ΣΒΒΕ Προτείνει εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων

Πρόταση για την ενίσχυση της ρευστότητας, με «παράκαμψη» του τραπεζικού συστήματος και συμμετοχή διεθνών επενδυτών (που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα επένδυαν σε μια μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση), καταθέτει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και την ενίσχυση των υγιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας είναι η παροχή ρευστότητας -μόνο που, στα χρόνια της κρίσης, οι επιχειρήσεις αποκόπηκαν εντελώς από τη μοναδική πηγή χρηματοδότησής τους: το τραπεζικό σύστημα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Ξενοφώντα Αυλωνίτη, αυτό το διάστημα παρατηρείται εντονότατο ενδιαφέρον από διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, «τόσο όσο δεν είδαμε αθροιστικά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες», όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά. Μόνο που καθένας από αυτούς τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων διαχειρίζεται κατ’ ελάχιστον από 30 έως 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις ικανού μεγέθους, που μπορεί να τους ενδιαφέρουν, να είναι μετρημένες…
«Θέλουμε να κάνουμε ‘ορατές’ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη μερίδα επενδυτών, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ασχολούνταν, ώστε να ανοίξει ένα νέο κανάλι ρευστότητας και να εισρεύσει ‘φρέσκο’ χρήμα στην αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαβάκης.

ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ «ΚΑΛΑΘΙ»
Η πρόταση του ΣΒΒΕ προέκυψε μετά από μελέτη του επιτυχημένου παραδείγματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε αδρές γραμμές, η πρόταση αφορά τα εξής:
1. Μια εταιρεία που έχει ανάγκη για κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές δράσεις, προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), στην οποία συμμετέχουν η τράπεζα στην οποία η εταιρεία έχει δάνεια και οι «παλαιοί» μέτοχοι. Έτσι, τα δάνεια της εταιρείας τιτλοποιούνται.
2. Αυτοί οι τίτλοι προστίθενται σε «καλάθια», που περιέχουν μετοχές διαφορετικών εταιρειών. Κάθε «καλάθι» μπορεί να έχει τόσο μετοχές εταιρειών από κλάδους με καλές προοπτικές όσο και μετοχές προβληματικών εταιρειών.
3. Το μείγμα μετοχών που θα εμπεριέχει αυτό το «καλάθι» θα καθοριστεί από τον διαχειριστή του, που μπορεί να είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία asset management, η οποία θα διαχειρίζεται και θα διαθέτει τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά, μέσω Χρηματιστηρίου.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, η ρευστότητα για τις επιχειρήσεις θα προκύψει εφόσον οι παλαιοί μέτοχοι εισφέρουν κεφάλαια στην ΑΜΚ. Επιπλέον, με την τιτλοποίηση των δανείων τους μειώνονται οι δανειακές τους υποχρεώσεις και, συνεπώς, το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους, με αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση των ταμειακών ροών τους.
Την ίδια στιγμή, ωφελημένες βγαίνουν και οι τράπεζες, αφού πετυχαίνουν τον στόχο για περιορισμό των δανείων, ρευστοποιούν με τον λιγότερο ζημιογόνο τρόπο το χαρτοφυλάκιο δανείων που διαθέτουν και αναπτύσσουν τα τμήματα investment banking και αναδοχών, σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται ανάπτυξη εργασιών.
Από την πλευρά τους, οι επενδυτές επιτυγχάνουν διασπορά κινδύνου, με πιθανώς ελκυστικές αποδόσεις. Πολλαπλά ωφελημένη βγαίνει και η εθνική οικονομία, αφού, μέσω της υλοποίησης της πρότασης, αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο η αυξημένη κινητικότητα ξένων funds στην Ελλάδα, μεταφέροντας πόρους στην πραγματική οικονομία, χωρίς να πιέζεται η ρευστότητα των τραπεζών. Παράλληλα, δημιουργούνται προϋποθέσεις αξιοποίησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σε μια περίοδο που η τάση προβλέπει τη μείωση του διαμεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Πέντε προϋποθέσεις επιτυχίας
Για την πρόταση (η οποία δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) έχουν ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, και εκπρόσωποι των τραπεζών, ενώ θετική ανταπόκριση υπήρξε και στις διερευνητικές επαφές του ΣΒΒΕ με επιχειρήσεις-μέλη του.
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, στη Θεσσαλονίκη, «η εναλλακτική αυτή, που οδηγεί στη ρευστότητα, έχει πέντε ‘κλειδαριές’ που πρέπει να ανοίξουν σχεδόν ταυτόχρονα (νοώντας τους συντελεστές του σχήματος που πρέπει να συναινέσουν -και, συγκεκριμένα, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, το κράτος, έναν ανεξάρτητο asset manager και το επενδυτικό κοινό).
Σε ερώτηση τής «Μ» αν αυτά τα «καλάθια» εμπεριέχουν κινδύνους ανάλογους με εκείνους που προέκυψαν από τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα (τα οποία οδήγησαν στην κρίση του 2008), ο κ. Αυλωνίτης διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τυχόν ρίσκα, τα οποία ο επενδυτής θα αναλαμβάνει εν γνώσει του.

Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονία»: 28/11/2013 http://www.makthes.gr/news/economy/113536/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s