Βαθαίνει η κρίση στην ΑΓΝΟ, που σταμάτησε την παραγωγή εδώ και έξι μήνες -από τότε, δηλαδή, που οι αγελαδοτρόφοι σταμάτησαν την εισκόμιση γάλακτος, ενώ το δικαστήριο απέρριψε για δεύτερη φορά την υπαγωγή της γαλακτοβιομηχανίας στο άρθρο 99. Αν δεν προκύψει άμεσα ρευστότητα στη γαλακτοβιομηχανία, επίκειται η διακοπή ηλεκτροδότησης του εργοστασίου, στις 20 Σεπτεμβρίου. Από τον Ιούνιο η διοίκηση της εταιρείας κάνει λόγο για ύπαρξη στρατηγικού επενδυτή που ενδιαφέρεται να ρίξει κεφάλαια στην εταιρεία -και, μάλιστα, υπό αυτή την προοπτική 170 εργαζόμενοι πείστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, με αποδοχές μειωμένες κατά 20%. Οι ελπίδες των εργαζομένων αναπτερώθηκαν όταν, στα μέσα Αυγούστου, είδαν τον κ. Ιβάν Σαββίδη να ξεναγείται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας από τον οικονομικό διευθυντή τής ΑΓΝΟ, κ. Θέμη Κωστόπουλο. Έκτοτε, όμως, δεν έγινε καμία κίνηση εκ μέρους του επιχειρηματία…
ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΚΟΛΙΟΣ»
Στο μεταξύ, το σωματείο εργαζομένων προτίθεται να καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας «Κολιός» (βασικού μετόχου τής ΑΓΝΟ), διεκδικώντας τα δεδουλευμένα των μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, που υπολογίζονται στα 2,5 εκατ. ευρώ. Το σωματείο κέρδισε ήδη τα ασφαλιστικά μέτρα για τη συγκεκριμένη υπόθεση: «Δεν θέλαμε να προχωρήσουμε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, επειδή στόχος μας δεν είναι να διαλύσουμε το εργοστάσιο. Από τη στιγμή που η ΑΓΝΟ δεν λειτουργεί, θα στραφούμε κατά της ‘Κολιός’» εξηγεί, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Γιώργος Κουζαξίδης.
Στο μεταξύ, αν δεν προκύψει άμεσα ρευστότητα στη γαλακτοβιομηχανία, επίκειται η διακοπή ηλεκτροδότησης του εργοστασίου, στις 20 Σεπτεμβρίου: «Τότε θα φανεί αν όντως υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον να παραμείνει ζωντανή η ΑΓΝΟ…» σημειώνει ο κ. Κουσαξίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αίτηση της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ για ένταξη στο άρθρο 99 απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η δικαιοσύνη είχε απορρίψει ήδη μία φορά, την περασμένη άνοιξη, την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου, ωστόσο η ΑΓΝΟ είχε ασκήσει έφεση, η οποία εκδικάστηκε και απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία διαθέτει σημαντικές προοπτικές βιωσιμότητας. Αν η εταιρεία εντασσόταν στο άρθρο 99, οι οφειλές σε πιστωτές και προμηθευτές θα «κουρεύονταν» κατά 85%.
Σήμερα, τα χρέη της ΑΓΝΟ αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,5 εκατ. αφορούν τη μητρική «Κολιός», τα 17,5 εκατ. παλιά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας που δεν εξυπηρετούνται και έχουν καταγγελθεί και τα 3,5 εκατ. ευρώ οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία.