Πως ο Συνεταιρισμός Χαλάστρας «χτύπησε» τα σούπερ μάρκετ

“Η ψαλίδα ανοίγει στα ‘μεγάλα’ ράφια’” υποστηρίζει, μιλώντας στη “ΜτΚ”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Α’ Χαλάστρας, κ. Λεωνίδας Κουϊμτζής -και μιλάει εκ πείρας…
Όταν ο συνεταιρισμός προσπάθησε να τοποθετήσει το ρύζι που παράγει στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, κλήθηκε να πληρώσει αδρά! Έτσι, για να κάνει απόσβεση το “ενοίκιο” του ραφιού, θα έπρεπε να έχει μη ανταγωνιστικές τιμές.
“Ο παραγωγός πουλάει 28-30 λεπτά το κιλό. Αυτός που κάνει την επεξεργασία και τη μεταποίηση του προϊόντος πουλάει 80 λεπτά και ο καταναλωτής αγοράζει 2,50-3 ευρώ. Το κέρδος του σούπερ μάρκετ είναι πάνω από 70%. Το ίδιο προϊόν σε σούπερ μάρκετ της ίδιας αλυσίδας σε άλλη χώρα κοστίζει 1,50 ευρώ” τονίζει.
Αντί για τα “μεγάλα” ράφια, ο συνεταιρισμός των παραγωγών της Χαλάστρας προτίμησε να συνεργαστεί με ορυζόμυλο και να κάνει μόνος του την τυποποίηση και την πώληση στη λιανική. Καλύπτοντας το κέρδος του παραγωγού και το κόστος μεταποίησης, ο συνεταιρισμός διαθέτει το συσκευασμένο ρύζι προς 0,70-1 ευρώ το κιλό (ανάλογα με την ποικιλία) στα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ στη Χαλάστρα. Έτσι, οι παραγωγοί δεν πληρώνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές οκτώ μηνών, αλλά σχεδόν μετρητοίς και δεν αντιμετωπίζουν αξιώσεις για πιστωτικά τιμολόγια στο τέλος της χρονιάς από την πλευρά των σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, “ο κόσμος μάς έχει μάθει -μας ζητούν να αγοράσουν ρύζι μέσω ίντερνετ, δίνουμε σε μπακάλικα, έχουμε συνεργασίες με τη Ρόδο και την Κρήτη, αλλά και με το ‘Κίνημα χωρίς μεσάζοντες’, συμπληρώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Α’ Χαλάστρας.
Βέβαια, οι πωλήσεις λιανικής είναι μόλις 1 εκατομμύριο κιλά ετησίως, από τα 40 εκατομμύρια που παράγει ο συνεταιρισμός (συνολικά, οι δύο συνεταιρισμοί της Χαλάστρας, όπου παράγεται το 70% της παραγωγής ρυζιού στη χώρα, παράγουν 80.000 τόνους, εκ των οποίων το 80% εξάγεται): “Κέρδη μπορεί να μη βγάλαμε -ακόμη κάνουμε απόσβεση-, καταφέραμε όμως να χτυπήσουμε την αγορά. Θέλουμε ο κόσμος να φάει φθηνό προϊόν και να στηρίξει τον έλληνα παραγωγό” καταλήγει ο κ. Κουϊμτζής.

Το site του Συνεταιρισμού Χαλάστρας

Βλ. επίσης

Το παζλ των ακριβών τιμών στα τρόφιμα

Έως και +20% οι τιμές στα τρόφιμα, στο -30% οι μισθοί…

Πικρό ψωμί (και ζάχαρη)

Από το «κίνημα της πατάτας» στην αυτοοργάνωση των καταναλωτών

«Από τα super market είμαι καμένος, σώθηκα γιατί πουλάω μόνο σε κινήματα”

Σοφία Χριστοφορίδου

sofiachristoforidou@yahoo.gr

Δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονία της Κυριακής» 15/9/2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s