ΦΠΑ Μείωση για… ψυχολογικούς λόγους

Σύγχυση για την εφαρμογή του νέου μέτρου επικρατούσε χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς άλλοι επαγγελματίες δεν ήξεραν αν πρέπει να μειώσουν τις τιμές 5% ή 15% και άλλοι δεν γνώριζαν αν πρέπει να προσκομίσουν τα «Ζ» των ταμειακών ή απλώς τους καταλόγους για να πάρουν το ειδικό σήμα μειωμένων τιμών.

Σε συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησαν να εφαρμοστεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% και στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά κ.ά.) που αγοράζει ο καταναλωτής αλλά δεν τα καταναλώνει στο κατάστημα. Βάσει κοινοτικής οδηγίας τα μη αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται στο κατάστημα θεωρούνται ότι ενσωματώνουν υπηρεσίες εστίασης και θα έχουν ΦΠΑ 13% (μετά τη μείωση του φόρου στην εστίαση), ενώ τα υπόλοιπα έχουν ΦΠΑ 23%.

Στη μιάμιση ώρα που κράτησε η συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γκόφας δέχτηκε περί τις 100 κλήσεις από συναδέλφους του που ήθελαν να πληροφορηθούν για την προμήθεια του ειδικού σήματος μείωσης τιμών λόγω της εφαμοργής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, στοιχείο ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος. Προϋπόθεση για να πάρει κανείς το σήμα είναι να μειώσει τις τιμές κατά 5% στα τρία τέταρτα των προϊόντων του. Όμως αυτό προκάλεσε σύγχυση, καθώς υπήρχαν επαγγελματίες που έμειναν με την εντύπωση ότι θα έπρεπε να μειώσουν τις τιμές τους κατά 13% και άλλοι που υπολόγιζαν ότι το 5% θα προστεθεί στις δέκα μονάδες διαφοράς από τη μείωση του ΦΠΑ (από 23% σε 13%).

ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ
«Στην πραγματικότητα η μείωση 5% στις ήδη μειωμένες τιμές μας δεν θα κάνει τη διαφορά για τον καταναλωτή, ούτε ο τουρίστας από το εξωτερικό θα επισκεφθεί την Ελλάδα επειδή μειώθηκαν οι τιμές. Πρόκειται περισσότερο για μια χειρονομία καλής θέλησης, με στόχο να αλλάξει κυρίως την ψυχολογία του κόσμου», σχολιάζει ο κ. Γκόφας. Πράγματι, για παράδειγμα ένα μενού των 12 ευρώ με τις μειωμένες τιμές κατά 5% θα κοστίζει 11,40 ευρώ. «Από το 2011 απορρόφησα την αύξηση του ΦΠΑ και έκανα δύο φορές μειώσεις τιμών για να κρατήσω τους πελάτες μου. Όταν προσφέρω τα περισσότερα είδη μου από 3 έως 5 ευρώ, το 5% ισούται με 15 λεπτά του ευρώ. Δεν αξίζει τον κόπο και το κόστος να αλλάζω τιμοκαταλόγους για τέσσερις μήνες», ανέφερε στη «Μ» ο Δ.Τ., ιδιοκτήτης ταβέρνας στο κέντρο. Πάντως ο κ. Γκόφας προτρέπει τους συναδέλφους τους να κάνουν τις μειώσεις στις τιμές τους, γιατί το ποσοστό είναι τόσο μικρό που μπορούν να το αντέξουν, με την προσδοκία ότι θα λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία των πελατών.
Πάντως η μείωση του ΦΠΑ καθαυτή (ανεξαρτήτως αν θα μειωθούν οι τιμές κατά 5%) ήταν πάγιο αίτημα του κλάδου, που θα δώσει μια ανάσα ρευστότητας στους επιχειρηματίες. «Είναι άλλο να αποδίδεις 23% και άλλο 13% του τζίρου σου. Εξάλλου, με τον αυξημένο συντελεστή οι επαγγελματίες έμπαιναν στον πειρασμό να μην κόψουν απόδειξη, να μην αποδώσουν ΦΠΑ. Τώρα εκτιμώ ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, γιατί το 13% μπορούν να το αντέξουν και δεν θα θέλουν να ρισκάρουν ένα πρόστιμο», αναφέρει ο κ. Γκόφας.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ
– 23% σε όλα τα αλκοολούχα ποτά
– 23% στα μη αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται από το μίνι μπαρ σε δωμάτιο ξενοδοχείου και 13% στο μπαρ του ξενοδοχείου
– 23% στα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, χυμοί και αναψυκτικά) που τα αγοράζει κανείς «πακέτο» ή αποστέλλονται σε αυτόν με διανομέα (ντελίβερι) για να τα καταναλώσει εκτός του καταστήματος
– 13% στα μη αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται εντός του καταστήματος
– 13% στο φαγητό, είτε καταναλωθεί στο κατάστημα είτε σε «πακέτο»
– 13% στα προϊόντα τροφοδοσίας (catering).

ΣΗΜΑΤΑ Από σήμερα η διανομή
Η διανομή των σημάτων για τους καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης αρχίζει από σήμερα Παρασκευή. Tα σήματα φέρουν μοναδικό αριθμό και τα λογότυπα διατίθενται χωρίς καμία απολύτως χρέωση. Για την προμήθειά του δεν απαιτείται η επίδειξη του «Ζ» της ταμειακής μηχανής, όπως είχε αναφερθεί αρχικώς. Αρκεί ο καταστηματάρχης να προσκομίσει έναν παλιό κατάλογο και έναν νέο (όπου θα φαίνεται η παλιά και η νέα τιμή), τους οποίους θα σφραγίσει η Ένωση Εστιατόρων, η οποία όμως δεν έχει πρακτικά τη δυνατότητα αλλά και την αρμοδιότητα να ελέγξει σε πόσους κωδικούς μειώθηκαν τιμές και σε τι ποσοστό. Το ΣΔΟΕ είναι αυτό που, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, θα διασταυρώνει το αν υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ παλιού και νέου καταλόγου.
Πληροφορίες για την προμήθεια των σημάτων: Εστιατόριο Χαμόδρακας (Μαν. Γαγύλη 13, Καλαμαριά) Παναγιώτης Γκόφας 6944-568734.

 Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»
Ημερομηνία: 02/08/2013

http://www.makthes.gr/news/economy/107837/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s