Την προσεχή Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, για την καθιερωμένη πλέον συνάντηση με τον πρωθυπουργό, λίγο πριν από τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ. Όπως ακριβώς έκαναν και πέρσι… Τι έχει αλλάξει στους 12 μήνες που μεσολάβησαν; Ποιο από τα προβλήματα που είχαν θέσει οι φορείς υπ’ όψιν του πρωθυπουργού λύθηκε; Η απάντηση είναι προφανής για τους επιχειρηματίες που καλούνται να λειτουργήσουν σε συνθήκες ύφεσης, υπερφορολόγησης και έλλειψης ρευστότητας, παρά το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το 2012, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ήδη ολοκληρωθεί. Έτσι, τα υπομνήματα που ετοιμάζουν τα τρία επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης (Εμποροβιομηχανικό, Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό) και οι δύο επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Βορείου Ελλάδος (Βιομηχανιών και Εξαγωγέων) ελάχιστα θα διαφέρουν από εκείνα του 2012.
«ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
«Τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα θέσουμε στον πρωθυπουργό είναι η τόνωση της ρευστότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ο περιορισμός του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία» αναφέρει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κ. Αθανάσιος Σαββάκης. «Όχι, δεν λύθηκαν τα προβλήματα που είχαμε θέσει υπ’ όψιν του πρωθυπουργού το 2012… Το πρόβλημα της ρευστότητας όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά οξύνθηκε. Το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό, τα μη ανταποδοτικά τέλη δεν μειώθηκαν… Θα κατεβούμε στην Αθήνα με τα ίδια αιτήματα» παραδέχεται, προσθέτοντας όμως ότι «ο ΣΒΒΕ δεν τα ισοπεδώνει όλα -γίνονται προσπάθειες, στο μέτρο του δυνατού».
Όσο για τη σκοπιμότητα της ετήσιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό (όταν μάλιστα επαναλαμβάνονται τα ίδια προβλήματα), ο κ. Σαββάκης εκτιμά ότι «αυτή η συνάντηση πρέπει να γίνεται, τόσο για σημειολογικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους. Από τη στιγμή που ενημερώνουμε για συγκεκριμένα προβλήματα, δεν μπορεί να υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας…».
Εκτός των υπολοίπων θεμάτων, ο ΣΒΒΕ θα γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό το πρόβλημα με τις ενισχύσεις που κρίθηκαν παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το θέμα είχε αναδείξει η «ΜτΚ» στο φύλλο τής 18.08.2013) και πλέον οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ: «Αυτά τα κίνητρα τα θέσπισε η ίδια η πολιτεία -και αυτή είναι που έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις μας να κάνουν νόμιμη χρήση τους» τονίζει ο κ. Σαββάκης.
«ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ»
«Στο θέμα της ρευστότητας δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε -αντιθέτως, καταγράφεται υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης» σημειώνει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κ. Δημήτρης Λακασάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, «καταγράφεται μια ‘κόπωση’ στις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων, που αφενός οφείλεται στο πρόβλημα της ρευστότητας, αφετέρου σχετίζεται με το γεγονός ότι ήταν μια περίοδος αναταραχής για τους σημαντικότερους πελάτες των ελληνικών επιχειρήσεων -Κύπρο, Τουρκία και Αίγυπτο».
Για την τόνωση των εξαγωγών, ο κ. Λακασάς θα προτείνει στον πρωθυπουργό τη δημιουργία ενός «Λευκού Τειρεσία» για τις επιχειρήσεις, που επί μία δεκαετία είχαν εξαγωγική δραστηριότητα, ώστε να δοθεί επαρκής ρευστότητα και επιπλέον πιστωτικές γραμμές.
«Δεν έχουμε δει να επιλύονται τα προβλήματα -είμαστε μάλλον χειρότερα παρά καλύτερα σε σχέση με πέρσι» σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), κ. Μιχάλης Ζορπίδης. «Όπως και πέρσι έτσι και φέτος θα κρούσουμε και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν πιστεύουμε πια τους πολιτικούς, που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό δίνουν υποσχέσεις για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης…».
ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΕΡΣΙ KAI ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ
Ο ΣΒΒΕ: Αύξηση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας (οι χρηματοδοτικοί κρουνοί παραμένουν κλειστοί) * Διαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, απλοποίηση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος (δεν έχει αλλάξει τίποτα, επί της ουσίας) * Μείωση του κόστους ενέργειας (το υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας, πλην όμως οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις πληρώνουν σχεδόν 50% ακριβότερα την ενέργεια απ’ ό,τι οι γερμανικές) * Κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών και επιβαρύνσεων, που αυξάνουν το κόστος παραγωγής (τα μη ανταποδοτικά τέλη, που ενισχύουν από ΟΤΑ μέχρι τελωνειακούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και στρατό, παραμένουν, αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος) * Αναπτυξιακή δράση με μετρήσιμα αποτελέσματα για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας παραμένει, επί της ουσίας, ένα σχέδιο επί χάρτου) * Άμεση δημιουργία του φορέα ενίσχυσης της εξωστρέφειας: να υλοποιηθεί ταχύτατα, αλλά με σχέδιο, οργάνωση και πόρους (η αρμόδια επιτροπή ακόμη μελετά την υπόθεση ενοποίησης του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και τού Invest in Greece σε έναν νέο φορέα εξωστρέφειας).
Ο ΣΕΒΕ: Κατάρτιση Eθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών και δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Εξωστρέφειας (ΕΟΕξ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με εκπροσώπηση των παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων της χώρας (ο φορέας ανακοινώθηκε ότι θα έχει έδρα στην Αθήνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταρτιστεί μια εθνική στρατηγική εξαγωγών) * Επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, πληρωμή των βεβαιωμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και συμψηφισμός των υποχρεώσεων επιχειρήσεων-Δημοσίου, μέσω ενός ενιαίου, συστηματικού μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής του συμψηφισμού βεβαιωμένων και όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών (δεν έχει προχωρήσει) * Δημιουργία ενός νέου, εναλλακτικού μηχανισμού ενίσχυσης της ρευστότητας (δεν έχει προχωρήσει) * Αποκατάσταση της ασφαλιστικής κάλυψης πιστώσεων προς την Ελλάδα από το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων των χωρών-μελών της ΕΕ * Θέσπιση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή (Flat Tax Rate). Όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει, αντιθέτως οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι υφίστανται φοροεπιδρομή * Ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατό, της μακροχρόνιας παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) σε στρατηγικό επενδυτή διεθνούς εμβέλειας ως προς τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, που θα έχει την πλειοψηφία και το μάνατζμεντ, αποφεύγοντας επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε μονοπωλιακές καταστάσεις (ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα δεν έχει προχωρήσει, αλλά το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου-ΤΑΙΠΕΔ κινείται προς την κατεύθυνση πώλησης πακέτου μετοχών, που θα οδηγούσε σε ιδιωτικό μονοπώλιο).
Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» http://www.makthes.gr/news/economy/109096/