Αθώοι και φταίχτες της κρίσης

Αν η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη ήταν θεατρικό τρεις θα ήταν οι βασικοί ρόλοι: οι ανεύθυνοι, οι απρόσεκτοι και οι αθώοι. Ανεύθυνοι ήταν όσοι υπερδανείστηκαν, δηλαδή κυβερνήσεις και νοικοκυριά. Απρόσεκτοι όσοι δάνεισαν με ριψοκίνδυνο τρόπο, δηλαδή οι τράπεζες. Αθώοι όσοι δεν δανείστηκαν υπερβολικά, δεν ρίσκαραν, κι όμως σήμερα υφίστανται μεγάλες περικοπές. 

Αυτούς τους τρεις «ρόλους» περιέγραψε ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Cardiff της Ουαλίας Kenneth Dyson, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στο Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου. «Οι αθώοι είναι αυτοί που με ανησυχούν περισσότερο, γιατί βλέπω να αυξάνονται οι ανισότητες και οι πολιτικοί καθοδηγούνται μόνο από τις ψήφους» σχολίασε. Κατά τον ίδιο, αν δεν αλλάξει η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, η Ευρώπη θα πηγαίνει απο κριση σε κριση και κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα, κυρίως φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.
Κατά τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, Dr. Wolfgang Schussel, η κρίση ανέδειξε το έλλειμα εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς. «Θυμάμαι τον Κώστα Σημίτη, που ήθελε να κάνει μεταρρυθμίσεις, τον Κώστα Καραμανλή που προσπάθησε να μιλήσει για τη γραφειοκρατία. Θυμάμαι το »λεφτά υπάρχουν» (σ.σ. ο κ. Schussel πρόφερε τη φράση στα ελληνικά) αλλά μετά τις εκλογές ήταν το τελείως αντίθετο. Το να αποκαταστήσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι ακόμα πιο δύσκολο από το να αποκαταστήσεις την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Αναφορικά με το αν η αντιμετώπιση της κρίσης από την ευρωζώνη ήταν σωτήρια πρωτίστως για το τραπεζικό σύστημα, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας σημείωσε ότι «ήταν πολύ σημαντικό να σώσουμε τις τράπεζες, γιατί αυτές αιμοδοτούν την οικονομία. Αν σήμερα υπήρχε το δίλημμα και οι ΗΠΑ νομίζω δεν θα άφηναν την Lehman Brothers να καταρρεύσει».
Από την πλευρά του ο κ. πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Miguel Angel Moratinos υποστήριξε ότι η σωτηρία των τραπεζών δεν είναι αυτοσκοπός, όταν μάλιστα λαμβάνουν πενταπλάσια ποσά από αυτά που δίνει η ΕΕ για πολιτικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης στην κοινωνία. Ο κ. Moratinos αναφέρθηκε στο έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας και κοινού οράματος μεταξύ των μελών της Ε.Ε. και τόνισε ότι αν σήμερα δεν παίξει ρόλο στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα, αύριο η Ευρώπη θα υπερκεραστεί από τις χώρες της Ασίας.
Σοφία Χριστοφορίδου

