Για να εξάγει μια επιχείρηση χρειάζεται τόση προσπάθεια, οργάνωση, προγραμματισμό και αποφασιστικότητα όση χρειάζεται κι ένας ορειβάτης, για να ανέβει σ’ ένα βουνό… Γι’ αυτό και οι συμβουλές που έδωσε σε κοινό επιχειρηματιών (που παραβρέθηκαν στην ημερίδα με τίτλο “Εξωstrefia.gr”: Η εξωστρέφεια, μοχλός βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων”) ο αρχηγός της μοναδικής ελληνικής ορειβατικής αποστολής που κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ, κ. Παναγιώτης Κοτρωνάρος, φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμες.
“Όπως το Έβερεστ είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως πρόκληση, έτσι και στις εξαγωγές -ανάλογα με το προϊόν- υπάρχουν αγορές, όπως η Αμερική, η Γερμανία, το Ντουμπάι κοκ., που πιθανώς φαντάζουν ως ακατόρθωτοι στόχοι στο μυαλό κάποιων επιχειρηματιών” σημείωσε ο κ. Θεόδωρος Καριπίδης, διευθύνων σύμβουλος της Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ, που ήταν εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις εξαγωγές σαν μια “ορειβατική αποστολή”: θα πρέπει να υπάρχει όραμα, στρατηγική και συνεργασία με ντόπιους.
ΤΑ “ΚΛΕΙΔΙΑ” ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Όπως ανέφερε ο κ. Καριπίδης, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες βασικές αρχές, όπως:
– Να καταστρώνουν στρατηγικό σχέδιο και προγραμματισμό ως προς τον προϋπολογισμό και την εξεύρεση χρηματοδότησης, εκμεταλλευόμενοι προγράμματα επιχορήγησης που μπορούν να μειώσουν το κόστος.
– Να προσεγγίσουν τις νέες αγορές με σεβασμό στον ανταγωνισμό, προσαρμόζοντας το προϊόν τους στις απαιτήσεις και την επικοινωνιακή τους καμπάνια στην κουλτούρα της νέας αγοράς.
– Να δημιουργήσουν συνέργειες με επιχειρήσεις που είναι ήδη εδραιωμένες στη χώρα, αξιοποιώντας το δίκτυο διανομής τους.
– Να αναζητήσουν ντόπιους συνεργάτες, οι οποίοι έχουν γνώση των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς στη χώρα εξαγωγής.
-Να υπάρχει σχέδιο αλλαγής στρατηγικής ή ακόμη και πλάνο εξόδου, αν οι στόχοι που τέθηκαν (π.χ., αριθμός επαφών για δειγματισμό, αριθμός συμβάσεων πώλησης κοκ.) δεν επιτεύχθηκαν.
“Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, ΜΟΝΗ
ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”
Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Σαμαράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της “Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ” (που διοργάνωσε την εκδήλωση), υποστήριξε ότι “η εξωστρέφεια είναι η μόνη λύση, ως προϋπόθεση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας” και πρόσθεσε πως “η ανάπτυξη εξαγωγικής δράσης από τις επιχειρήσεις απαιτεί στόχο και στρατηγική, προσπάθεια, ποιότητα, καινοτομία και πολλή επιμονή για το αποτέλεσμα”.
Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κ. Δημήτρης Λακασάς, σημείωσε ότι ο εθνικός μας στόχος θα πρέπει να είναι οι εξαγωγές να ανέλθουν στο 50% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το έτος 2020, έναντι περίπου 30% που είναι σήμερα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ”
Τις ευεργετικές διατάξεις του προγράμματος “Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων II”, που προκηρύχθηκε πρόσφατα, με καταληκτική ημερομηνία τις 10 Οκτωβρίου 2013, ανέλυσε ο κ. Αθανάσιος Κακούδης, αναπληρωτής υπεύθυνος έργου στο ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.
Στο πρόγραμμα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν είτε μόνες είτε σε σχήμα συνεργασίας (υπάρχει επιπλέον ποσοστό επιδότησης έως και 20%) επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους (πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες), όπως επίσης και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών και των κατασκευών. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, που ιδρύθηκαν μέχρι την 01.08.2012.
Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται μπορεί να αφορούν, για παράδειγμα, παραγωγικό εξοπλισμό, εξοπλισμό ποιοτικού ελέγχου, συστήματα τηλεδιάσκεψης, προγράμματα λογισμικού, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, οργάνωση εκδηλώσεων, σχεδιασμό και παραγωγή πληροφοριακού υλικού, δαπάνες προβολής και διαφήμισης, σχεδιασμό προϊόντων και συσκευασίας, πιστοποίηση προϊόντων, πιστοποίηση συστημάτων, εκπόνηση μελετών και ερευνών, απόκτηση πατεντών κτλ.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορμίζεται αυστηρά σε 15 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης.
Σοφία Χριστοφορίδου
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 15/9/2013 http://www.makthes.gr/news/economy/109766/