Energean Γιατί πατάει… φρένο στο γεωτρητικό της πρόγραμμα

Υπάρχει μία ιδιωτική εταιρεία που, εκ του νόμου, υποχρεώνεται να πουλάει το προϊόν της σε μιαν άλλη ιδιωτική εταιρεία, ακόμη και αν βρει καλύτερο αγοραστή: αυτήν την παράδοξη κατάσταση αντιμετωπίζει η Energean Oil & Gas που, ενώ έχει έρθει σε συμφωνία με τη ΒΡ να πουλά το πετρέλαιο που παράγει, είναι αναγκασμένη να το διαθέτει αποκλειστικά στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).Της Σοφίας Χριστοφορίδου

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Όταν το 1999 δημιουργήθηκε η εταιρεία Kavala Oil (διάδοχος της καναδικής NAPC, που εκμεταλλευόταν τα πετρέλαια του Πρίνου), με σκοπό τη διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας και των θέσεων εργασίας, η πολιτεία έβαλε τη ρήτρα απορρόφησης της παραγωγής από τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα της εταιρείας.
Τα επόμενα χρόνια, η μετοχική σύνθεση της εταιρείας άλλαξε και από το 2007 η Kavala Oil έγινε θυγατρική τής Energean Oil. Και μπορεί το 1999 η Πολιτεία να ήθελε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος τής Kavala Oil (που ήταν κοινοπραξία εργαζομένων και ιδιωτικής εταιρείας), σήμερα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Έτσι, τον περασμένο Φεβρουάριο η Energean Oil ήρθε σε συμφωνία με τον πετρελαϊκό κολοσσό ΒΡ, ώστε να μπορεί να πουλά σ’ αυτόν το σύνολο της ποσότητας πετρελαίου που παράγει. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν μπορεί να την ενεργοποιήσει, καθώς υπάρχει η υποχρέωση πώλησης στα ΕΛΠΕ -και τα 2.300 βαρέλια πετρελαίου που παράγει ημερησίως η εταιρεία προφανώς δεν ήταν το δέλεαρ για μια εταιρεία σαν την ΒΡ…

«ΣΤΡΕΒΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟΙ ΝΟΜΟΙ»
«Η εταιρεία είχε αποχωρήσει από τη χώρα μας και η συμφωνία με την Eneregean ενδεχομένως να σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της για τον τομέα των υδρογονανθράκων» σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.
Από την πλευρά τής Eneregean σημειώνεται ότι με τα «διαπιστευτήρια» της συνεργασίας με τη ΒΡ υπήρχε προοπτική χρηματοδότησης από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, για τη συνέχιση των επενδύσεων στο κοίτασμα «Πρίνος», αλλά και στο εν πολλοίς ανεξερεύνητο «Έψιλον» (όπου οι έρευνες απαιτούν κεφάλαια της τάξης των 100 εκατ. δολ.). Το γεγονός, όμως, ότι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τη συμφωνία της με τον πετρελαϊκό κολοσσό οδήγησε την Energean στην απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον το γεωτρητικό της πρόγραμμα, έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα της τροποποίησης της σύμβασης με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).
«Δεν είναι δυνατόν να επενδύουμε, να βάζουμε λεφτά, και να μη μπορούμε να το πουλήσουμε σ’ αυτόν με τον οποίον έχουμε υπογράψει συμφωνία και να το δίνουμε σε κάποιον άλλον, με στρεβλές διαδικασίες και απαρχαιωμένους νόμους και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να κωφεύει» σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Μαθιός Ρήγας.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προσανατολίζεται στο να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού -αρχικά της Ελλάδας και, αν χρειαστεί, της ΕΕ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΕΚΑ
Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε αργά χθες βράδυ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) υποστηρίζει ότι “το ζήτημα που προέκυψε με την Energean Oil, η οποία ανακοίνωσε την επ’ αόριστον αναστολή τού προγράμματος γεωτρήσεων, αν δεν διευθετηθεί το θέμα της τροποποίησης της σύμβασής της με τα ΕΛΠΕ, θα έχει λυθεί μέσα σε ένα 24ωρο”. Ες σήμερα, λοιπόν, τα σπουδαία…

28/11/2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s