Γραφειοκρατικός ζουρλομανδίας

Ίδρυση εταιρείας με  μια υπεύθυνη δήλωση είναι ο στόχος που έχει θέση το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα επεξεργάζεται έναν νόμο-πλαίσιο που θα απλοποιεί όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες.
«Ο στόχος μας δεν είναι να πάμε από τη γραφειοκρατία στη διάλυση, αλλά από τη γραφειοκρατία στην απλούστευση» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Οι τέσσερις άξονες των αλλαγών που σχεδιάζονται είναι α) Σύστημα δήλωσης συμμόρφωσης, β) έλεγχοι κατά τη λειτουργία και όχι εκ των προτέρων, γ) έλεγχοι από πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς και δ) κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν τρεις εναλλακτικές επιλογές, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας και της άδειας:
Η ίδια η επιχείρηση δηλώνει με ανάληψη της σχετικής ευθύνης πως έχει ήδη συμμορφωθεί με τη νομοθεσία και φέρει το βάρος της απόδειξης, χωρίς εκ των προτέρων να απαιτούνται ένα σωρό συνημμένα πιστοποιητικά.
Πιστοποιημένοι ιδιώτες ελεγκτές θα κάνουν τον έλεγχο της επιχείρησης (όπως γίνεται σήμερα με την έκδοση πολεοδομικών αδειών από μηχανικούς ή τον έλεγχο αυτοκινήτων από ιδιωτικά ΚΤΕΟ). «Από τους περιττούς και γραφειοκρατικούς ελέγχους περνάμε σε ελέγχους των ελεγκτών» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης. Δεν θα εξετάζονται χαρτιά, πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση, αλλά εγκαταστάσεις εν λειτουργία.
Ορισμένοι έλεγχοι απαλείφονται γιατί τεκμαίρεται ότι έγιναν από ιδιώτη, με ισοδύναμη αποδεικτική αξία. Πχ προσκομίζοντας ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα συνάγεται πως η ασφαλιστική που παίρνει το ρίσκο της αποζημίωσης έχει εξετάσει εκ των προτέρων αν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές και δεν υπάρχει λόγος για έλεγχο από την Πυροσβεστική.
Επίσης θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας όπου θα έχουν πρόσβαση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είτε για την εύρεση της πληροφορίας είτε για να διεκπεραιώσουν μέρη της αδειοδοτικής διαδικασίας. «Με την ιχνηλάτηση της κάθε περίπτωσης θα μπορούμε πλέον να βλέπουμε που λειτουργεί καλά το σύστημα και που όχι, ώστε να επεμβαίνουμε και να το βελτιώνουμε. Και στόχος μας είναι με το νέο σύστημα η αδειοδότηση να προχωρά πολύ γρήγορα φυσικά και ει δυνατόν να γίνεται ακόμη και αυθημερόν, δεδομένου ότι παρακάμπτουμε μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Τον Οκτώβριο η Παγκόσμια Τράπεζα θα παρουσιάσει ειδική έκθεση με τις διαδικασίες αδειοδότησης που πρέπει να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους φορείς που εκπροσωπούν το επιχειρείν και μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει εισαχθεί ο νόμος προς ψήφιση ενώ το portal για τις αδειοδοτήσεις θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2014. «Ξέρουμε ότι το σχέδιο αυτό θα συναντήσει αντιδράσεις. Σίγουρα οι οπαδοί του κρατισμού ακόμη μια φορά θα πουν «γιατί ενδυναμώνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία» και η απάντηση είναι γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Σίγουρα θα αντιδράσουν ορισμένοι διότι θα στερηθούν γραφειοκρατική εξουσία.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΙΑΣ
Η γραφειοκρατία αναφέρεται ως ο κυριότερος λόγος αποτροπής για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας σε έκθεση του Boston Consulting Group, ενώ στην έκθεση του World Economic Forum αναδεικνύεται ως ο δεύτερος πιο προβληματικός παράγοντας για την επιχειρηματικότητα, πίσω από τη ρευστότητα. «Ουσιαστικά με αυτό το σύστημα είναι σαν να λέει σε Έλληνες και ξένους επενδυτές περίπου »δεν σας θέλουμε»» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για γραφειοκρατικό ζουρλομανδύα που πνίγει τις επιχειρήσεις. Το νομοθετικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις, παρά την απλοποίηση που έγινε το 2011, περιλαμβάνει 47 νόμους, 11 προεδρικά διατάγματα, 19 υπουργικές αποφάσεις, 14 βασιλικά υγειονομικά και προεδρικά διατάγματα και 115 ρυθμίσεις γενικού ενδιαφέροντος. Σε τι μεταφράζονται όλα αυτά; Σε χρονικές καθυστερήσεις με σημαντικό διοικητικό κόστος ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράδειγμα 1: Μια νέα βιομηχανία θα έπρεπε βάσει νόμου να λαμβάνει άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, της λεγόμενης κατηγορίας Α2, σε 82 μέρες. Λόγω των περίπλοκων διαδρομών που απαιτούνται χρειάζονται συνολικά 368 μέρες.
Παράδειγμα 2: Για μια επένδυση βιομηχανίας τροφίμων ύψους 2,5 εκ. ευρώ το κόστος ευκαιρίας (το πόσο μειώνεται το κέρδος που θα μπορούσε άμεσα να αποφέρει μια νέα επένδυση εξ αιτίας του ρυθμιστικού πλαισίου) θα έπρεπε να είναι 37.000 ευρώ αλλά τελικά λόγω των καθυστερήσεων επιβαρύνεται με 63.000 ευρώ, δηλαδή με το διπλάσιο σε σχέση με το προβλεπόμενο.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s