Τουρισμός : Με έσοδα ρεκόρ κλείνει το 2013, θετικά μηνύματα και για το 2014

Νέο ρεκόρ θα καταγράψει ο ελληνικός τουρισμός το 2014, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τις προκρατήσεις, που είναι αυξημένες κατά 10%. Όσο για τη φετινή χρονιά, αυτή θα κλείσει ακόμη καλύτερα από τις προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στις αρχές του έτους. Το 2013 ήταν μια καλή χρονιά και για τη Χαλκιδική, όπου η σεζόν παρατάθηκε κατά 15 ημέρες και ο τζίρος αυξήθηκε κατά 7%.Της Σοφίας Χριστοφορίδου

«Για το 2013 είχαμε θέσει ως στόχο τα 17 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και τα 11 δισ. ευρώ έσοδα -και, τελικά, φαίνεται ότι θα κλείσουμε στα 17,5 εκατομμύρια αφίξεις και στα 11,5 δισ. ευρώ έσοδα. Αν, μάλιστα, προσθέσουμε και τα έσοδα από τον τουρισμό κρουαζιέρας, φτάνουμε στα 12,2 δισ. ευρώ. Όχι μόνο πήγαμε καλύτερα από τον στόχο, αλλά καταγράψαμε και ρεκόρ όλων των εποχών» υπογραμμίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Όπως σημειώνει, σε γενικές γραμμές το μέσο έσοδο ανά επισκέπτη κατέγραψε μικρή αύξηση (της τάξης τού 1%-2%). Ωστόσο, τα στοιχεία θα πρέπει να ερμηνευτούν υπό το πρίσμα διαφορετικών παραμέτρων -για παράδειγμα, το μέσο έσοδο ανά επισκέπτη (διαμονή και λοιπές δαπάνες, πλην κόστους μεταφοράς) είναι κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ για τους Ρώσους, 550-600 ευρώ για τους Τούρκους και 700-750 ευρώ για τους Γερμανούς και τους Άγγλους. Όμως, κατά μέσον όρο οι Τούρκοι κάνουν διακοπές για 3-5 μέρες, οι Γερμανοί για μία εβδομάδα και οι Ρώσοι για τουλάχιστον δέκα ημέρες.
Όσο για το 2014, «αν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, σοβαρότητα και προσήλωση στους στόχους, φαίνεται ότι πάμε για μια ακόμη καλύτερη χρονιά» εκτιμά ο κ. Ανδρεάδης. «Οι προκρατήσεις από την Αγγλία, που είναι η κύρια αγορά για την Ελλάδα, είναι αυξημένες κατά 10% και η πρώτη εκτίμηση για τη νέα χρονιά είναι πως πάμε για 18 εκατομμύρια αφίξεις και 13 δισ. ευρώ έσοδα» προσθέτει.
Τις αισιόδοξες προβλέψεις του προέδρου του ΣΕΤΕ συμμερίζεται η υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία -σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA)- κάνει λόγο για αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό: «Το 2013 ήταν μια χρονιά με ρεκόρ στον τουρισμό: ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 10%-15% και να ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα ρεκόρ. Τα πρώτα στοιχεία για το 2014 είναι πολύ καλά. Πιστεύω ότι μας περιμένει και άλλο ρεκόρ».

ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΟ Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013
Αύξηση κατά 1,2% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης στο γ’ τρίμηνο του έτους (δηλαδή, την περίοδο της τουριστικής αιχμής), σε σύγκριση µε το ίδιο διάστημα πέρσι, έναντι μείωσης 11,5% που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2012 συγκριτικά με το 2011.
Ο τζίρος του θέρους τού 2013 σε σχέση με την άνοιξη παρουσίασε αύξηση 75,3%, όταν από την αντίστοιχη σύγκριση πέρσι καταγραφόταν αύξηση 82,2%. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο συγκεκριμένος δείκτης περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής, τους χώρους κατασκήνωσης, τις εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, τα λοιπά καταλύματα, τις δραστηριότητες εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, τις υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις & άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης και τις δραστηριότητες παροχής ποτών.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟ 2013
Αύξηση 10,72% καταγράφεται στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του ΣΕΤΕ για τα κυριότερα αεροδρόμια στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα αεροδρόμια της Μυκόνου (26,7%) και της Σαντορίνης (22,05%), στα Χανιά (19,36%), στην Κεφαλονιά (17,53%) και στο Ηράκλειο (17,15%). Η κίνηση του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών παρουσίασε τον Νοέμβριο διψήφιο ποσοστό αύξησης (+18,18%) και στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 θετικό ποσοστό (+2,07%). Στη Θεσσαλονίκη, το ενδεκάμηνο κλείνει με αύξηση 2,89% στις διεθνείς αφίξεις, κυρίως λόγω της αύξησης τον Οκτώβριο κατά 9,77% και τον Νοέμβριο κατά 14,39% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρσι.
Σχεδόν στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας παρατηρείται μια τάση επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Συμπιεσμένες οι τιμές και οι τζίροι μας»
«Η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο έναντι της περσινής, έστω και με μικρό ποσοστό, της τάξης του 2%-3%», εκτιμά, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ), κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος. «Παρά ταύτα, δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι, επειδή είναι πολύ συμπιεσμένες οι τιμές και οι τζίροι -και αυτό είναι που τελικά μένει, κάνοντας ‘ταμείο’. Για να αυξηθεί η πληρότητα ενός μήνα χρειάζεται υπερπροσπάθεια του ξενοδοχείου, που ρίχνει τις τιμές πάρα πολύ, με αποτέλεσμα, ακόμη και με 3%-4% αυξημένη πληρότητα, ο τζίρος να είναι μειωμένος κατά 10%» υποστηρίζει -και προσθέτει: «Είμαστε τραγικά κάτω στα οικονομικά, η μείωση τζίρου στην τριετία είναι πάνω από 30%-40%. Πέρσι, το 12μηνο έκλεισε με μείωση 25% έναντι του 2011, το 2011 με 26% κάτω από το 2010 και σε μία πενταετία έχουμε πάει περίπου στο μισό. Η άνοδος στις πληρότητες αποκτάται με ‘αίμα’ από τους ξενοδόχους -και αυτή η άρρωστη κατάσταση θα πάρει χρόνια να διορθωθεί. Ζητούμενο δεν είναι μόνον η κίνηση, αλλά να δουλεύουν υγιώς οι επιχειρήσεις».
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην τουριστική έκθεση της Σμύρνης -και έπεται η μεγάλη έκθεση τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, «επειδή», όπως διευκρινίζει ο κ. Θωμόπουλος, «μας ενδιαφέρει η αγορά της Τουρκίας». Ακολουθούν οι συμμετοχές στις εκθέσεις του Βελιγραδίου, της Σόφιας, του Βουκουρεστίου, του Τελ Αβίβ, του Βερολίνου και της Στοκχόλμης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ Πώς κλείνει το 2013 για τα ξενοδοχεία
Με αυξημένες πληρότητες στα ξενοδοχεία πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων της Βόρειας Ελλάδας θα κλείσει το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Μακεδονίας-Θράκης για το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Παναγιώτης Ζελελίδης:
– Για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων το 75% των διευθυντών προβλέπει αύξηση, το 21% σταθερότητα και μόλις το 4% μικρή μείωση.
– Για τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων το 51% προβλέπει αύξηση, το 36% σταθερότητα και το 12% μικρή μείωση.
– Για τα ξενοδοχεία τριών αστέρων το 61% προβλέπει αύξηση, το 33% σταθερότητα και μόλις το 6% μικρή μείωση.
– Όσον αφορά την πληρότητα για τα city hotels, ανεξαρτήτως κατηγορίας, το 54% προβλέπει αύξηση, το 39% σταθερότητα και μόλις το 7% μικρή μείωση.
– Τέλος, όσον αφορά την πληρότητα για τα resorts (ανεξαρτήτως κατηγορίας), το 62% προβλέπει αύξηση, το 23% σταθερότητα και το 15% μικρή μείωση.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Οι Σέρβοι έκαναν τη διαφορά
Αύξηση 10% στις διανυκτερεύσεις και 7% στον τζίρο κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής το 2013, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης ξενοδόχων, κ. Γρηγόρη Τάσιο. Η αύξηση του τζίρου προήλθε κυρίως από την αύξηση των ημερών διανυκτέρευσης, καθώς η φετινή τουριστική περίοδος παρατάθηκε από τις 120 στις 135 ημέρες -«και αυτό βοήθησε σημαντικά»: σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, κινήθηκαν καλά οι παραδοσιακές αγορές, με αύξηση 4%-5% από τη Γερμανία και άνω του 15% από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η ροή από τα Βαλκάνια ήταν στα περσινά επίπεδα, με εξαίρεση τη Σερβία, που έκανε τη διαφορά με 7% περισσότερους επισκέπτες συγκριτικά με το 2012. Παράλληλα, φέτος άνοιξαν ακόμη δύο αγορές για τη Χαλκιδική, καθώς «μετά από 2 χρόνια συνεχούς προσπάθειας για την προβολή της περιοχής μας, είδαμε τούρκους τουρίστες -σε οργανωμένα γκρουπ, αλλά και μεμονωμένα», όπως σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής. «Επίσης, είχαμε πολλούς Ιταλούς τον Αύγουστο, που επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική μεμονωμένα».
Προ ημερών, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής συμμετείχε στην έκθεση τουρισμού της Σμύρνης, ενώ μεταξύ των επόμενων εκθεσιακών σταθμών θα είναι η Ουτρέχτη, όπου η Χαλκιδική θα είναι η τιμώμενη περιοχή στο περίπτερο του ΕΟΤ. Μάλιστα, ο ολλανδικός τουριστικός οργανισμός Sunbio έχει συνάψει 15 συμβόλαια με ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, αξιοποιώντας την απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη.
«Τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχαμε ολλανδούς τουρίστες -τουλάχιστον, όχι οργανωμένα. Έτσι, οι 3.000-4.000 τουρίστες που θα μας επισκεφθούν είναι μια καλή αρχή» σημειώνει ο κ. Τάσιος. Παράλληλα, η Χαλκιδική θα έχει κοινή παρουσία με τη Θεσσαλονίκη στην έκθεση της Στοκχόλμης (με την οποία επίσης θα υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση την επόμενη σεζόν). Η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής ποντάρει πολλά στην παρουσία της στις εκθέσεις της Μόσχας, του Βερολίνου, της Κωνσταντινούπολης και του Βελιγραδίου, αλλά και στη λειτουργία γραφείων δημοσίων σχέσεων στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Τουρκία και στην Ιταλία.
Ως προς το 2014 (με βάση τα πρώτα στοιχεία των προκρατήσεων), ο κ. Τάσιος εκτιμά ότι θα καταγραφεί αύξηση από όλες τις τουριστικές αγορές, με διασπορά σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων: «Ο μόνος προβληματισμός μας αφορά την πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας την επόμενη σεζόν…».

