Ελάχιστα χρήσιμα αποδεικνύονται τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης σε όσους φοιτούν σε αυτά, αφού οι περισσότεροι πτυχιούχοι είτε εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι είτε βρίσκουν μια περιστασιακή δουλειά, συχνά άσχετη με το αντικείμενο της κατάρτισης.Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.401 αποφοίτων δημοσίων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αποφοίτησαν προ κρίσης, την περίοδο 2008 – 2009, και, όπως οι ίδιοι διαπίστωσαν, έξι στους δέκα το πρόγραμμα κατάρτισης δεν τους βοήθησε στην προσπάθεια εύρεσης εργασίας (64,3% στα ΚΕΚ και 59,6% στα ΙΕΚ). Ειδικότερα, από τους 1.303 αποφοίτους ΚΕΚ μόνο το 15,7% βρήκε δουλειά 6 μήνες μετά την αποφοίτηση, ενώ οκτώ στους δέκα άνεργους την περίοδο μετά την αποφοίτηση παραμένουν άνεργοι και τρία χρόνια μετά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με τους αποφοίτους ΙΕΚ: το 40% δεν είχε δουλειά ούτε αμέσως μετά την κατάρτιση, δηλαδή την περίοδο 2008 – 2009, ούτε και τη στιγμή της έρευνας, δηλαδή το 2012.
ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ
Μέσω του ΚΕΚ ή του ΙΕΚ διεύρυναν μεν τις γνώσεις τους και απέκτησαν δεξιότητες (70,2% και 50,7% αντίστοιχα), αλλά δεν απέκτησαν επαφή με ανθρώπους της αγοράς (μόνο 7,5% και 11,8% δηλώνει κάτι ανάλογο). Με εξαίρεση την κρίση, από τις βασικότερες αιτίες που δίνουν οι καταρτισθέντες στο γιατί δεν βρήκαν δουλειά ήταν η έλλειψη γνωριμιών με εργοδότες (51,5% στα ΚΕΚ και 40,4% στα ΙΕΚ) και η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας (40,8% μεταξύ των αποφοίτων ΙΕΚ). Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που αναζητούν σε μία δουλειά είναι να έχει ασφάλιση (58,1% και 61,4%), με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο που είναι οι αποδοχές (32,2% και 29,6% αντίστοιχα) και άλλα χαρακτηριστικά όπως το να είναι πλήρους απασχόλησης (15% και 20,1%) ή να σχετίζεται με το αντικείμενο της κατάρτισης (14,1% και 13,5%). Παρ’ όλα αυτά οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι θα αποδέχονταν μία δουλειά έστω και αν δεν πληρούσε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Η συνάφεια της κατάρτισης με την ειδικότητα στην οποία βρήκαν τελικά δουλειά όσοι βρήκαν είναι για τους αποφοίτους ΙΕΚ 31% και για τους ΚΕΚ 21%.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον διευθυντή του ΚΑΝΕΠ Χρήστο Γούλα και τον επιστημονικό συνεργάτη του ΚΑΝΕΠ επ. καθηγητή Παν. Δ. Μακεδονίας Νίκο Φωτόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, συνδικαλιστών της εκπαίδευσης και βουλευτών των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ (Ευρ. Στυλιανίδης, Γ. Αμμανατίδης, Δ. Χαραλαμπίδου, Στ. Ξουλίδου, Κ. Μάρκου), οι οποίοι μίλησαν για τα κενά της εκπαίδευσης και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Μίλησαν επίσης, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης, ο αντιπρόεδρος του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Ζ. Πέπες, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες της επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Είναι ενδεικτικές για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων κατάρτισης είναι κάποιες από τις απαντήσεις που δόθηκαν από απόφοιτους ΙΕΚ και ΚΕΚ:
«Τα προγράμματα είναι απαρχαιωμένα. (…) Ο σκοπός των ΙΕΚ ήταν να είναι η αιχμή του δόρατος στην τεχνολογία, να µην είναι στατικά προγράμματα σπουδών όπως το λύκειο»
«Το ότι δεν πλήρωναν τους καθηγητές, σήμαινε ότι οι καθηγητές ήταν δυσαρεστημένοι».
«Κι εμείς καλούς καθηγητές είχαμε, γιατί ήταν όλοι του αντικειμένου, αλλά ήταν όλοι πολύ κουρασμένοι και το έδειχναν. Ερχόντουσαν μετά τη δουλειά τους, την κανονική…».
«Δεν κάναμε πρακτική. Καθόλου! Πήγαμε και υπογράψαμε ότι κάναμε».
«Ήταν 160 ώρες και ήταν σε συγκεκριμένο γραφείο, υπήρχε το όνομα του ανθρώπου, δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχει αυτό το γραφείο, τι είναι και πώς, αλλά δεν πήγα ποτέ σε αυτό το γραφείο. Δεν µε έστειλαν από το πρόγραμμα».
«Τα ΙΕΚ ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας, ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας έχει τα δικά του ΙΕΚ, δεν μιλάει ο ένας κόσμος µε τον άλλον, είναι απομονωμένοι»
«Οι εταιρείες οι μεγάλες που έχουν μέλλον δεν θα απευθυνθούν ποτέ στον ΟΑΕΔ».
«Να υπήρχε συνεργασία του ΙΕΚ µε κάποιες εταιρείες, και να µας έστελναν εκεί. Θα μπορούσαμε να είχαμε βρει δουλειά».
«Στον ΟΑΕΔ θα βρεις δουλειά, για να περάσεις την ώρα σου. Δουλειές του ποδαριού, δηλαδή…».
«Ο ΟΑΕΔ δεν θα µου προσμετρήσει τα χρόνια εμπειρίας µου, θα βρω µία δουλειά, έστω πωλήτρια, αλλά θα µου δώσει το μισθό που αντιστοιχεί στην επιδότηση, οπότε ο εργοδότης µε εκμεταλλεύεται. Δεν µου δίνει τα λεφτά που πρέπει να πάρω ή δουλεύω περισσότερες ώρες».
Δημοσιετηκε στη «Μακεδονία» 19/11/2013 http://www.makthes.gr/news/economy/113036/