ΕΥΑΘ Ξαναμοιράζεται η “τράπουλα”

Ανατροπή των δεδομένων στην υπόθεση πώλησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κάνει δεκτή την προσφυγή των εργαζομένων, που ζητούσαν να ακυρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στην προσφυγή τους, οι εργαζόμενοι προέβαλλαν τυπικούς λόγους ακυρότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, κ. Γιώργο Αρχοντόπουλο, «το δικαστήριο πήγε ένα βήμα παραπέρα, αποδεχόμενο το σκεπτικό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και κακώς μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, για να πωληθούν».

Παρά το γεγονός ότι πληροφορίες για το σκεπτικό του ΣτΕ έχουν διαρρεύσει εδώ και έναν μήνα, οι εργαζόμενοι παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης, επειδή «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», όπως σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου.

Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί η έκδοση απόφασης επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Κίνηση Πολιτών για το Νερό, ζητώντας το σκεπτικό του ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο αποκλείστηκε από τη β’ φάση του διαγωνισμού (και με απώτερο σκοπό να ακυρώσει την όλη διαδικασία): «Ενδεχομένως η απόφαση αυτή του ΣτΕ να ληφθεί υπ’ όψιν από το δικαστήριο που θα αποφασίσει για τα ασφαλιστικά μέτρα» εκτιμά, μιλώντας στη «Μ», ο εκπρόσωπος της Κίνησης, κ. Λάζαρος Αγγέλου.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν το ΣτΕ αντιμετωπίζει τη διαδικασία πώλησης της ΕΥΑΘ ως πώληση του νερού (που αποτελεί δημόσιο αγαθό) ή ως πώληση της εταιρείας που διαχειρίζεται το νερό και παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Αν δεχθεί την πρώτη ερμηνεία, αυτό θα σημάνει ουσιαστικά την ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της ΕΥΑΘ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις μετοχές της εταιρείας που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και πώς θα καλυφθεί το ποσό που το Δημόσιο υπολόγιζε να εισπράξει από την πώλησή τους. Πάντως, ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη, διευκρινίζει ότι «κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ και εφόσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επανεξεταστεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Από την πλευρά τους, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, με τους οποίους επικοινώνησε η «Μ», αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες περί της απόφασης του ΣτΕ, πριν αυτή καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνεχίζουν κανονικά τις διαδικασίες του διαγωνισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης καταρτίστηκε ήδη, σε συνεργασία με τους δύο υποψήφιους που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους στις αρχές του 2014.

«Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ»
Πλήρως δικαιωμένος δηλώνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων-ΠΕΔ (και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών), κ. Σίμος Δανιηλίδης, σχολιάζοντας ότι «αυτή η απόφαση μπορεί να ‘σώσει την παρτίδα’, αλλά μόνο προς στιγμήν…» καθώς το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να επανέλθει με νέα διαδικασία, που να μην έχει τις αδυναμίες της τωρινής. Όπως σημειώνει, η μόνη λύση που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού είναι να περάσει η διαχείρισή του στους δήμους.

Από την πλευρά της, η ΠΕΔ έχει ήδη ολοκληρώσει την πρόταση «δημοτικοποίησης» της ΕΥΑΘ, την οποία θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, τον επόμενο μήνα θα ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση στο ΣτΕ κατά της ιδιωτικοποίησης. Όσο για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, προς το παρόν ασκεί πιέσεις, ώστε να εκδοθούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα -«σε αντίθετη περίπτωση, θα εκτιμήσουμε τα δεδομένα και θα προχωρήσουμε αναλόγως», καταλήγει ο κ. Δανιηλίδης.

Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ «ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ»
«Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ και επιβεβαιωθεί ότι δεν μπορεί να πουληθεί η ΕΥΑΘ, προφανώς ξαναμοιράζεται η τράπουλα. Ουσιαστικά, θα αρχίσουμε ‘φτου κι απ’ την αρχή'» σχολιάζει, μιλώντας στη «Μ», ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης. Παράλληλα υποστηρίζει ότι, με αυτήν την αφορμή, οι δήμοι πρέπει να διεκδικήσουν να αλλάξει το καθεστώς της ΕΥΑΘ (η οποία σήμερα είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο) και «να μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία του νερού στους δήμους».

Κατά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, οι ιδιώτες θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διαχείριση για μερικά χρόνια, καθώς και ένα μέρος των επενδύσεων. Η διαφορά με αυτό που επιχειρεί να κάνει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του διαγωνισμού, είναι -σύμφωνα με τον πρώτο πολίτη της Θεσσαλονίκης- ότι εν προκειμένω δεν μιλάμε για πώληση μετοχών: «Βέβαια, στην περίπτωση που ο ιδιώτης είναι απλός διαχειριστής και δεν αναλάβει να κάνει επενδύσεις, οφείλουμε να δούμε πού θα βρεθούν τα λεφτά -επειδή, όταν έχεις απώλεια νερού της τάξης του 30%, χρειάζεται μεγάλη επένδυση στο δίκτυο. Ποιος θα βάλει τα λεφτά; Εφόσον το νερό είναι δημόσιο αγαθό, τα λεφτά πρέπει να μπουν από τον δημόσιο προϋπολογισμό…», σημειώνει.

Πάντως, ο κ. Μπουτάρης τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της προσφυγής της ΠΕΔ στη δικαιοσύνη, προκειμένου «να αποτρέψουμε την πώληση της ΕΥΑΘ. Με το να τσιρίζουμε και να βγάζουμε ψηφίσματα δεν βγαίνει τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιευτηκε στη «Μακεδονία» 11/12/2013 http://www.makthes.gr/news/economy/114263/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s