———————–

(Εδώ το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Συμποσίου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14/10/2013
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
μια ετήσια συνάντηση διεθνούς κύρους στην πόλη
Με ιδιαίτερη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση, κυρίως των νέων, πραγματοποιήθηκε το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και του Δικτύου Ναυαρίνο, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Konrad Adenauer κατά το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον».
Τις εργασίες του Συμποσίου, με θέμα “Η Ελλάδα σ’ έναν ταραγμένο κόσμο: Ευρω-κρίση, Ρωσία, Τουρκία και Μεσόγειος”, χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των συν-διοργανωτών κ. Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, κ. Susanna Vogt, Διευθύντρια του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αθήνα, και κ. Δημήτρης Καιρίδης, Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνου. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και επισήμανε τη σημασία της εκδήλωσης για την πόλη, της ύπαρξης ενός βήματος διαλόγου -σε μια μικρή και ανοικτή χώρα όπως η Ελλάδα- στο οποίο να παρουσιάζονται και να αναλύονται σε βάθος οι διεθνείς εξελίξεις.
Εκπρόσωποι φορέων, προξενικές αρχές, επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημιακών σχολών, σπουδαστές ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και μαθητές λυκείων, αποτέλεσαν το πολυσυλλεκτικό κοινό ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος διημέρου. Στην κατάμεστη αίθουσα των εργασιών του Συμποσίου, αξιοσημείωτη υπήρξε η ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις του, ανέδειξαν τον προβληματισμό της νεότερης γενιάς της πόλης μας για τις διεθνείς εξελίξεις.
Στην εναρκτήρια ομιλία του Συμποσίου, ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας, Wolfgang Schüssel, υπογράμμισε ότι, παρά την τρέχουσα κρίση, δεν πρέπει να λησμονούμε πως η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι νησίδα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο. Υπό αυτήν την έννοια, οι εξελίξεις στη Νότια Ευρώπη και την ευρύτερη Μεσόγειο είναι κομβικής σημασίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, είτε θα εξάγουμε σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε θα γίνουμε εισαγωγείς αστάθειας από αυτήν. Ως εκ τούτου, τόσο η διαφαινόμενη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς όσο και η αναδυόμενη τριγωνική διπλωματία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας & Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, Miguel Angel Moratinos, επισήμανε ότι οι τρέχουσες πολιτικές λιτότητας δεν συνδέονται με έναν ευρύτερο σχεδιασμό για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να δει πέρα από την κρίση αν θέλει να διατηρήσει το διακριτό ρόλο της στο παγκόσμιο στερέωμα. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση ενός «κοινωνικο-πολιτικού συμβολαίου» που θα οπλίσει την Ευρώπη έναντι των προκλήσεων του 21ου αιώνα αλλά και των αδηφάγων αγορών.
Ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής, Udo Zolleis, ακτινογράφησε τα αποτελέσματα των πρόσφατων γερμανικών εκλογών, προσφέροντας μια ενδελεχή ανάλυση τόσο των απόψεων των Γερμανών ψηφοφόρων, όσο και της ιστορικής εξέλιξης της ψήφου τους μεταπολεμικά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι α) η αφοσίωση των ψηφοφόρων στα κόμματα βαίνει μειούμενη ενώ η προσωπικότητα των υποψηφίων παίζει αυξανόμενο ρόλο και β) το γερμανικό κομματικό σύστημα έχει μετατραπεί από ένα σύστημα των δυόμισι κομμάτων σε ένα σύστημα δυο παρατάξεων, αριστεράς-δεξιάς, με την αριστερά διασπασμένη στα τρία (SPD, Die Grünen, Die Linke).
Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την ομιλία του μεγάλου ιστορικού και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, David Abulafia, ο οποίος σκιαγράφησε την εξαιρετική σημασία που έχουν διαδραματίσει οι μεγάλες πόλεις-λιμάνια, όπως η Θεσσαλονίκη, στην ιστορική εξέλιξη και την πολιτιστική ετερότητα της Μεσογείου, μιας ιδιάζουσας θαλάσσιας λεκάνης, που ενώνει τρεις ηπείρους και τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες σ’ένα διαρκώς εξελισσόμενο πολιτισμικό χάρτη. Η παλιά convivencia Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων έχει σήμερα αντικατασταθεί από την περιχαράκωση και τον κατακερματισμό καθώς ο μεσογειακός βορράς έχει στρέψει την πλάτη του στο μεσογειακό νότο.
