Δικαστικό Stop στην ιδιωτικοποίηση από την Ένωση Πολιτων για το Νερο

Έως και 62% μπορεί να αυξηθεί η τιμή του νερού την πρώτη πενταετία, αν πωληθεί η ΕΥΑΘ σε ιδιώτη, υπολογίζει η Ένωση Πολιτών για το Νερό, που θα επιδιώξει ακύρωση του διαγωνισμού με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Στις 29 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Ένωσης Πολιτών προκειμένου να λάβει το πρακτικό της συνεδρίασης του ΤΑΙΠΕΔ που απέκλειε την πρόταση συμμετοχής της στο διαγωνισμό, καθώς και στοιχεία από τον φάκελο που κατέθεσαν οι δύο υποψήφιοι που πέρασαν στη β’ φάση.

 «Με αυτά τα στοιχεία θα αποδείξουμε ότι δεν τηρήθηκε η συνθήκη της διαφάνειας και ότι ο διαγωνισμός είναι άκυρος» εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Λάζαρος Αγγέλου. Όμως ακόμα και αν προχωρήσει τελικά η πώληση στον ιδιώτη «δεν θα απαλλαγούν τόσο εύκολα από εμάς» προειδοποιεί. Σε αυτή την περίπτωση «θα χρησιμοποιήσουμε το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί ένα κρατικό μονοπώλιο να μετατραπεί σε ιδιωτικό, αποκτώντας το 51% μιας κρατικής εταιρείας. Θα διεκδικήσουμε να λάβουμε άδεια ως εναλλακτικοί πάροχοι υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, από τη στιγμή που τα υφιστάμενα δίκτυα παραμένουν δημόσια- όπως ακριβώς έγινε στις τηλεπικοινωνίες» αναφέρει ο κ. Αγγέλου. «Και τότε ο ιδιώτης θα κληθεί να αποδείξει στην πράξη ότι είναι καλύτερος από τους μη κερδοσκοπικούς Συνεταιρισμούς Νερού των Πολιτών της Θεσσαλονίκης».
Μάλιστα ο κ. Αγγέλου προβλέπει ότι αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμος για να περάσει η ΕΥΑΘ από το κράτος σε διαδημοτική διαχείριση, οι δήμοι θα συμμετάσχουν τελικά στο εγχείρημα της Ένωσης Πολιτών για το Νερό.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ
ΑΠΟ ΤΟ 1% ΣΤΟ 62%
Σήμερα η ΕΥΑΘ εκτελεί πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 110 εκατ. ευρώ από ίδια έσοδα και προβλέπει αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού 1% ετησίως. Η Ένωση Πολιτών προβλέπει ότι αν η εταιρεία ιδιωτικοποιηθεί η τιμή του νερού θα αυξηθεί κατά 62% σε βάθος πενταετίας. Ο υπολογισμός έγινε με βάση ένα μετριοπαθές σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο ιδιώτης θα καταβάλει 60 εκατ. ευρώ για την αγορά του 51% και άλλα 60 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, σε βάθος πενταετίας. «Με κόστος κεφαλαίου 10% και κέρδος 5%, ποσοστά που αναφέρθηκαν και στη Βουλή από εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ, η εταιρεία θα πρέπει να αυξήσει υπερβολικά την τιμή του νερού» λέει ο κ. Αγγέλου τονίζοντας ότι έτσι όπως σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, θα προκαλέσει «συντριπτική ζημιά» στο δημόσιο συμφέρον.

—————
Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με τους φορείς και τις κινήσεις που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης (Ένωση Πολιτών για το Νερό SOSτε το Νερό), θα επιδιώξουν τη δημιουργία ενός μπλοκ κατά της ιδιωτικοποίησης στη διάρκεια της 78ης ΔΕΘ και θα ενημερώσουν σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς που θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί των παραπάνω κινήσεων πολιτών, Λάζαρος Αγγέλου, Κώστας Μαριόγλου και Κώστας Νικολάου, στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει ωριμάσει το αίτημα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι υδροδοτούμενοι Δήμοι έχουν ταχθεί εναντίον και ζητούν να γίνει δημοψήφισμα, ενώ και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση και προωθεί την πρόταση για τη συγκρότηση διαδημοτικής επιχείρησης. Αίτημα του; είναι να αποσύρει η κυβέρνηση από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να ακυρώσει τον διαγωνισμό παραχώρησης του 51% της εταιρίας, και υποστηρίζουν αν η κυβέρνηση επιμένει στην αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, τότε το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον μεταβιβάζοντας την εταιρία στην Αυτοδιοίκηση ή στην Ενωση Πολιτών για το Νερό ή σε κοινό σχήμα των δύο.
Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονία» 30/8/2013 http://www.makthes.gr/news/economy/109023/

Διαβάστε επίσης:

-την αναλυτική παρουσίαση των επιχειρημάτων της ένωσης πολιτών για το νερό nero-enosi politwn

-για την ιδιωτική Thames Water του Λονδίνου

-για σύγκριση των οικονομικών της             ΕΥΑΘ Α.Ε. και της Suez

ο

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s