Από το «Κάθε Κυριακή», στο «Ποτέ την Κυριακή»

Κυριακή κοντή γιορτή για το θέμα της διευρυμένης λειτουργίας της αγοράς, καθώς μετά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να αρχίσει η διαβούλευση για το πόσες επιπλέον Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.Ήδη καταγράφονται κόντρες γύρω από το θέμα, με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να «αδειάζει» τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλή που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των 52 Κυριακών, δηλαδή της λειτουργίας της αγοράς 365 μέρες τον χρόνο.

Ούτε μία Κυριακή παραπάνω, πέραν από τις επτά που ορίζει ο νόμος, είναι η θέση των εμπόρων, όπως αυτή εκφράστηκε σε ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την ημέρα ψήφισης του νέου αγορανομικού κώδικα. Σημειωτέον ότι σε εκείνη τη συνάντηση δεν συμμετείχαν πάνω από 100 έμποροι, οι περισσότεροι καταστηματάρχες του κέντρου, σε σύνολο 1.400 μελών του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Εκεί, ο πρόεδρος του ΕΣΘ Κωστής Χαντζαρίδης έριξε τη συμβιβαστική πρόταση να λειτουργεί η αγορά και μια ή δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης -εξάλλου η επίσημη θέση που έλαβε κατά το παρελθόν ο Σύλλογος ήταν για λειτουργία της αγοράς δέκα Κυριακές τον χρόνο. Όμως τα μέλη της συνέλευσης αποφάσισαν να μην παρεκκλίνουν από τον ελάχιστο αριθμό Κυριακών που ορίζει ο νόμος, δηλαδή επτά.

ΑΠΟ ΤΟ «ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ»…
Ο νόμος προβλέπει ότι ο αντιπεριφερειάρχης κάθε περιφερειακής ενότητας είναι αυτός που ορίζει πόσες και ποιες Κυριακές θα λειτουργεί η αγορά. Εν προκειμένω, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής είναι ξεκάθαρα υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές. Εξάλλου, από τον καιρό που ήταν αντινομάρχης, με νομάρχη τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, είχε τοποθετηθεί υπέρ της λειτουργίας τη αγοράς κάποιες Κυριακές, όταν τότε το θέμα λειτουργίας της αγοράς έστω και μία επιπλέον Κυριακή, πλην των Χριστουγέννων, ήταν θέμα ταμπού. «Πρόθεση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης είναι να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα και τις 52 Κυριακές του χρόνου» δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. «Θέλουμε να έρχεται ο κόσμος, επειδή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα», ανέφερε ο κ. Τσαμασλής και γνωστοποίησε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους όλων των φορέων και τους δημάρχους καθώς, όπως είπε, «κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες». «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι χαρακτηρισμένη τουριστική περιοχή. Ο καινούργιος νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν τα καταστήματα χωρίς να είμαστε χαρακτηρισμένη τουριστική περιοχή και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του εμπορικού και όχι μόνο κόσμου» πρόσθεσε.

…ΣΤΟ «ΕΠΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ»
Την επόμενη κιόλας μέρα ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας σχολίασε ότι «η προσωπική άποψη του καθενός μας δεν είναι απαραίτητα η άποψη που θα επικρατήσει μετά τη διαβούλευση που θα γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγοράς και κάθε περιοχής». Βέβαια, εν προκειμένω ο καθ’ ύλην αρμόδιος να αποφασίζει είναι ο αντιπεριφερειάρχης και όχι ο πολιτικός του προϊστάμενος. Πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας δεν φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο τα καταστήματα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου και προτίθεται να ανοίξει το διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο ίδιος φέρεται να προσανατολίζεται σε μια συμβιβαστική λύση: τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, πέραν των επτά Κυριακών που ορίζει ο νόμος και τις Κυριακές που αναμένεται αυξημένη τουριστική κίνηση (εκθέσεις, σημαντικές εκδηλώσεις κ.ά.). Η δική του θέση πλησιάζει περισσότερο τις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που έχει το περιθώριο ελιγμού αφού η απόφαση για επτά Κυριακές είναι απόφαση μιας συνέλευσης και όχι του διοικητικού του συμβουλίου. Ακόμα και ο αντιπεριφερειάρχης, που εξαρχής τάχθηκε υπέρ των 52 Κυριακών, θεωρεί ότι αν μη τι άλλο η αγορά θα έπρεπε να λειτουργεί τουλάχιστον όλες τις Κυριακές που λαμβάνουν χώρα εμπορικές εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO, δηλαδή περί τις επτά με οκτώ Κυριακές το έτος, πλέον των επτά νομοθετημένων. Κάπου εκεί πιθανολογείται να βρεθεί η συμβιβαστική λύση, με κάποια «παζάρια» ως προς το αν η αγορά θα ανοίγει σε όλες τις εκθέσεις ή μόνο στη γενική του Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, ποιος θα ήθελε να ανοίξει «μέτωπο» με τους εμπόρους και τους εμποροϋπαλλήλους, όταν σε λιγότερο από δέκα μήνες είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση;

ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Ο νόμος επιτρέπει προαιρετικά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο: την πρώτη Κυριακή κάθε μιας από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους (Ιανουαρίου, Μαΐου, Ιουλίου, Νοεμβρίου), τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων. Αν και το άνοιγμα αυτές τις Κυριακές είναι προαιρετικό, επειδή επιτρέπεται η λειτουργία και των πολυκαταστημάτων, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξουν και τα μικρότερα καταστήματα, τουλάχιστον τις συγκεκριμένες επτά Κυριακές του έτους. Όσο για τις επιπλέον Κυριακές, απαιτείται αιτιολογημένη (και εδώ δίνουν έμφαση οι έμποροι) απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, η οποία να λαμβάνει τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Πουθενά στον νόμο δεν αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν στον περιφερειάρχη, για να αλλάξει την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Τι θα γίνει στην περίπτωση που ο αντιπεριφερειάρχης ορίσει ότι τα μικρά καταστήματα (κάτω των 250 τ.μ.) μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα όλες τις Κυριακές του έτους; «Θα έχει θεσμοθετήσει κόντρα στη βούληση της αγοράς. Όμως η ίδια η αγορά κρατάει το ‘κλειδί’ που ανοίγει τα καταστήματα» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ Κωστής Χαντζαρίδης. Αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι θα θελήσουν να μποϊκοτάρουν την απόφαση, μην ανοίγοντας τα καταστήματά τους (αφού ούτως ή άλλως αυτό είναι προαιρετικό). Κι αν κάποιος ανοίξει; «Θα είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα» απαντά ο κ. Χαντζαρίδης. «Η αγορά δεν μπορεί να γίνει μωσαϊκό, δεν έχει νόημα για τους καταναλωτές να κατεβαίνουν σε μια αγορά που θα έχει ελάχιστα μαγαζιά ανοικτά».

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» της Κυριακής

http://www.makthes.gr/news/economy/107921/
Ημερομηνία: 04/08/2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s