“Μετρόπληκτοι” Ετοιμάζουν μαζικά αγωγές κατά της “Αττικό Μετρό”

0754Αγωγές κατά της “Αττικό Μετρό” για τα διαφυγόντα κέρδη πρόκειται να καταθέσουν οι επιχειρηματίες που πλήττονται από τα εργοτάξια κατά μήκος της χάραξης του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ήδη από χθες, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) καταγράφει τα προβλήματα των επιχειρηματιών που έχουν πληγεί και συλλέγει υπογραφές όλων όσοι επιθυμούν να κινηθούν νομικά. Μάλιστα, το ΕΕΘ θα παράσχει νομική υποστήριξη για την κατάθεση μηνύσεων και, σε δεύτερη φάση, αγωγών κατά της εταιρείας “Αττικό Μετρό”, που διαχειρίζεται το έργο κατασκευής τού μετρό Θεσσαλονίκης. Οι μηνύσεις θα υποβληθούν ατομικά και αρκετές από αυτές θα τις αναλάβει ο νομικός σύμβουλος του επιμελητηρίου.

ΚΛΕΙΣΤΑ 6 ΣΤΑ 10 ΜΑΓΑΖΙΑ
ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΔΕΛΦΩΝ
“Οι επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο ‘αμήν’. Πέρσι, μας έλεγαν ότι το μετρό θα ολοκληρωθεί το 2016 -κι εμείς το αμφισβητούσαμε. Τώρα, πιστεύουν ότι ούτε το 2020 θα είναι έτοιμο… Το μετρό θα το δουν μόνον οι νέοι” σχολίασε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Ζορπίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.
Σύμφωνα με υπολογισμούς τού ΕΕΘ, μόνο στις οδούς Μοναστηρίου και Δελφών, όπου τα εργοτάξια του μετρό παραμένουν ανοιχτά για πολλούς μήνες, έχει ήδη κλείσει το 60% των καταστημάτων. Σημειωτέον ότι πριν από δύο χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν περί το 30% για τις οδούς Εγνατία και Δελφών, όπως προέκυψε από μελέτη του ΕΕΘ (έκλεισαν 215 από τις 699 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΕΘ στις δύο οδούς). Τότε, δύο στις τρεις επιχειρήσεις δήλωναν ότι ο τζίρος τους είχε μειωθεί σε ποσοστό άνω του 40%: στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, πολλές εξ αυτών δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο…

“ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;”
“Το 2011 είχαμε υπογράψει μνημόνιο για εν μέρει αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται. Τι έγινε έκτοτε;”: το χθεσινό ερώτημα του κ. Ζορπίδη ήταν ρητορικό, καθώς η πολιτεία δεν μερίμνησε για την αποζημίωση των επαγγελματιών…
Πρόσφατα, ο υπουργός Μεταφορών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάλεσε τους καταστηματάρχες που πλήττονται “να ζητήσουν από το κράτος έξοδα μετεγκατάστασης”: ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΕΘ χαρακτήρισε αυτή την υπόσχεση “τρίχες” και “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”: “Το 2011 δεν ήταν υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης; Δεν έχει συνέχεια το κράτος; Λόγια ακούσαμε πολλά, θέλουμε να δούμε υπουργική απόφαση για την αποζημίωση των επαγγελματιών. Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι επαγγελματίες έχουν ξοφλήσει πια και το μετρό τούς έχει σβήσει όλους…” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

—————————–

ΑΤ Λευκού Πύργου Εντός του 2013 η μετακόμισή του

Μέχρι το τέλος του 2013 πρόκειται να μετακινηθεί το αστυνομικό τμήμα (ΑΤ) Λευκού Πύργου από την πλατεία Αριστοτέλους σε χώρο εντός της ΔΕΘ, καθώς η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει μεν δέσμευση από το ενοικιοστάσιο, χρειάζεται ωστόσο χρόνο, ώστε να προετοιμάσει το νέο κτίριο: αυτό προέκυψε από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) με τον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, στρατηγό Τρύφωνα Κούκιο.
“Όποιος ήθελε να διαμαρτυρηθεί, εδώ ερχόταν. Δεν ήταν ωραία εικόνα μέσα στη μεγαλύτερη πλατεία τής Θεσσαλονίκης να βλέπουμε παρκαρισμένα περιπολικά και ανθρώπους με χειροπέδες…” σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, κ. Μ. Ζορπίδης.
Στη συζήτηση τέθηκαν τα προβλήματα του παρεμπορίου, της νομιμότητας των αγορών χωρίς μεσάζοντες, των επαιτών που γεμίζουν τα πεζοδρόμια, καθώς και τα φλέγοντα ζητήματα των ναρκωτικών, των πορτοφολάδων και της πορνείας. Σε ό,τι αφορά ειδικά το παραεμπόριο, το ΕΕΘ δηλώνει διατεθειμένο να συνδράμει το έργο της αστυνομίας με φορτηγό και με υπαλλήλους του, εφόσον βέβαια αλλάξει το νομικό πλαίσιο και επιτραπεί κάτι τέτοιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s