Έως και +20% οι τιμές στα τρόφιμα, στο -30% οι μισθοί…

ΜΠΟΡΕΙ πολλά πράγματα να άλλαξαν στη ζωή μας τα χρόνια της κρίσης, ένα όμως παραμένει σταθερό: το ότι οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Από το 2008 μέχρι σήμερα καταγράφονται αυξήσεις από 3% έως και άνω του 20% σε βασικά είδη διατροφής, όταν στο ίδιο διάστημα τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 30%… Ακόμη και το 2013, που φαίνεται να μπαίνει κάποιο “φρένο”, το επίπεδο τιμών των τροφίμων κινείται ανοδικά -έστω και με οριακές αυξήσεις. Αντίστοιχα αυξάνονται και οι πωλήσεις των δεκαέξι μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας, σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα του λιανεμπορίου, όπου ο τζίρος συρρικνώνεται. Το “κίνημα της πατάτας”, που “φούντωσε” το 2011, δημιουργώντας προσδοκίες για μείωση των τιμών στα τρόφιμα, μπορεί τελικώς να μην οδήγησε σε μείωση της τιμής της πατάτας, άφησε ωστόσο μια “παρακαταθήκη” αυτοοργάνωσης των πολιτών που, σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στον νομό Πιερίας), φέρνει αποτέλεσμα. Όπως και η αυτοοργάνωση των ίδιων των παραγωγών, που αποφάσισαν να τυποποιήσουν και να διαθέσουν οι ίδιοι το προϊόν τους.

ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ “ΒΛΕΠΕΙ” Η ΕΣΕΕ
Μπορεί ο κύκλος εργασιών να έχει συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλους τους τύπους καταστημάτων λιανικού εμπορίου (-14,3% το 2011, -9,5% το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής-ΕΛΣΤΑΤ), υπάρχει όμως και μία φωτεινή εξαίρεση: οι δεκαέξι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 65% του συνολικού τζίρου του λιανεμπορίου.
Έτσι, την περίοδο 2009-2011 ο κύκλος εργασιών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων καταγράφει αύξηση 1,6%, σύμφωνα με στοιχεία των ισολογισμών τους που συγκέντρωσε η Icap και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ): “Αυτή η εξέλιξη υποκρύπτει την ύπαρξη ολιγοπωλιακών χαρακτηριστικών στην ελληνική αγορά τροφίμων”, σημειώνεται σε έρευνα του ινστιτούτου. “Η ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών των δεκαέξι μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, παρά την οικονομική ύφεση, δείχνει ότι η τάση για ενίσχυση των ολιγοπωλιακών πρακτικών γίνεται εντονότερη. Και, βέβαια, η αύξηση του τζίρου των μεγάλων σούπερ μάρκετ συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του τζίρου των μικρότερων λιανεμπορικών επιχειρήσεων στην αγορά, σε μια ήδη συρρικνωμένη οικονομία…”.

Βλ. Επίσης

Το παζλ των ακριβών τιμών στα τρόφιμα

Πικρό ψωμί (και ζάχαρη)

Πως ο Συνεταιρισμός Χαλάστρας «χτύπησε» τα σούπερ μάρκετ

Από το «κίνημα της πατάτας» στην αυτοοργάνωση των καταναλωτών

«Από τα super market είμαι καμένος, σώθηκα γιατί πουλάω μόνο σε κινήματα”

Σοφία Χριστοφορίδου

sofiachristoforidou@yahoo.gr

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 15/9/2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s