Και εκτός χωρών της ΕΕ, όπου κατευθύνεται το 58% των ελληνικών εξαγωγών, θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς μεγάλες και δυναμικές αγορές, όπως της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, που μέχρι πρότινος έδειχναν να βρίσκονται εκτός εμβέλειας για τους έλληνες επιχειρηματίες, σήμερα μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες.
Με βάση μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), πέραν της ΕΕ, η οποία απορροφά τη μερίδα του λέοντος των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων, οι αγορές στις οποίες θα πρέπει να στραφούν στρατηγικά οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι έξι αναπτυσσόμενες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία και Νότια Κορέα) και δύο ανεπτυγμένες (ΗΠΑ και Ιαπωνία).’
Τη μελέτη, που εκπονήθηκε από κοινού με το στέλεχος του ΣΕΒΕ, κυρία Μαρία Κεχαγιά, παρουσίασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του συνδέσμου, δρ. Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, κατά την ομιλία του στο 39ο φόρουμ του ΙΑΤΤΟ-Export Summit II, το οποίο διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο φορέας.
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ-ΣΤΟΧΟΥΣ
Σύμφωνα με τον δρα. Αλεξανδρίδη, οι ελληνικές εξαγωγές προς Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία και Νότια Κορέα έφτασαν πέρσι να αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών ελληνικών πωλήσεων στο εξωτερικό (από 7% το 2003), με την Ινδία να κρατά τα «σκήπτρα» της μεγαλύτερης αύξησης για το 2012 (+101% σε σχέση το 2011), ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα (+71%). Και αυτό παρότι κάποιες από τις αγορές αυτές παραμένουν «απαγορευμένες» για πολλά ελληνικά προϊόντα, καθώς οι επιχειρήσεις δεν τα έχουν ακόμη πιστοποιήσει με βάση τούς εσωτερικούς κανονισμούς και τις προδιαγραφές κάθε χώρας.
Βέβαια, όπως διευκρίνισε ο δρ. Αλεξανδρίδης, η μεγάλη άνοδος που σημειώνεται από το 2010 και μετά προς τις έξι χώρες συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων προς την Τουρκία. Ούτως η άλλως, όμως, ακόμη κι αν αυτός ο παράγων παραβλεφθεί, η τάση παραμένει έντονα ανοδική.
ΔΕΚΑ ΚΛΑΔΟΙ
ΜΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους κλάδους, το βάρος πρέπει να δοθεί -όπως τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης- σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, που σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, δεν αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους -και, συγκεκριμένα, στα μη επεξεργασμένα δέρματα, δέρματα και γούνες, στα ζωικά ή φυτικά λίπη και έλαια, στα τρόφιμα-ποτά, στον καπνό, στην ένδυση, στα μη μεταλλικά ορυκτά, στα ορυκτά καύσιμα, στα ζώντα ζώα και ζωικά προϊόντα, στα λαχανικά και φρέσκα φρούτα, στα βασικά μέταλλα και στα χημικά-πλαστικά.
01. Επεξεργασμένα ή μη δέρματα και γούνες. Η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε όλες τις αγορές-στόχους. Όμως, οι ελληνικές εξαγωγές είναι πολύ περιορισμένες σε χώρες όπως η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, που παρουσιάζουν πολύ υψηλή ζήτηση. Αναπτυσσόμενη αγορά είναι και η Ινδία (+7,9% στον ρυθμό εισαγωγής γουναρικών), εκεί όμως οι πωλήσεις είναι μηδενικές. Πρακτικά, πλην της Ρωσίας, που απορροφά το 29% των ελληνικών εξαγωγών γούνας, όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι «ανεξερεύνητες».