«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ»
«Μετά από πολλά χρόνια, είδαμε μια καλή χρονιά…» συμπληρώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής, κ. Αστέριος Ψαρογιάννης. «Είχαμε αύξηση 10% στις διανυκτερεύσεις, αυτό όμως ελάχιστα φάνηκε στο ταμείο, όπου ο τζίρος αυξήθηκε κατά 2%» προσθέτει.
Τη διαφορά φέτος την έκαναν οι Σέρβοι, καθώς «φέτος ήρθαν περισσότεροι ακόμη και συγκριτικά με την περίοδο πριν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία! Όλη η Σερβία ήταν στη Χαλκιδική φέτος» εκτιμά. Η εξήγηση που δίνει είναι ότι η (άρτι εισαχθείσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης) Κροατία, την οποία προτιμούσαν οι σέρβοι τουρίστες, δεν είχε προετοιμάσει μηχανισμό για την έγκαιρη έκδοση βίζας, κάτι που η Ελλάδα, ως παλαιότερο μέλος της ΕΕ, διέθετε ήδη.
Όσο για τους ‘Έλληνες, ήταν απόντες για ακόμη μία χρονιά, αντιπροσωπεύοντας ένα μερίδιο της τάξης του 3%-5%…

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» http://www.makthes.gr/news/economy/114119/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s