ΔΕΘ Playground

Όσο διαρκούσε η συνέντευξη τύπου για την 78η ΔΕΘ, έλεγα δεν μπορεί! Δεν μπορεί ο οραματισμός και ο σχεδιασμός να περιστρέφεται γύρω από το παρελθόν και όχι γύρω από το μέλλον. Κι όμως άκουσα πάμπολλες φορές τη φράση «να γίνει η έκθεση όπως ήταν παλιά». Λες και δεν άλλαξαν οι συνθήκες, οι ανάγκες και οι άνθρωποι. Η αποθέωση του «παλιά», του χαμένου παραδείσου. «Θα έχουμε και ακροβατικά, όπως παλιά» έλεγαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τ. Τζήκας με τον υπουργό Μακεδονιας Θράκης Θ. Καράογλου, ενθυμούμενοι τα παιδικά τους χρόνια και τι καλά που ήταν.

«Να γίνει η ΔΕΘ όπως παλιά, που ήταν γιορτή της πόλης». Άλλος στόχος αυτός. Λες και μας λείπουν οι γιορτές και τα πανηγύρια και η ΔΕΘ ανέλαβε διοργανωτής ενός φθινοπωρινού σόου με απ’ όλα. Λίγα ακροβατικά, λίγο λαϊκοποπ δια χειρός MAD, κάτι από θέατρο δρόμου και ΚΘΒΕ, μια πρέζα αθλητικού γεγονότος με τα καλλίγραμμα κορμιά των αθλητριών beach voley αλλά και των επωνύμων που θα «σερβίρουν». Να μην ξεχάσω το πατρινό_καρναβάλι_για_πάντα, που ως κερασάκι στην τούρτα ξεχωρίζει, όπως κι αν το δεις (άσε που δημιουργεί ενδιαφέροντες συνειρμούς). Ok, ο στόχος είναι «να φέρουμε τον κόσμο στην ΔΕΘ, να γίνει ξανά το μεγάλο γεγονός της πόλης» και φυσικά για να κόψεις εισιτήρια θες μια Παπαρίζου, μια Πέγκυ, λίγη λάμψη βρε αδερφέ. Πέρασαν βλέπεις οι εποχές που ο κόσμος εντυπωσιαζόταν από τις εφευρέσεις του Τσιγκιρίδη και τη μαύρη μπύρα.

Αλλά ας μην είμαι άδικη. Στη φετινή ΔΕΘ φιλοξενείται η Google! Δηλαδή όχι ακριβώς η ίδια η εταιρεία κολοσσός, η ομάδα των προγραμματιστών της από τη Θεσσαλονίκη (αλλά μην το πείτε του κυρίου υπουργού και στεναχωρηθεί, ίσως νομίζει ότι θα συναντήσει τον Σεργκέι Μπριν). Οι Google Developers Group Thessaloniki θα έχουν χώρο σε ένα από τα περίπτερα της ΔΕΘ (“playground” τον λεν) για να δείξουν τα «καλούδια» της εταιρείας και να καλέσουν το κοινό να τα περιεργαστεί. Μπράβο και πολύ καλά κάνει η ΔΕΘ και βάζει τους ΙΤήδες στο παιχνίδι. Δεν μπόρεσα όμως να μη συγκρατήσω το χαμόγελό μου όταν ο πρόεδρος της ΔΕΘ (και πρόεδρος του ΣΕΠΕ) Τάσος Τζήκας ανακοίνωσε περιχαρής ότι κάποια στιγμή η Θεσσαλονίκη θα συνδεθεί με τη Σίλινικον Βάλει (ας μην ξεχάμε το όραμα της Σαλόνικον Βάλει) και η «παιδική χαρά» (βλέπε «playground») της ΔΕΘ με τα γραφεία της Google.

Ας πάμε στα ίδια τα περίπτερα. Φέτος δεν θα έχουμε καθόλου κρατικές υπηρεσίες και φορείς (οποία επιτυχία!) Θα έχουμε επιχειρήσεις των δύο επιμελητηρίων της πόλης, ΕΒΕΘ και ΒΕΘ, που επιδότησαν τα μέλη τους για να έχουν παρουσία στην έκθεση, το ΕΕΘ θα παρουσιάσει το έργο του, για το Επιμελητήριο Σερρών δεν γνωρίζω είναι αλήθεια, και τα πέντε επιμελητήρια της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (προφανώς υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας). 

«Ωραία» σκέφτηκα «θα είναι μια διοργάνωση που θέλει να προσελκύσει θεσσαλονικείς και όπου συμμετέχουν επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς. Μπιζ μπιζέ. σε ποιον θα δείξουν την πραμάτια τους; ποιες συνεργασίες με το εξωτερικό θα ξεκινήσουν με αφορμή τη ΔΕΘ;» σκέφτηκα κακόπιστα. «Όχι» μου είπαν, «έχουμε και 20 οργανωμένες συμμετοχές από διάφορες χώρες» που άρχισαν να τις απαριθμούν, αλλά δεν μας είπαν τι μέρος των άμεσων ή έμμεσων εκθετών αντιπροσωπεύουν, για να καταλάβουμε πόσο έντονη είναι η διεθνής εσάνς.

Είχα και μια άλλη απορία, που δεν μου λύθηκε. Και πέρσι θυμάμαι, στην ίδια συνέντευξη τύπου μας δικαιολογούσαν το πανηγυράκι, λέγοντας ότι θέλουν να ξαναφέρουν τον κόσμο στην έκθεση, οι θεσσαλονικείς να αγκαλιάσουν τη ΔΕΘ κλπ Όμως η περσινή ΔΕΘ πάτωσε, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης. Ο κόσμος δεν ήρθε. Άρα; «Μα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με το 2012, τότε διοργανωτής ήταν η Helexpo και η ΔΕΘ (ΑΕ) ανέλαβε μια διοργάνωση» είπε ο τότε διευθύνων της ΔΕΘ και νυν πρόεδρος της ενιαίας ΔΕΘ Helexpo. Λες και δεν υπάρχει συνέχεια στο θεσμό.

(Η σωστή απάντηση είναι: Άρα πιο πιασάρικα ονόματα στις συναυλίες. Και μειωμένο εισητήριο… σχεδόν όλες τις ημέρες. Τρία ευρώ τις καθημερινές (από 5 πέρσι) 5 τα Σαββατοκύριακα (λόγω αυξημένου κόστους) εκτός από το Σάββατο των εγκαινίων (3 ευρώ για να πατήσει το πόδι του κάνας άνθρωπος).

Όσο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ολιγόωρη όπως και πέρσι (το πρόγραμμα δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο) αλλά μη σκάτε! Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ και των συνδέσμων ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ θα τον συναντήσουν αύριο στην Αθήνα. Αλλά ακόμα κι έστι να μην ήταν και πάλι μη σκάτε. Για αυτό υπάρχει το ΥΜΑΘ, είναι γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων εδώ πάνω και του πρωθυπουργού. Και μη μου πείτε ότι δεν είναι αυτός καλός λόγος για να συνεχίζει να λειτουργεί ένα υπουργείο γιατί θα τα χαλάσουμε.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΔΕΘ Playground

  1. Παράθεμα: ΔΕΘ, δες το αλλιώς | Sophie's Stories

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s