Τι θέλουν οι τουρίστες κι ο Μπουτάρης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Αν ένας επισκέπτης αγανακτήσει κολλημένος στην κυκλοφορία, ή αντικρίσει το περιβάλλον γύρω από την εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων ή τη Ροτόντα, το ότι επισκέφτηκε αυτά τα μνημεία δεν θα του πει και πολλά».
Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας «Νέες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης» που άρχισαν χθες, προσθέτοντας ότι η αλλαγή νοοτροπίας αφορά όχι μόνο τους θεσμικούς φορείς αλλά και τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, και το σύνολο των πολιτών. «Μπορεί να κοροϊδεύουμε τους γερμανούς για τα τανκεσεν και μπίτεσεν, αλλά κι εμείς εδώ έχουμε ξεχάσει το ευχαριστώ και το παρακαλώ» είπε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε ότι οι διαφορετικές αντιλήψεις για τον Οργανισμός Τουριστικής Προβολής έλαβαν και προσωπικό χαρακτήρα και οδήγησαν σε δυσλειτουργίες, υπεραμύνθηκε όμως της επιλογής επιδότησης της Ryan air, που είχε ως αποτέλεσμα να διακινηθούν από και προς τη Θεσσαλονίκη 280.000 επιβάτες.

Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, ενδιαφέρονται για ένα ταξίδι εμπειρίας, παρά για μια απλή περιήγηση στα μνημεία, όπως προκύπτει από μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Η καταγραφή διάρκεσε από τον Μάιο έως και το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 και έγινε σε σύνολο 11.149 Ελλήνων και ξένων που επισκέφτηκαν το περίπτερο πληροφοριών που λειτουργεί στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι περισσότεροι τουρίστες από το εξωτερικό προήλθαν από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ισπανία κλπ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:
– Το 39% των επισκεπτών θέλησαν να γνωρίσουν την ιστορία, αλλά και να γευτούν την κουζίνα, να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, να γίνουν για λίγο μέρος της ζωής της πόλης.
– Το 27% ήταν οι επισκέπτες-καταναλωτές, που η Θεσσαλονίκη ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός του ταξιδιού τους και ενδιαφερόταν κυρίως για την αγορά και να πάρουν μια μικρή γεύση της πόλης.
– 12% επισκέφτηκαν την Θεσσαλονίκη για συγκεκριμένο σκοπό (ξεκούραση, δουλειά, διασκέδαση)
– Το 22% ενδιαφερόταν ειδικότερα για την πολυπολιτισμική ταυτότητα και τα μνημεία της Θεσσαλονίκης από τις διάφορες ιστορικές περιόδους.
Στα ερωτηματολόγια του ΕΕΘ κατέγραψαν και τις προτάσεις τους για το πώς μπορεί να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν.
>> Το 70% δήλωσε ότι θα ήθελε περισσότερα σημεία από όπου να αντλεί πληροφορίες
>> Το 52% θα ήθελε να κλείνει ηλεκτρονικά από δωμάτιο σε ξενοδοχείο, μέχρι εισιτήριο σε μια συναυλία ή μια κοντινή εκδρομή
>> Το 61% πιστεύει ότι χρειάζεται να βελτιωθεί η σήμανση ώστε να βρίσκουν πιο εύκολα το δρόμο προς τα μνημεία
καταγράφει το προφίλ των επισκεπτώνοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκης
>>Το 68% θα ήθελε να διευκολυνθεί περισσότερο η πρόσβαση στα μνημεία. Σε αυτό τον παράγοντα περιλαμβάνονται και τα ωράρια λειτουργίας των μουσείων.

Παρουσίαση για τον Τουρισμό

 
Σοφία Χριστοφορίδου

Η διημερίδα που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Εταιρία και υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική εφημερίδα των United Reporters,συνεχίζεται και σήμερα από τις 4 το απόγευμα και θα μεταδοθεί «ζωντανά» από την ηλεκτρονική εφημερίδα www.UnitedReporters.gr 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s