Δονκιχώτες οι Έλληνες εξαγωγείς στη Ρωσία

 «Η Ρωσία είναι μια αγορά με σημαντικές προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα, αρκεί οι επιχειρήσεις να μην την προσεγγίζουν ως… μοναχικοί καβαλάρηδες», επισημαίνει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Δήμας.

Πέρα από το κομμάτι της προσέλκυσης ρώσων τουριστών στην Ελλάδα -«που είναι ένα δυναμικό τμήμα των διμερών εμπορικών σχέσεων και μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω», όπως εξηγεί ο κ. Δήμας, και οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη Ρωσία παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη (κατά 13,5% το 2012 σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα).
Αυτή η αύξηση ερμηνεύεται από το γεγονός ότι «ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλή βάση», όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. «Φταίει η ελληνική νοοτροπία γι’ αυτό. Η κρίση ανέδειξε τα ελλείμματα εξωστρέφειας της οικονομίας μας: η Ελλάδα δεν ήταν εξαγωγική χώρα και καλείται τώρα να γίνει, μέσα στη θύελλα της κρίσης».
Όμως, αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν την οργάνωση, τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα που έχουν αρκετοί ανταγωνιστές μας -οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι, στην περίπτωση των αγροτικών προϊόντων. Αυτές οι χώρες κατάφεραν να ‘αλώσουν’ τη ρωσική αγορά, πηγαίνοντας εκεί ενωμένες, ως μεγάλες επιχειρήσεις. Εμείς, πολεμάμε σαν ‘Δον Κιχώτες’, σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, για να καταλάβουμε μιαν αγορά που θέλει οργάνωση, επαγγελματισμό και μεγάλα μεγέθη. Στα σεμινάρια που διοργανώνει το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο βλέπω μικρούς παραγωγούς: το παιχνίδι είναι χαμένο γι’ αυτούς, εκτός αν ενωθούν σε clusters, ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και άνεση και να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις. Χρειάζεται επένδυση στο μάρκετινγκ και στη διαφήμιση, στην προώθηση των προϊόντων στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά πρωτίστως χρειάζεται επένδυση στην οργάνωση της επιχείρησης με ορίζοντα τις εξαγωγές».

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Η Ρωσία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με 2,4 τρισ. δολάρια ΑΕΠ το 2012. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση από άποψη αποθεματικών (500 δισ. δολ.) και είναι μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές χώρες, με αξία εισαγωγών στα 315 δισ. ευρώ το 2012.
Πρόκειται για μια αγορά 140 εκατομμυρίων καταναλωτών, με μια ανερχόμενη μεσαία τάξη. Όπως σημειώνει ο κ. Δήμας, «αν ένα προϊόν έχει απήχηση στη μεσαία τάξη, έχει μεγάλο κέρδος…». Επιπλέον «η Ρωσία επηρεάζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο όλες τις τέως δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης: σχηματίστηκε ήδη μια ‘κοινή αγορά’ μεταξύ Λευκορωσίας, Καζακστάν και Ρωσίας, η οποία τείνει να επεκταθεί».
Βέβαια «η Ρωσία διανύει την τρίτη δεκαετία ελεύθερης αγοράς και κουβαλάει ακόμη τη σοβιετική γραφειοκρατία, σε πολλά θέματα. Με την είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η γραφειοκρατία σιγά σιγά εξαλείφεται».
Ως προς τις ελληνικές εξαγωγές, «υπάρχει αυξητική τάση, όμως ο επιχειρηματίας χρειάζεται να είναι πολύ καλά πληροφορημένος και να δουλέψει με συνεταίρους». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, σ’ αυτή την αγορά μεγάλες προοπτικές διείσδυσης έχουν επιχειρήσεις του κλάδου των νωπών και επεξεργασμένων τροφίμων, των δομικών υλικών, των ενδυμάτων και της κλωστοϋφαντουργίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ήταν αξίας 467 εκατ. ευρώ το 2012. Τα «σκήπτρα» κρατά ο κλάδος της γούνας, που αντιπροσωπεύει το 23,18% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών (ή, σε αξία, 108 εκατ. ευρώ), ενώ μεγάλος αριθμός Ρώσων προχωρά σε ιδιωτικές αγορές επιτόπου, όταν επισκέπτεται την Ελλάδα (για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία).
Πολύ καλά αναπτύσσονται οι εξαγωγές ακτινιδίων (+51,75%) και ροδάκινων (+53,3%), με την αξία των ελληνικών εξαγωγών να είναι στα 27 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις δύο κατηγορίες, οι νωπές φράουλες (+48%), αλλά και οι μαρμελάδες (+575%!), με την αξία πωλήσεων κάθε κλάδου στα 23 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, σκεπτικισμό στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα προκαλεί το γεγονός ότι η εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου παρουσίασε μείωση 4,58% το 2012, παρά το γεγονός ότι θεωρείται πως έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστικών προϊόντων από την Ιταλία και την Ισπανία…

ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ: ΑΠΟ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΥΓΟΥΝ 7 ΣΤΑ 10 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Το 69% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία γίνεται από τη Βόρεια Ελλάδα και αφορά, κατά κανόνα, νωπά και μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά, όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τονίστηκε στην ημερίδα, ένας από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες για τη διεύρυνση των εξαγωγών είναι η ταχύτητα στην παράδοση των προϊόντων. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής logistics του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Oleg Dunaev, «ένα καλύτερα συντονισμένο σύστημα μεταφοράς-παράδοσης εμπορευμάτων απευθείας στα σημεία πώλησης, ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές της ρωσικής επαρχίας, θα μείωνε το κόστος των προϊόντων και θα βελτίωνε ακόμη περισσότερο τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s