Από τη Θεσσαλονίκη στην παγκόσμια «μάχη» των startups

start up1Μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχει στον μεγαλύτερο διαγωνισμό για startups στον κόσμο, το Global Startup Battle, προσδοκώντας να συγκεντρώσει όσο περισσότερες ψήφους, στη διαδικασία που είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την goodvid.io, που ίδρυσαν ο Κωνσταντίνος Μπρατάνης και ο Δημήτρης Κούρτεσης, δύο πληροφορικοί, που εργαζόταν ως ερευνητές σε ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο επιχειρείν.

Η ιδέα τους είναι απλή και έρχεται να καλύψει ένα κενό στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επηρεάζονται από τις κριτικές άλλων καταναλωτών, οι οποίοι ανεβάζουν βίντεο σε ανοικτές πλατφόρμες όπως το youtube και το vimeo, λέγοντας αν είναι ευχαριστημένοι ή όχι από ένα προϊόν και γιατί. Πολλά e-shops χρησιμοποιούν αυτά τα βίντεο, αντί για τα επίσημα βίντεο παρουσίασης του προϊόντος από την ίδια την εταιρεία, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πιθανών πελατών. Πως όμως βρίσκει μια εταιρεία το κατάλληλο βίντεο για ένα συγκεκριμένο προϊόν, στο αχανές διαδίκτυο; Και τι γίνεται όταν ένα μικρού ή μεσαίου μεγέθους κατάστημα έχει 50 νέους κωδικούς την εβδομάδα; Αν αναλάμβανε ένας υπάλληλος αυτή τη δουλειά, και αν ήταν τυχερός ώστε να εντοπίζει με την πρώτη προσπάθεια το κατάλληλο βίντεο, θα χρειαζόταν να δαπανήσει 12 ώρες την εβδομάδα για αυτή τη δουλειά. Αν μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα e-shops με πολύ περισσότερους κωδικούς η διαδικασία θα κόστιζε πολύ περισσότερο σε χρόνο και χρήμα. Οι δύο ερευνητές που εκπονούν διδακτορικό με θέμα σχετικό με την έξυπνη διαχείριση και επεξεργασίας μεγάλου όγκου πληροφοριακών δεδομένων, ανέπτυξαν αλγόριθμούς για να κάνουν κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά μηχανικά και αυτοματοποιημένα. Επίσης, ανέπτυξαν τεχνολογία και υπηρεσίες που επιτρέπει σε εταιρείες λιανικών πωλήσεων να ελέγξουν ποιο από τα βίντεο που χρησιμοποιούν για την προώθηση των προϊόντων τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μετατρέψουν έναν καταναλωτή σε πελάτη τους.

Η ιδέα τους παρουσιάστηκε στο Startup Weekend του Σέφιλντ στην Αγγλία και διακρίθηκε, εξασφαλίζοντάς τους το εισιτήριο για το Global Startup Battle. Μέσω ψηφοφορίας επιλέγονται οι 15 πρώτες ομάδες που θα περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Η ομάδα με την ελληνική καταγωγή συμμετέχει σε δύο κατηγορίες του διαγωνισμού: Champions, όπου συμμετέχουν ομάδες που έχουν διακριθεί σε Startup Weekends, και e-Commerce, όπου συμμετέχουν ομάδες που αναπτύσσουν λύσεις σχετικές με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στην πρώτη κατηγορία η Google δίνει χρηματικό βραβείο σε τρεις νικητές και τους φέρνει σε επαφή με πιθανούς επενδυτές, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο νικητής θα έχει την εμπειρία να δει εκ των έσω πως δουλεύει μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού λιανεμπορίου Big Commerce.
Μπορείτε να ψηφίσετε την ελληνική ομάδα επισκεπτόμενοι το www.goodvid.io ή απευθείας:

http://globalstartupbattle.agorize.com/en/juries/11/votables?votable_id=215

http://globalstartupbattle.agorize.com/en/juries/7/votables?votable_id=231

SOS Αφού ψηφίσετε, θα σας σταλεί ένας σύνδεσμος στο email και μόνο όταν κλικάρετε και εκεί η ψήφος θα καταχωρηθεί

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 5/12/2013

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s