Φλώρινα: 70 εκατ. ευρω για τα καθημερινά ψώνια στην ΠΓΔΜ

By Revizionist (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)%5D, via Wikimedia Commons

Σχεδόν 200.000 ευρώ κάθε ημέρα (δηλαδή πάνω από 70 εκατ. ετησίως) υπολογίζει το Επιμελητήριο της Φλώρινας ότι ξόδευαν οι κάτοικοι της περιοχής στην αγορά της ΠΓΔΜ, μέχρι πέρσι ενώ το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της εντατικοποίησης των ελέγχων το ποσό αυτό μειώθηκε στο μισό.

Ενώ οι Έλληνες περνούν τα σύνορα για να βρουν φθηνές τιμές, κυρίως στα καύσιμα και σε βασικά είδη καθημερινής χρήσης, οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας επιλέγουν την αγορά της Φλώρινας γιατί θεωρούν ότι αγοράζουν ποιοτικά προϊόντα και οι ίδιοι αποκτούν… αίγλη. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για τις διασυνοριακές μετακινήσεις και το εμπόριο στη Φλώρινα, η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αυτήν επτά στους δέκα επιχειρηματίες της Φλώρινας έχουν χάσει πελάτες που πια κάνουν τα ψώνια τους  από τα γειτονικά Μπίτολα, ενώ την ίδια απάντηση δίνει το 90% των πρατηριούχων υγρών καυσίμων. Σχεδόν το 80% όσων μετακινούνται για αγορές το κνα φουλάρουν το αυτοκίνητο με βενζίνη (η διαφορά είναι 25 ευρώ σε σύγκριση με τα ελληνικά πρατήρια) αλλά πολλοί αγοράζον και τρόφιμα (48%) και είδη ένδυσης και υπόδησης (40%). Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά εξοικονομεί κάθε χρόνο 500-1000 ευρώ από τη διαφορά των τιμών στην ΠΓΔΜ, ενώ το 27% πάνω από 1000 ευρώ ετησίως. «Πρακτικά η τοπική αγορά έχει αντικατασταθεί από την αγορά της γειτονικής χώρας» σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης.

Κίνηση υπάρχει και από την άλλη πλευρά των συνόρων προς την αγορά της Φλώρινας. Επτά στους δέκα καταναλωτές από την ΠΓΔΜ δήλωσαν ότι ο κύριος λόγος επίσκεψης στην Ελλάδα (κυρίως στη Φλώρινα) ήταν για να αγοράσουν αγαθά. Μάλιστα όσοι επισκέπτονται την αγορά της Φλώρινας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι τριπλάσιοι από τους Έλληνες που με την ίδια συχνότητα επισκέπτονται την αγορά στα Μπίτολα. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στη Φλώρινα έχει πελάτες από τη γειτονική χώρα. Ωστόσο η διαφορά είναι συντριπτική: χάνουν το 30% του τζίρου τους εξαιτίας της μετακίνησης ελλήνων πελατών και ανακτούν μόνο το 5% από τους σκοπιανούς. Πάντως δυνατότητες για ανάπτυξη της αγοράς υπάρχουν, αφού όπως σημείωσε ο κ. Σαπαλίδης, η Φλώρινα είναι σε απόσταση μισής ώρας από δύο συνοριακές πόλεις με πληθυσμό 200.000 ευρώ.

Συνολικά η απώλεια του ελληνικού εμπορίου από τους καταναλωτές που ζουν σε συνοριακές περιοχές μετακινούνται στις γειτονικές χώρες για να ψωνίσουν είναι 5,5 δις. ευρώ ετησίως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι η περίπτωση της Φλώρινας είναι χαρακτηριστική των συνεπειών της οικονομικής δυσπραγίας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην παραμεθόριο ο ίδιος πρότεινε να δημιουργηθούν Ειδικές Οικονομικές Περιοχές όπου θα δημιουργηθούν χοδρεμπορικά εξαγωγικά κέντρα για την εξαγωγή τροφίμων με ονομασία προέλευσης και άλλων ποιοτικών προϊόντων, καθώς και ανοικτών εμπορικών κέντρων (open malls). Επίσης πρότεινε από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΝ (80 εκατ. ευρώ) να δημιουργηθεί ένα ταμείο μικροπιστώσεων για τις επιχειρήσεις στην παραμεθόριο, με επιτόκιο 0-2,8% για δάνεια 10.000-30.000 ευρώ.

Παρών στην παρουσίαση της μελέτης ήταν και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι χορηγήθηκε έκτακτη επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση των συνοριακών σταθμών, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2014. Επιπλέον έκανε γνωστό ότι άμεσα τα τελωνεία της Β. Ελλάδας θα εξοπλιστούν με οκτώ μηχανήματα x-ray scaners για τον ευκολότερο εντοπισμό προϊόντων παραεμπορίου.

Σοφία Χριστοφορίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s