Δεν θα είναι για όλους «Κυριακή»

Μπορεί οι φορείς της πόλης να ερίζουν για το πόσες Κυριακές θα λειτουργήσει η αγορά, όμως πολλά καταστήματα δεν μπορούν ούτως ή άλλως να ανοίξουν με βάση τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος.
Συνολικά ένα στα τέσσερα καταστήματα εξαιρείται από τη δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές, ενώ στον πιο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή έξι στα δέκα καταστήματα θα παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά, τις Κυριακές που θα επιτραπεί στα υπόλοιπα να ανοίξουν.
Ο νόμος ορίζει επτά Κυριακές κατά τις οποίες όλα τα καταστήματα θα λειτουργούν υποχρεωτικά. Το ποιες από τις υπόλοιπες Κυριακές μπορεί να ανοίγει η αγορά το ορίζει ο περιφερειάρχης. Από το προαιρετική λειτουργία τις (επιπλέον) Κυριακές εξαιρούνται:
Α) Τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, άνω των 250 τμ όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
Β) όσα ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστήματα (πλην των των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise) που έχουν δικαίωμα να ανοίξουν την Κυριακή)
Γ) όσα καταστήματα λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop) ή βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις εξαιρούνται πολλά καταστήματα που ακόμα και να ήθελαν δεν τους επιτρέπεται να ανοίξουν τις Κυριακές (εκτός από τις επτά που έχουν οριστεί).
«Στον πλέον εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την Τσιμισκή, το 60% επί του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία καλύπτουν το 88% της εμπορικής επιφάνειας, θα είναι κλειστά οποιαδήποτε επιπλέον Κυριακή πέραν των καθορισμένων από το Νόμο επτά Κυριακών. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη Μητροπόλεως, ενώ ο μόνος δρόμος ο οποίος παρουσιάζει μία ομοιογένεια από πλευράς δυνατότητας ανοίγματος καταστημάτων είναι η Εγνατία» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με βάση την καταγραφή όλων των εμπορικών καταστημάτων σε βασικούς δρόμους του Ιστορικού Κέντρου (Τσιμισκή-Μητροπόλεως-Εγνατία-Αγίας Σοφίας). Μάλιστα ο ΕΣΘ σημειώνει ότι η πλειοψηφία των μικρών εμπορικών καταστημάτων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί και δεν προτίθεται να ανοίξει οποιαδήποτε επιπλέον Κυριακή πέραν των επτά, και διερωτάται αν το ζητούμενο είναι «μια ανοιχτή αγορά με κλειστά καταστήματα».

-Στην Τσιμισκή 59 καταστήματα μπορούν να ανοίγουν τις Κυριακές και 77 δεν επιτρέπεται να ανοίγουν βάσει του Ν.4177/2013

-Στη Μητροπόλεως 89 μπορούν να ανοίγουν και 19 δεν πληρούν τους όρους

-Στην Αγίας Σοφίας 38 έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν και 6 αποκλείονται

-Στην Εγνατία 166 μπορούν να ανοίγουν και μόνο 21 δεν επιτρέπεται
(Σύνολο 348/ 123)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s