Ο αδύναμος κρίκος για τις εξαγωγές στη Ρωσία

Μια αγορά των 140 εκατομμυρίων καταναλωτών, όπως αυτή της Ρωσίας, αποτελεί από μόνη της ισχυρό κίνητρο, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να επιδιώξουν τις εξαγωγές προς αυτή τη χώρα. Η Κεντρική Μακεδονία κρατά τα ηνία των εξαγωγών προς τη Ρωσία, καλύπτοντας μερίδιο 69% του τονάζ.

Οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας αλλά και η δικτύωση μεταξύ επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών δημιουργούν το υπόστρωμα για να αναπτυχθεί το διμερές εμπόριο. Όμως από μόνα τους αυτά δεν αρκούν. Χρειάζονται υποδομές από την πλευρά του κράτους και συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών, προκειμένου η Ελλάδα να κατακτήσει την αγορά της Ρωσίας. Αυτή ήταν η διαπίστωση των συμμετεχόντων στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη (στην οποία όμως η συμμετοχή επιχειρηματιών ήταν περιορισμένη).  Στο επίκεντρο της εκδήλωσης τέθηκε ο, πραγματικά καταλυτικός, ρόλος των μεταφορών στην ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Το 69% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία γίνεται από τη Κεντρική Μακεδονία και αφορά κατά κανόνα νωπά και μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 26), που περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο η ταχύτητα στην παράδοση των προϊόντων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διεύρυνση των εξαγωγών.

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Ένα πιο καλά «συντονισμένο» σύστημα «μεταφοράς – παράδοσης» εμπορευμάτων «απευθείας στα σημεία πώλησης», ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές της ρωσικής επαρχίας, θα μείωνε το κόστος των προϊόντων και θα βελτίωνε ακόμη περισσότερο τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, υποστήριξε ο επικεφαλής της Επιτροπής Logistics του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Oleg Dunaev. Παράδειγμα λειτουργίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι, κατά τον ίδιο, οι μεγάλες ρωσικές «αλυσίδες» εμπορίου, που «απευθύνονται από τη μεσαία τάξη μέχρι και τα υψηλότερα εισοδήματα», στις οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα ελληνικά προϊόντα με συστηματικό τρόπο «μέχρι τον πελάτη», αντί να υπάρχει «αποσπασματική» εξαγωγή και μεταφορά από τον κάθε εξαγωγέα ξεχωριστά.
Χρειάζεται να βελτιωθούν οι οδικοί άξονες, ώστε να βελτιωθούν οι χρόνοι παράδοσης, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος Απόστολος Κενανίδης, αναφέροντας και μία σειρά από άλλα προβλήματα όπως η γραφειοκρατία στον εκτελωνισμό, οι ουρές στις διελεύσεις στα σύνορα με Ουκρανία, Ρουμανία, Μολδαβία κ.α.
Στις πρόσφατες συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στην ελληνική και τη ρωσική πλευρά, για τη διευκόλυνση των διαδικασιών στις μεταφορές από και προς τις δύο χώρες αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Konovalov.
«Ήδη, αυξήσαμε τις διελεύσεις στην οδική μεταφορά, από 1.000 που ήταν σε πάνω 3.500 χιλιάδες για την κάθε πλευρά. Αυτή είναι μια καθαρή ένδειξη ότι οι εμπορικές μας σχέσεις βελτιώνονται».
Σοφία Χριστοφορίδου

 δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία»26/9/2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s