Εκπνέει η προθεσμία της Μονής, ζητά παράταση η «Φωκάς»

Εκπνέει ήμερα το μεσημέρι η προθεσμία που έδωσε η εκκλησία στην επιχείρηση “Φωκάς” για να καταβάλει τα οφειλόμενα και να παραμείνει στο κατάστημα της Τσιμισκή.  Η επιχείρηση ζήτησε παράταση μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας

Στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει το ηγουμενοσυμβούλιο της μονής Αγίας Θεοδώρας, που έχει την κυριότητα του ακινήτου, και εφόσον δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι που έχει θέσει – πληρωμή 370.00 ευρώ μετρητοίς και προσκόμιση εγγυητικής επιστολής για το υπόλοιπο της οφειλής- θα αποφασίσει την άμεση διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για να νοικιάσει το ακίνητο σε άλλον ενδιαφερόμενο. Η «Φωκάς ζήτησε παράταση μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας και το ηγουμενοσυμβούλιο προσανατολίζεται στο να δεχθεί το αίτημα της εταιρείας, εφόσον όμως δοθούν μέχρι το μεσημέρι οι 370.000 ευρώ (καθώς μέρος του ποσού πληρώθηκε με επιταγή τρίτου ύψους 75.000 ευρώ η οποία όμως δεν ήταν καλυμμένη και σφραγίσθηκε).

“Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν είναι μη ρεαλιστικές” αναφέρει στη “Μ” η διευθύνουσα σύμβουλος της “Φωκάς” κυρία Βασιλική Φωκά, εξηγώντας ότι είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί εγγυητική επιστολή 800.000 εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος και μάλιστα σε ένα περιβάλλον κρίσης.

Οι όροι που έθεσε η μονή Αγίας Θεοδώρας, είναι εκτός από το ποσό των 370.000 σε ρευστό που ήταν η α’ δόση του διακανονισμού και είχε συγκεντρώσει η “Φωκάς” να προσκομιστεί εγγυητική επιστολή για το ποσό των υπολοίπων οφειλομένων μισθωμάτων, της τάξης των 800.000 ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόσθετο όρο στη συμφωνία διακανονισμού, που ισοδυναμεί με την εξόφληση όλου του ποσού των οφειλομένων άπαξ, σημειώνει ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Τέλλης. Από την άλλη, η Μονή θεωρεί την σύμβαση μίσθωσης λελυμένη, αφού δεν τηρήθηκε ο όρος της καταβολής των 370.000 ευρώ εμπροθέσμως, όπως αναφέρει ο νομικός της σύμβουλος κ. Θόδωρος Ζέρβας. Για την “Φωκάς” η συμφωνία του διακανονισμού είναι ενεργή, καθώς είχε δοθεί προφορικήπαράταση για την πληρωμή των 370.000 ευρω έως τις 30 Σεπτεμβρίου, και μάλιστα ότι στις 7 το πρωί της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου στάλθηκε email ότι συγκεντρώθηκε το ποσό, αλλά στις 9 το πρωί η Μονή είχε προχωρήσει τις διαδικασίες της έξωσης. Η εταιρεία αντιπροτείνει να καταβάλλει το ποσό που έχει συγκεντρώσει σε μετρητό και στη συνέχεια να καταβάλλει κατά προτεραιότητα έναντι άλλων πιστωτών, κάθε μήνα το ποσό της συμφωνημένης δόσης. “Μετά από 40 χρόνια άριστων σχέσεων, όπως φαίνεται και από τις δωρεές της ‘Φωκάς’ προς την εκκλησία, η εταιρεία δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη” σημειώνει ο κ. Τέλλης, προσθέτοντας όμως ότι αν προχωρήσει ο διαγωνισμός για νέα εκμίσθωση, θα αμυνθεί με κάθε νομικό μέσο.

Σοφία Χριστοφορίδου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s