ΟΑΕΕ Του δίναν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια

Την ώρα που η «τρύπα» στα οικονομικά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ και το Ταμείο θα έπρεπε να κάνει το παν, για να αυξήσει τα έσοδά του, απαγορεύει στους ασφαλισμένους του να… πληρώσουν!

Συγκεκριμένα, ελεύθερος επαγγελματίας από τη Θεσσαλονίκη προσφέρθηκε να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής του εφάπαξ και το υπόλοιπο σε δόσεις: ωστόσο, οι υπάλληλοι του οργανισμού τού το αρνήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι «δεν το δέχεται το σύστημα».

Όταν το θέμα ετέθη από τη «Μ» στην διοικητή του ΟΑΕΕ, κυρία Γεωργία Κωτίδου, με την επισήμανση ότι ο ασφαλισμένος αισθάνθηκε απογοήτευση και αγανάκτηση γι’ αυτήν τη στάση, εκείνη περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν οφείλεται στον οργανισμό, αλλά στον νομοθέτη, που καθόρισε τους όρους ρύθμισης -και, πλέον, το Ταμείο δεν μπορεί να ενεργήσει διαφορετικά.

ΤΙ ΑΦΟΡΑ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Ο κ. Νίκος Καραθάνος εργάζεται ως ταξιτζής. Από το 2007 μέχρι σήμερα είχε συσσωρεύσει οφειλές που, μαζί με τις προσαυξήσεις, έφτασαν τις 33.000 ευρώ. Προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση των οφειλών, κλήθηκε να πληρώσει τις οφειλές τού τρέχοντος έτους: «Ήθελα να γλιτώσω από τα χρέη. Έτσι, χρειάστηκε να δανειστώ από το οικογενειακό μου περιβάλλον, για να συγκεντρώσω ένα μεγάλο ποσό και να πάρω μιαν ανάσα» αναφέρει μιλώντας στη «Μ».
Τελικά, κατάφερε να μαζέψει 23.000 ευρώ και πίστευε ότι, πληρώνοντας αυτό το ποσό εφάπαξ, θα μπορούσε να κάνει ρύθμιση για το υπολειπόμενο ποσό (των 10.000 ευρώ), το οποίο θα ήταν πολύ πιο εύκολο να εξοφλήσει.
Όταν όμως πήγε στα γραφεία του ΟΑΕΕ, βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: όπως του ανέφεραν οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος του οργανισμού, για τις οφειλές παλαιότερων ετών το «σύστημα» δέχεται την πληρωμή μόνο σε ισόποσες δόσεις. Έτσι, αντί το Ταμείο να εισπράξει (όπως θα ήταν ίσως λογικό…) «ζεστό» χρήμα για ποσό 23.000 ευρώ, ζήτησε από τον ασφαλισμένο να καταθέσει τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και να γίνεται αυτόματη πληρωμή κάθε μήνα.
«Μόνο που, αν πληρώσω με αυτόν τον τρόπο, θα επιβαρυνθώ με τόκους…» σχολιάζει ο κ. Καραθάνος. Η άλλη εναλλακτική που του δίνει ο ΟΑΕΕ είναι να πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό της οφειλής και να επωφεληθεί από την έκπτωση των 3.000 ευρώ: «Το πρόβλημα είναι ότι δυσκολεύτηκα πάρα πολύ για να βρω τις 23.000 ευρώ. Με την αναδουλειά που έχουν τα ταξί, πώς θα βρω άλλες 7.000 ευρώ;» διερωτάται. Όσο για την έλλειψη ευελιξίας από πλευράς ΟΑΕΕ, τη σχολιάζει με τη γνωστή παροιμία για την οδοντοστοιχία τού γαϊδάρου…

ΟΞΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σχεδόν 380.000 ασφαλισμένοι σταμάτησαν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ τα τελευταία χρόνια -μόνον οι οφειλές παλαιότερων ετών ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθούν τα ελλείμματα του Ταμείου είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση για επιβολή φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ο οποίος όμως αποφασίστηκε να μην εφαρμοστεί. Ωστόσο, κάπως θα χρειαστεί να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 450 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014…

Σοφία Χριστοφορίδου

δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία»

 http://www.makthes.gr/news/economy/111357/
Ημερομηνία: 15/10/2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s