», όπως ανέφερε κατά τα εγκαίνια των γραφείων του Συνδέσμου ο πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα, κ. Γιώργος Ιωαννίδης.
Το προεδρείο του συνδέσμου υπογραμμίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα μέλη του δεν θα έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν συνδρομές -αντιθέτως, θα τους παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής σε νομικά και φορολογικά θέματα.
Στον νέο φορέα έχει ήδη εγγραφεί ως μέλος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), κ. Μιχάλης Ζορπίδης, κατά την άποψη του οποίου δεν υπάρχει επικάλυψη σκοπών, καθώς ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι να λειτουργούν ως σύμβουλοι του κράτους, ενώ ένας σύνδεσμος επιχειρηματιών μπορεί να λειτουργεί και ως συνδικαλιστικό όργανο.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΕΘ, κ. Χρ. Νικολόπουλος (που επίσης συμμετέχει στον νέο φορέα) θεωρεί ότι τα επιμελητήρια έχουν επωμιστεί πολλή από την κρατική γραφειοκρατία, ενώ αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία είναι εδώ και καιρό σωματεία – «σφραγίδες» (επομένως, υπήρχε ανάγκη να καλυφθεί το κενό στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση…).

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 14/7/2013

Δhttp://www.makthes.gr/news/economy/106984/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s