Η δεύτερη μέρα του Συμποσίου ξεκίνησε με την ομιλία του Gareth Jenkins, πολιτικού αναλυτή της σύγχρονης Τουρκίας, ο οποίος επιχείρησε μια επισκόπηση των εξελίξεων στη γείτονα χώρα από την απαρχή του πολυκομματισμού το 1946 και με ιδιαίτερη έμφαση στη διακυβέρνηση του Tayip Erdogan, την οποία διαχώρισε σε τρεις περιόδους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης (2002-2007) ο φόβος μιας στρατιωτικής επέμβασης περιόρισε τον Erdogan σε μια επιφυλακτική και ευρω-μεταρρυθμιστική πολιτική. Η δεύτερη (2007-2011) υιοθέτησε μια πιο ριζοσπαστική ατζέντα ενώ η τρίτη, μετά το 2011, χαρακτηρίζεται από την «ύβρη» της αυξανόμενης αλαζονείας, της αυταρχικότητας και τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες που απειλούν τη μελλοντική σταθερότητα της χώρας.
Ο Arkady Moshes, πολιτικός αναλυτής της σύγχρονης Ρωσίας, ανέλυσε τις δραματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Vladimir Putin στο εσωτερικό και τον εξωτερικό περίγυρο της Ρωσίας. Η οικονομία εξαρτάται από τη φθίνουσα βιομηχανία των υδρογονανθράκων, την ώρα που οι Ρώσοι συνεχίζουν να μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό αλλά και να πεθαίνουν πολύ νωρίτερα από τους άλλους Ευρωπαίους. Προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Putin είναι η επιβεβαίωση της Ρωσικής κυριαρχίας στον πρώην Σοβιετικό χώρο, η αποστασιοποίηση από τη Δύση και η πρόσδεση της Ρωσίας στην αναδυόμενη Ασία.
Τέλος, ο Kenneth Dyson, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Cardiff της Ουαλίας, τόνισε, καταρχήν, ότι η εσωστρέφεια στον πολιτικό διάλογο μιας χώρας είναι δείγμα δυσλειτουργίας του πολιτικού της συστήματος και ότι η μετάθεση ευθυνών και η ανακύκλωση στερεοτύπων δεν βοηθούν στην έξοδο από την παρούσα κρίση. Δεν φταίει ούτε η Ελλάδα ούτε η Γερμανία για την κρίση. Χρειάζεται η οικοδόμηση ισχυρών θεσμών, όπως η τραπεζική ένωση, αλλά και των μηχανισμών εκείνων που θα προστατεύουν τους «αθώους» από τις καταχρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας.
Οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, ανέδειξαν το ρόλο της διοργάνωσης ως πλατφόρμα ενημέρωσης, προβληματισμού και διαλόγου με την πόλη για το σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Η δεύτερη διοργάνωση, ενισχύοντας τις βάσεις που τέθηκαν από την πρώτη χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, οδηγεί πλέον στην καθιέρωση μιας ετήσιας συνάντησης διεθνούς κύρους, ενός θεσμού που ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και τη συμμετοχή της στο διεθνή διάλογο για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις του καιρού μας.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
 επικοινωνήστε με το Δίκτυο Ναυαρίνο, Απελλού 3 (ώρες γραφείου: ΔΕ-ΠΑ, 10.00-15.00)
Τ. 2310 260 322 | F. 2310 260 332 | Ε. aspakyriaki@navarinonetwork.org
 επικοινωνήστε με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Φράγκων 6-8 (ώρες γραφείου: ΔΕ-ΠΑ, 09.00-17.00) T.2310 551 754 | F.2310 551 748 | E. info@peebe.gr
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στον πολιτισμό της Βορείου Ελλάδος. Από την αρχή της λειτουργίας της έως σήμερα, η Πολιτιστική Εταιρεία έχει διοργανώσει δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει συμμετάσχει σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει αναπτύξει σημαντική εκδοτική δραστηριότητα.
Το Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) είναι ένα γερμανικό πολιτικό ίδρυμα. Μέσω των προγραμμάτων του και των δραστηριοτήτων του συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας. Διαθέτει περισσότερα από 80 γραφεία και προγράμματα σε όλο τον κόσμο, σε πάνω από 120 χώρες, με σκοπό την συστηματική προώθηση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Τον Μάιο του 2012 το Konrad-Adenauer-Stiftung επανεκκίνησε τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα με την δημιουργία ενός εξωτερικού γραφείου στην Αθήνα. Το KAS Αθηνών θέτει ως πρώτο στόχο την προώθηση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και μεταξύ των υπολοίπων εταίρων της Ε.Ε.
Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Το ΝΝ είναι μία ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Αθώοι και φταίχτες της κρίσης

  1. Οι τράπεζες δεν ήταν απρόσεκτες ούτε ριψοκινδύνευσαν τόσα χρόνια. Έχουν πάρει ήδη πιο πολλά από αυτά που έδωσαν. Και οι τράπεζες και όσοι υπάλληλοι λαδώνονταν για να βγάλουν δάνεια που δεν είχαν τις προυποθέσεις (ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΖΗΜΙΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ)

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s