Μία Φορολογική Προσδοκία με Απ’ όλα

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά περισσότερα έσοδα, οι επαγγελματίες της εστίασης περισσότερους πελάτες και οι πελάτες μικρότερες τιμές από την εφαρμογή χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Από το αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών εξαρτάται και το αν ο φόρος θα παραμείνει 13% ή θα επανέλθει στο 23% από τον Ιανουάριο του 2014.

Το υπουργείο Ανάπτυξης υπολογίζει ότι η μείωση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ μεταφράζεται σε 8,1% μείωση των τελικών τιμών των προϊόντων- υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρηματίες θα κατεβάσουν τις τιμές τους, κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο, αφού η πλειονότητα υποστηρίζει ότι είχε απορροφήσει την απότομη αύξηση από το 11% στο 23%.
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η δοκιμαστική μείωση κατά δέκα μονάδες, αφενός μεν θα λειτουργήσει θετικά στο επικοινωνιακό κομμάτι, αφετέρου θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή στον κλάδο, που εκτοξεύτηκε μαζί με την προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ. Ο Γ. Στουρνάρας θεωρεί ότι «η μείωση του ΦΠΑ θα ωθήσει τους εμπλεκόμενους να εκδίδουν αποδείξεις» και άρα δεν θα καταγραφεί μείωση στα δημόσια έσοδα. Κίνητρο για να «πειστούν» οι καταστηματάρχες να κόβουν αποδείξεις και άρα να αποδίδουν ΦΠΑ είναι ότι αν υπάρξει μείωση εσόδων, η κυβέρνηση θα επαναφέρει τον ΦΠΑ στο 23%.
Η απώλεια των εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ από 23% στο 13% υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση θα το θεωρήσει επιτυχία αν η χασούρα περιοριστεί στα 80 εκατ. ευρώ, αν δηλαδή καλυφθεί η διαφορά από τον μεγαλύτερο όγκο αποδείξεων. Ωστόσο, το κίνητρο των μειωμένων τιμών δεν είναι και τόσο ισχυρό για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες. Όσοι επιχειρηματίες εντάχθηκαν στο «Σύμφωνο τιμής», συμφώνησαν να μειώσουν τις τιμές τους τουλάχιστον 5% στα τρίτα τέταρτα των προϊόντων τους. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. σε ένα πιάτο που κόστιζε πέντε ευρώ η διαφορά στη τιμή θα είναι μόνο 25 λεπτά.

ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ
Το πώς θα διασφαλίζεται ότι η μείωση των τιμών στα καταστήματα που φέρουν το σήμα είναι πραγματική ή εικονική είναι ακόμη ένα θέμα. Αρχικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων είχε προτείνει η διασταύρωση να γίνεται και από τις ταινίες των ταμειακών μηχανών (τα «ζήτα»), οι οποίες έχουν αρχείο και φαίνονται οι τιμές και πώς έχουν διαμορφωθεί. Όμως αυτό θα δημιουργούσε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στα κατά τόπους σωματεία, που θα έπρεπε για κάθε εστιατόριο και για κάθε οβελιστήριο να υπολογίζουν αν η διαφορά μεταξύ παλιάς και νέα τιμής είναι όντως 5% και αν εφαρμόζεται στο 75% των προϊόντων. Έτσι επιλέχθηκε η λύση ο καταστηματάρχης να προσκομίζει έναν παλιό κατάλογο και έναν νέο (όπου θα φαίνεται η παλιά και η νέα τιμή), τους οποίους θα σφραγίζει η οικεία Ένωση Εστιατόρων, βασιζόμενη στον λόγο του επιχειρηματία ότι όντως έχει μειώσει τις τιμές. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ, το οποίο θα διασταυρώνει αν υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ παλιού και νέου καταλόγου.
«Συμφωνούμε με τη μείωση του ΦΠΑ, αλλά ο χειρισμός του θέματος είναι λίγο απλοϊκός. Δεν είναι δυνατόν να περιμένει ο σουβλατζής να ενημερωθεί από τον λογαριασμό twitter του γ.γ. εσόδων κ. Θεοχάρη» σχολιάζει στη «ΜτΚ» η κ. Καίτη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εστίασης και Διασκέδασης, που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Η πρόεδρος ΠΑΣΚΕΔΙ διατηρούσε επιφυλάξεις για την περίπτωση ελέγχου των «ζήτα» των ταμειακών μηχανών από τρίτους και σημειώνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος από την αλλαγή καταλόγων ίσως είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη, αν στο τέλος του έτους χρειαστεί να αλλαχτούν ξανά οι τιμές. «Θα θέλαμε η μείωση του ΦΠΑ να είναι μόνιμη και όχι δοκιμαστική. Φυσικά, μας ενδιαφέρει να έχουμε πελάτες, για αυτό και ήδη έχουμε μειώσει τις τιμές μας» σημειώνει.

ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του που προέρχονται από τους επαγγελματικούς κλάδους της εστίασης, σχετικά με τις αντικρουόμενες διατάξεις που περιλαμβάνει η ΠΟΛ 1189/29.7.2013 για τη μείωση του ΦΠΑ, μεταφέρει με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Ειδικότερα, ενώ από τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 της εγκυκλίου προκύπτει ότι τα προϊόντα σε «πακέτο» υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, στην αμέσως επόμενη παράγραφο αριθ. 5 επισημαίνεται ότι το «πακέτο» προορίζεται για κατανάλωση εκτός καταστήματος και συνεπώς υπόκειται σε συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Επίσης, σε επιχειρήσεις όπως καντίνες και κυλικεία, που το σύνολο σχεδόν του τζίρου τους γίνεται από διερχόμενους πελάτες, ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 4 της εγκυκλίου αυτής ανήκουν στις εξαιρέσεις και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τα οριζόμενα της παραγράφου 5 περί «παράδοσης αγαθών» κατατάσσουν την πλειονότητα των προϊόντων αυτών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.
Κατά συνέπεια, όπως εκτιμά το Επιμελητήριο, θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα οι διατάξεις της εγκυκλίου, με ένταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του συνόλου των προϊόντων εστίασης, ανεξαρτήτως πού αυτά καταναλώνονται.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η διανομή του σήματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, οι αιτήσεις που έχουν γίνει από επαγγελματίες για να λάβουν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματά τους, ανέρχονται σε περίπου 10.000, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 10% του συνόλου των επιχειρήσεων εστίασης στη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη εκδήλωσαν ενδιαφέρον 400 επιχειρηματίες. Πλήρης εικόνα από την εφαρμογή του μέτρου θα υπάρχει στο τέλος Αυγούστου.
Η διανομή των σημάτων για τους καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης άρχισε από την Παρασκευή και το ενδιαφέρον την πρώτη μέρα ήταν αυξημένο. Tα σήματα φέρουν μοναδικό αριθμό και τα λογότυπα διατίθενται χωρίς καμία απολύτως χρέωση.
Πληροφορίες για την προμήθεια των σημάτων: Εστιατόριο Χαμόδρακας (Μαν. Γαγύλη 13, Καλαμαριά) Παναγιώτης Γκόφας 6944-568734.

ΦΠΑ Μειώθηκε, αλλά οι επιτήδειοι καραδοκούν
Τον Αύγουστο η κίνηση σε χώρους εστίασης αυξάνεται αισθητά. Προκειμένου λοιπόν οι καταναλωτές να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, η Ένωση Καταναλωτών η Ποιότητα Ζωής εξέδωσε ορισμένες συμβουλές.
Έτσι, όσον αφορά τις επισκέψεις σε χώρους εστίασης, η ΕΚΠΟΙΖΩ, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει:
– Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε κάποια άλλη.
– Ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ανηρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.
– Στους καταλόγους πρέπει να γράφεται ο υπεύθυνος του καταστήματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.
– Εάν υπάρχουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο», ανεξαρτήτως αν είναι μαγειρεμένο ή όχι εκείνη τη μέρα, καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό, όταν αυτούσιο ή το κυρίως μέρος του έχει παρασκευαστεί ή συντηρηθεί στην κατάψυξη πριν να μαγειρευτεί τελικά και να προσφερθεί στον πελάτη.
– Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιούνται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά.
– Οι μερίδες δεν πρέπει να είναι λιποβαρείς, δηλαδή να έχουν βάρος λιγότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Ενδεικτικά, το βάρος για το κρέας και τα ψάρια πρέπει να είναι 125 γραμμάρια.
– Τα ψητά και τα σουβλιστά, που πωλούνται και με το κιλό, ζυγίζονται μαγειρεμένα.
– Τα ψάρια που είναι πάνω από 230 γραμ. ζυγίζονται ωμά, παρουσία του πελάτη, και το χαρτάκι με το βάρος πηγαίνει στο τραπέζι μαζί με το ψάρι.
– Δικαιούμαστε νερό της βρύσης. Αν θέλουμε εμφιαλωμένο, τότε ανοίγεται μπροστά μας, όπως και όλα τ’ άλλα ποτά (μπίρες, κρασί, αναψυκτικά).
– Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Οικονομικών (ΠΟΛ 1081/12.06.2009), οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ κτλ.) υποχρεούνται από 01.07.2009 να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη φοροδιαφυγή.
– Αν πάρουμε χύμα παγωτά, να έχουμε ελέγξει προηγουμένως τον χώρο διατήρησής τους, που πρέπει να είναι καθαρός και φροντισμένος. Τα παγωτά εμπορίου πρέπει να διατηρούν αναλλοίωτο το αρχικό τους σχήμα και να μην έχουν ελαττωματική συσκευασία. Πρέπει να ελέγχουμε τις ενδείξεις πριν τα αγοράσουμε και να προσέχουμε για τη δημιουργία κρυστάλλων, είτε πάνω στο παγωτό είτε στα τοιχώματα του ψυγείου, καθώς αυτό είναι σημάδι ψύξης και απόψυξης.
– Τα καταστήματα μαζικής εστίασης υποχρεούνται στην τήρηση «δελτίου παραπόνων» σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλλεται στην αρμόδια Νομαρχιακή Υπηρεσία.
Όταν επισκεπτόμαστε το κυλικείο ενός αρχαιολογικού χώρου, μιας πλαζ που ανήκει σε δήμο ή στο δημόσιο, του αεροδρομίου, πλοίου, ΚΤΕΛ ή ΟΣΕ, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν ανηρτημένοι τιμοκατάλογοι σε εμφανή σημεία, στους οποίους θα αναγράφονται με ευκρίνεια όλα τα προς πώληση είδη και οι τιμές τους.

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία»

Ημερομηνία: 04/08/2013

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s