02. Ζωικά και φυτικά έλαια και λίπη. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΒΕ, σε όλες τις αγορές-στόχους υπάρχει αυξημένη ζήτηση την τελευταία δεκαετία. Η Βραζιλία έχει τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών (20,7%) λιπών και ελαίων και ακολουθούν Κίνα και Ινδία (16,4%). Όμως, μόνο το 0,3% των ελληνικών εξαγωγών στη Βραζιλία, το 2,2% στην Κίνα και το 0,2% στην Ινδία ήταν στην κατηγορία ελαίων και λιπών. Με εξαίρεση τη Ρωσία (απορροφά το 1,2% των ελληνικών εξαγωγών), την τελευταία δεκαετία το ποσοστό εξαγωγών στις υπόλοιπες χώρες στόχους βαίνει μειούμενο.
03. Επεξεργασμένα τρόφιμα, ποτά και προϊόντα καπνού. Η ζήτηση γι’ αυτά τα προϊόντα είναι πολύ υψηλή στην Ινδία (είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ζήτηση για τη συγκεκριμένη χώρα), στην Κίνα, στην Τουρκία και στη Βραζιλία, οι ελληνικές εξαγωγές ωστόσο είναι κοντά στο μηδέν… Τα τρόφιμα που διοχετεύονται στη δυναμική αγορά της Ρωσίας είναι μόλις το 2,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ενώ το ποσοστό για τις ΗΠΑ φτάνει το 6,6%.
04. Κλωστοϋφαντουργία, ένδυση. Καλές εξαγωγικές προοπτικές υπάρχουν για την ελληνική βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, αφού οι αγορές των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Ιαπωνίας ζητούν βαμβακερά ενδύματα, ενώ στην Κίνα και στην Ινδία μεγάλη είναι η ζήτηση για πλεκτά. Τα ποσοστά εξαγωγών σε αυτές τις χώρες, ωστόσο, είναι από πολύ μικρά (1,1% Ρωσία, 1,2% ΗΠΑ) έως μηδενικά (Βραζιλία, Νότια Κορέα).
05. Μη μεταλλικά ορυκτά. Η Ελλάδα είναι ήδη παρούσα, κυρίως στον κλάδο του μαρμάρου (8,7% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, 5,6% στην Τουρκία, 4,9% στις ΗΠΑ). Οι προοπτικές για ανάπτυξη των εξαγωγών είναι ευοίωνες για όλες τις χώρες.
06. Μεταλλικά ορυκτά. Με την εξαίρεση της Ρωσίας, η Ελλάδα δεν έχει συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, παρότι πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές στην Τουρκία (όπου εξάγεται το 20% της συνολικής παραγωγής σε μεταλλικά ορυκτά).
07. Ζώντα ζώα και ζωικά προϊόντα. Η εξαγωγική «ναυαρχίδα» της Ελλάδας είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες: όμως, στην Ινδία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα του είδους, οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν μηδενικές (0,3%). Η πορεία των ελληνικών ιχθυηρών και γαλακτοκομικών είναι επίσης καλή στις ΗΠΑ, όπου το ελληνικό γιαούρτι «σαρώνει» (ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 3,9% των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ), ενώ πολλές ευκαιρίες διανοίγονται και στις αναδυόμενες αγορές.
08. Λαχανικά και φρούτα. Αυξανόμενη ζήτηση καταγράφεται την τελευταία δεκαετία και στις έξι αναπτυσσόμενες αγορές, με την Ελλάδα να διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στον συγκεκριμένο κλάδο. Οι εξαγωγές φρούτων μόνο προς τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 9,6% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη συγκεκριμένη χώρα.
09. Βασικά μέταλλα. Το αλουμίνιο αποτελεί το υπ’ αριθμόν «ένα» προϊόν σε ζήτηση στον συγκεκριμένο κλάδο σε Βραζιλία και Κίνα, ενώ έχει δραστηριότητα και σε ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα. Στις υπόλοιπες αγορές-στόχους οι ελληνικές επιχειρήσεις μόλις που άρχισαν να αναπτύσσονται.
10. Χημικά, πλαστικά. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου. Στα πλαστικά, η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές σε όλες τις αγορές-στόχους, αν και προς το παρόν έχει μπει μόνο σε Τουρκία και Ρωσία.
δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» 29/9/2013