ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: «Ελληνίδα μάνα» θα μπορούσε να άπαντα η Σούλα, όταν τη ρωτούν τι δουλειά κάνει. Απέκτησε πολύ νέα δύο βιολογικά παιδιά -και άλλα πέντε πολλά χρόνια αργότερα, όταν αποφάσισε να γίνει «Μητέρα SOS». Στο Παιδικό Χωριό SOS, στο Πλαγιάρι, ζουν σήμερα εννέα τέτοιες πολυμελείς οικογένειες, στο πλαίσιο των οποίων τα παιδιά βρίσκουν τη φροντίδα και την αγάπη που τους έλειψε από τους βιολογικούς τους γονείς.
Το σπίτι της Σούλας είναι γεμάτο γέλια και φωνές. Η Χριστίνα, η μικρότερη κόρη της οικογένειας, μας ξεναγεί στο σπίτι –«Εδώ είναι το δωμάτιο της μαμάς» λέει και μας δείχνει με καμάρι τις ζωγραφιές που της αφιέρωσαν. «Πήρα μερικές ημέρες άδεια για το καλοκαίρι κι όταν επέστρεψα ανέβηκα κατευθείαν στα δωμάτιά τους. Τα παιδιά κοιμόνταν, αλλά τα είχα λαχταρήσει τόσο, που έσκυψα και τα φίλησα. ‘Μάνα, ήρθες;’ με ρώτησε ο μεγάλος μου, ο Κώστας» λέει η Σούλα –και το πρόσωπό της φωτίζεται.
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Για να γίνει μια μάνα «Μητέρα SOS» θα πρέπει να έχει ήδη την εμπειρία της μητρότητας και τα βιολογικά της παιδιά να είναι ενήλικα.
Στο Χωριό εργάζονται σε 24ωρη βάση, αφού εκεί ζουν και φροντίζουν τα παιδιά, με τη βοήθεια ενός παιδαγωγού και μιας γυναίκας που εκπαιδεύεται να γίνει «Μητέρα SOS» (η οποία έχει τον τίτλο της «θείας»). Όμως, η «Μητέρα SOS» είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επάγγελμα: «Θέλω να τους δώσω ό,τι μπορώ –σκέφτομαι τι θα γίνει κάθε παιδί, τι μπορεί να μάθει, αν θα σπουδάσει, πού μπορεί να πετύχει, αν θα τα καταφέρει… Αγχώνομαι!» εξηγεί μιλώντας στις «Ε» η Σούλα για τα πέντε παιδιά της, όπως θα έλεγε κάθε ελληνίδα μάνα για τα βιολογικά της παιδιά.
Η ζωή στο Πλαγιάρι κυλά ομαλά για τα παιδιά, τα οποία, για κάποιους σοβαρούς λόγους, έχουν στερηθεί τη φροντίδα των φυσικών τους γονέων. Ύστερα από απόφαση των κοινωνικών υπηρεσιών, η επιμέλειά τους ανατέθηκε στο Χωριό SOS.
ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Όμως, και η ίδια η οργάνωση (που συντηρείται αποκλειστικά από δωρεές ιδιωτών) αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πέρσι τον χειμώνα τα σπίτια ζεστάθηκαν χάρη στη δωρεά συλλόγων ομογενών της Αυστρίας και της Γερμανίας, όπως εξηγεί στις «Ε» ο διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου, Άκης Δρεπανίδης.
Η κρίση που πλήττει τη χώρα ανάγκασε πολλούς δωρητές να περιορίσουν –ακόμη και να σταματήσουν– τις δωρεές όχι μόνο σε χρήματα, αλλά και σε τρόφιμα, που γέμιζαν τις αποθήκες του Χωριού.
