Η νέα ρύθμιση για την αγορά τις Κυριακές

Επτά Κυριακές για μικρά και μεγάλα καταστήματα και άνοιγμα περισσοτέρων Κυριακών με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες (με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, ύστερα από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου) είναι ορισμένες από τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές, που ψηφίζεται κατ’ άρθρο σήμερα.
«Με τις ρυθμίσεις που θεσπίζονται, περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία, ώστε να διευρύνονται οι επιλογές του καταναλωτή και να λειτουργεί ο ανταγωνισμός» υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ
Η ρύθμιση επιτρέπει (προαιρετικά) το άνοιγμα όλων των καταστημάτων για επτά Κυριακές τον χρόνο (τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους που θεσπίζονται, τον Ιανουάριο, τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο).
Οι ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τις τουριστικές περιοχές δεν θίγονται: για τις υπόλοιπες περιοχές, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες να ορίσουν άνοιγμα των καταστημάτων για περισσότερες Κυριακές (από τις επτά κοινές για όλη την αγορά). Αυτό θα γίνεται σε προαιρετική βάση και θα επιτρέπει το άνοιγμα μόνο των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τετρ. μ. (υπό την προϋπόθεση ότι δεν ανήκουν σε εμπορικά κέντρα, αλυσίδες και εκπτωτικά χωριά) και επιπλέον Κυριακές του χρόνου, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

«ΣΦΙΧΤΟ» ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Αυτός ο καθορισμός των επιπλέον Κυριακών θα πρέπει να γίνει μέσα σε μια προθεσμία τριών μηνών (από δύο που ήταν αρχικά). Η απόφαση θα χρειάζεται να λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και να είναι αιτιολογημένη, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησής της κάθε χρόνο.
Ο αντιπεριφερειάρχης έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα της περιφερειακής ενότητάς του όχι μόνον ως προς τις επιπλέον Κυριακές, αλλά και ως προς συγκεκριμένες περιοχές εντός των ορίων της ζώνης αρμοδιότητάς του. Μάλιστα, αν ο αντιπεριφερειάρχης δεν ασκήσει αυτήν την ευχέρειά του εντός των τριών μηνών, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα του επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.
Αναφορικά με τον προβληματισμό του εμπορικού κόσμου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα ακυρώσει τη ρύθμιση, επειδή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα μικρά και στα μεγάλα καταστήματα, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι το προτιμησιακό καθεστώς υπέρ των μικρών επιχειρήσεων ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), χωρίς να έχει ακυρωθεί: «Εν πάση περιπτώσει, αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα επανανομοθετήσουμε, έχοντας πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μικρών» σημείωσε.

Εμπορικός κόσμος: Ποια στάση κρατά στη Θεσσαλονίκη

Η πρόβλεψη ότι ο αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν την πρόταση του οικείου εμπορικού συλλόγου (και, αν η τελική απόφαση δεν βρίσκει σύμφωνο τον σύλλογο, αυτός θα μπορεί να προσφεύγει στον πολιτικό του προϊστάμενο, δηλαδή στον περιφερειάρχη) έτυχε θετικής υποδοχής από τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), που συνεδρίασαν χθες, για να καθορίσουν τη στάση τους.
Τη συνεδρίαση χαιρέτισε αντιπροσωπεία των εμποροϋπαλλήλων, που είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους: «Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί με τους μικρομεσαίους» τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση θα ευνοήσει, σε τελική ανάλυση, τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι εμποροϋπάλληλοι είναι αντίθετοι στο άνοιγμα ακόμη και αυτές των επτά Κυριακές του έτους, που φαίνεται να αποδέχεται ο εμπορικός κόσμος.
Την απόλυτη αντίθεσή τους στη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές δήλωσαν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Βιοτεχνικών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας: όπως τόνισαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θα ήταν θετικοί στο άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο, θεωρούν ωστόσο δεδομένο ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει προσφυγή των πολυκαταστημάτων και, εν τέλει, το μέτρο θα επεκταθεί όλο τον χρόνο, σε όλα τα καταστήματα.
«Με το άνοιγμα των Κυριακών, το μόνο που θα γίνει είναι ο τζίρος των έξι ημερών να μοιραστεί σε επτά…» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαργύρης, προσθέτοντας ότι η λειτουργία τής αγοράς όχι μόνο δεν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, αλλά θα εξοντώσει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το πρόβλημα δεν είναι πόσες ημέρες είναι ανοικτή η αγορά, αλλά ότι οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να ψωνίσουν», πρόσθεσαν από την πλευρά τους οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Βέροιας, Θωμάς Ζιώγας, Σερρών, Μαρία Ζιμπιλιάδου, και Νάουσας, Τάσος Μίγκος.
Την υποστήριξή της στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στους υπόλοιπους φορείς του εμπορίου, που αντιδρούν στην κατάργηση της κυριακάτικης, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους τόσο η ΓΣΕΕ όσο και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

 ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 24/07/2013  http://www.makthes.gr/news/economy/107431/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s