«Ανθίζει» εν μέσω κρίσης

Μπορεί η ύφεση να «μάρανε» συνολικά την ελληνική οικονομία, υπάρχουν όμως και επιχειρηματικές προσπάθειες που καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώνουν αλλά και να «ανθίζουν». Μία από αυτές τις εξαιρέσεις είναι και η περίπτωση της συνεταιριστικής επιχείρησης «Ανθοαγορά», στη Νέα Αγχίαλο Θεσσαλονίκης. 

Στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας της έχει καταφέρει να αυξήσει κατά 150% τις εξαγωγές, ενώ το α’ εξάμηνο του 2013 τα κέρδη αυξήθηκαν άνω του 100% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι!

Ο Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νήσων, ο οποίος διαχειρίζεται την «Ανθοαγορά», είναι από τους πρώτους συνεταιρισμούς στη χώρα που λειτουργούν με καινούργιο καταστατικό βάσει του ν. 4015/2011 (νέο θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς). Αποτελείται από 20 παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι προμηθεύουν την «Ανθοαγορά» με προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν (ανθοκομικά φυτά εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, φυτά που προορίζονται για καλλωπιστικές ανθοδέσμες, αρωματικά φυτά) και διαθέτουν στην αγορά μέσω του δημοπρατηρίου σε τιμές χονδρικής, χωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων.

Οι παραγωγοί φέρνουν τα προϊόντα τους με σήμανση bar code, τα οποία ελέγχονται ποιοτικά και χωροθετούνται ανά είδος και ανά κατηγορία και όχι ανά παραγωγό. Οι πελάτες είτε διαλέγουν επί τόπου είτε μπορούν να εκτελέσουν την παραγγελία τους ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας http://www.anthoagora.gr, όπου ελέγχουν τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Αντίστοιχα και οι παραγωγοί έχουν online εικόνα της κίνησης των προϊόντων τους, επίσης με κωδικό σε ημερήσια βάση, ώστε να ξέρουν τι θα πρέπει να επανεφοδιάσουν ή τι θα πρέπει να αποσύρουν ως αδιάθετο μετά από πάροδο λίγων ημερών.
Το σημαντικό είναι ότι δημιουργείται μια οικονομία κλίμακας, επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Πλαστήρας. «Ο καθένας μόνος του δεν θα μπορούσε ούτε να έχει τις ποσότητες και την ποικιλία, ούτε να δώσει τις εκπτώσεις που ζητούν οι μεγάλοι πελάτες. Όλοι μαζί όμως μπορούμε. Έτσι έχουμε καταφέρει να έχουμε πάντα επάρκεια και άριστη ποιότητα και να εφαρμόζουμε μια εκπτωτική πολιτική που αποτελεί κίνητρο για τους πελάτες της χονδρικής», λέει.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Ο συνεταιρισμός προμηθεύει με λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά όλα τα ανθοπωλεία της Ελλάδας, υπάρχουν δε ορισμένες μέρες της άνοιξης που η «Ανθοαγορά» κόβει μέχρι και 500 τιμολόγια ημερησίως. Από την αρχή της λειτουργίας του ο συνεταιρισμός συμμετέχει σε εκθέσεις ανθοκομίας που πραγματοποιούνται σε γειτονικές χώρες μέσω του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και έτσι έχει καταφέρει ώστε το α’ εξάμηνο του 2012 (που ήταν και το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του) οι εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 9,02% του συνολικού του τζίρου. Ένα χρόνο αργότερα, το α’ εξάμηνο του 2013 ο τζίρος από τις εξαγωγές αυξήθηκε κατά 150% και αντιπροσωπεύει πλέον το 14% του συνολικού. Οι μεγαλύτεροι πελάτες του συνεταιρισμού προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. «Ανοίγονται προοπτικές που δεν είχαμε φανταστεί όταν ξεκινούσαμε», αναφέρει ο κ. Πλαστήρας. Πράγματι, πριν καν κλείσει δύο χρόνια λειτουργίας ο συνεταιρισμός προχώρησε σε νέα επένδυση, διπλασιάζοντας τους εκθεσιακούς χώρους.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 500.000 ΕΥΡΩ
Η «Ανθοαγορά» Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2012, όμως η ιδέα για τη δημιουργία ενός δημοπρατηρίου ανθοκομικών φυτών είναι πιο παλιά. Το 1985 ιδρύθηκε ο ανθοκομικός συνεταιρισμός, με 63 παραγωγούς που είχαν ως σκοπό να δημιουργήσουν μια μόνιμη και συγκεντρωμένη αγορά λιανικής. Σε συνεννόηση  με τον τότε δήμο Αγίου Αθανασίου και νυν δήμο Χαλκηδόνας βρέθηκε ο χώρος στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, όμως μόλις το 2007 προχώρησε η παραχώρηση έκτασης από την τότε νομαρχία. Σταθμίζοντας τα δεδομένα του κλάδου οι παραγωγοί διαπίστωσαν πως μια τέτοιου είδους αγορά θα εξυπηρετούσε καλύτερα τις ανάγκες της χονδρικής. Στο μεταξύ, με το νέο νομοθετικό καθεστώς για τους συνεταιρισμούς, 21 από τα παλιά μέλη, που πίστεψαν στο εγχείρημα και ήταν αποφασισμένα να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό και στην καινοτομία, δημιούργησαν τον νέο συνεταιρισμό και επένδυσαν περί τις 500.000 ευρώ για τη δημιουργία της «Ανθοαγοράς».
Σήμερα η αγορά διαθέτει εγκαταστάσεις 36 στρεμμάτων (εκθεσιακός χώρος, φυτώρια, ψυγεία και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις), όπου πωλούνται περί τα 1.500 προϊόντα, από καλλωπιστικά φυτά μέχρι χώμα, λιπάσματα και γλάστρες. Η παραγωγή γίνεται σε αθροιστικά 150 στρέμματα που καλλιεργούν τα μέλη του συνεταιρισμού.

ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ «Πρότυπος συνεταιρισμός»
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε λόγο για πρότυπη επένδυση στον χώρο της ανθοκομίας για τη χώρα μας, με σημαντική παρουσία τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. «Ο Ανθοκομικός Συνεταιρισμός της Μακεδονίας είναι ένας πολλά υποσχόμενος συνεταιρισμός στον κλάδο της ανθοκομίας, με σημαντική εξαγωγική παρουσία αλλά και έντονη δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να υποστηρίξουμε τον κλάδο της ανθοκομίας αλλά και πρωτοπόρα συνεργατικά σχήματα -όπως είναι ο Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Μακεδονίας- που δίνουν έμφαση στην καινοτομία, την ποιότητα, την εκπαίδευση, την εξωστρέφεια, αλλά και στην ενίσχυση της απασχόλησης», δήλωσε.

ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ

δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής»

Στην κατηγορία: Οικονομία

Ημερομηνία: 11/08/2013

http://www.makthes.gr/news/economy/108209/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s