Από την άλλη, οι ανάγκες μεγάλωσαν: δεν είναι μόνον οι οικογένειες στο Πλαγιάρι, αλλά και άλλες 160 οικογένειες που λαμβάνουν υποστήριξη από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που λειτουργεί από το 2012, χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Κάθε μήνα, οι οικογένειες λαμβάνουν υλική βοήθεια (τρόφιμα, απορρυπαντικά, ρούχα κοκ.), που τους επιτρέπουν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να συμβουλευτούν παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και να εξασφαλίσουν ενισχυτική διδασκαλία, λογοθεραπεία και γενικότερα υποστήριξη για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Το Κέντρο παρέχει, επίσης, βοήθεια και για τους ίδιους τους γονείς, επειδή «η οικονομική ανέχεια ή η ανεργία δημιουργούν πίεση και μεγεθύνουν τα προβλήματα» όπως σημειώνει, μιλώντας στις «Ε», ο Γιώργος Μπασδάρης, υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Βορείου Ελλάδος των Χωριών SOS. Παράλληλα, εξηγεί ότι στόχος είναι οι οικογένειες να λάβουν στήριξη, «ώστε να μη φτάσουν να αποσαθρωθούν. Βλέπουμε ότι αυτό γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, καθώς η κρίση βαθαίνει» σημειώνει.
Η μακροχρόνια ανεργία δημιουργεί πρόβλημα εντός της οικογένειας και πολλά παιδιά μεταφέρουν την ένταση στο σχολικό περιβάλλον. Μια τέτοια περίπτωση περιγράφει ο κ. Μπασδάρης: Όταν η μητέρα έμεινε άνεργη και το παιδί έμπλεξε σ’ έναν καυγά στο σχολείο, «απείλησε» τον συμμαθητή του ότι… θα τον απολύσει, σαν να ήταν αυτό η μεγαλύτερη τιμωρία…
ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΣΤΟ ΠΛΑΓΙΑΡΙ
Το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου είναι το δεύτερο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και λειτουργεί από το 1997. Αποτελείται από 10 σπίτια οικογενειών SOS για 60 παιδιά, τον ξενώνα προστασίας και θεραπείας κακοποιημένων βρεφών και νηπίων, το σπίτι του διευθυντή, το σπίτι των θείων, το σπίτι για τα εργαστήρια και το κοινοτικό, όπου στεγάζονται γραφεία, βιβλιοθήκη, μελετητήριο κοκ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, γήπεδα, δύο παιδικές χαρές και το ανοιχτό θέατρο.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη Μαΐου του 2012, σε ιδιόκτητο ακίνητο του σωματείου, στο κέντρο της πόλης. Συνεργάζεται με τον δήμο Θεσσαλονίκης και με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Η δράση του πλαισιώνεται από μια δραστήρια τοπική ομάδα εθελοντών και φίλων SOS.
Για να λάβει μια οικογένεια βοήθεια από το Κέντρο Στήριξης θα πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ –και, φυσικά, ανήλικα παιδιά.
Η ΣΤΕΓΗ ΝΕΩΝ
Η Στέγη Νέων Θεσσαλονίκης λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2004, στο κέντρο της πόλης. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 16 νέοι, που φεύγουν από το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, ώστε να ακολουθήσουν μια ομαλή διαδικασία κοινωνικοποίησης.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
> Με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, είτε σε τραπεζικό λογαριασμό είτε online (βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.sos-villages.gr/content/help/53-kane-kai-esy-mia-dwrea).
> Με ένα τηλεφώνημα στο 14567, από σταθερό ή από κινητό τηλέφωνο.
> Με τρόφιμα μακράς διαρκείας, ρούχα και σχολικά είδη.
Αν θέλετε να στηρίξετε την προσπάθεια, μπορείτε να καλέσετε στο Τ. 2310-226.644 ή να στείλετε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση sosthessaloniki@sos-villages.gr
Σοφία Χριστοφορίδου
Φωτ. Σάκης Γιούμπασης
Δημοσιεύτηκε στις «Επιλογές» τεύχος Σεπτεμβρίου 2013