Κατακόρυφη αύξηση, έως και 50%, των καρκινογόνων μικροσωματιδίων καταγράφηκε τον περασμένο χειμώνα, εξαιτίας της καύσης ξύλου και βιομάζας αντί πετρελαίου από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εξαιτίας της αυξημένης τιμής του πετρελαίου.
Τα αιωρούμενα σωματίδια αυξάνονται μέχρι και 75% μετά τις 5 το απόγευμα και μέχρι τα μεσάνυχτα, τις ώρες δηλαδή που ανάβουν τα τζάκια και οι σόμπες.
Τα παραπάνω επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και καθηγητής του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, παρουσιάζοντας τα στοιχεία μετρήσεων και τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από την μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας, Α.Π.Θ., Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Νότιας Καλλιφόρνια .Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο οικιστικές περιοχές κοντά στην περιφερειακή οδό (Πυλαία, Τριανδρία) από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013.
• Λόγω της αύξησης του φόρου στα καύσιμα ο κόσμος στράφηκε στην καύση ξύλου και βιομάζας. Όμως πάνω από 90% των πρωτογενών εκπομπών σωματιδίων από αυτές καύσεις σε τζάκια-σόμπες αφορούν το λεπτόκοκκο κλάσμα PM2,5. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους η λεπτή άμμος έχει διάμετρο 90μg, η ανθρώπινη τρίχα 50-70 μg, η γύρη 10 μg και αυτά τα επικίνδυνα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τα πιο λεπτά αγγεία των πνευμόνων μόλις 2,5 μg. Προκαλούν δε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, συστηματική φλεγμονή και οξειδωτικό στρες καρκίνο των πνευμόνων και αύξηση της θνησιμότητας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μουσιόπουλος ενώ το όριο συγκέντρωσης για τα ΡΜ12 είναι έως 50μg ανά κυβικό μέτρο αέρα και αυτό για αθροιστικά 25 μέρες το χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2012 καταγράφηκε στην περιοχή της Πυλαίας μέση μηνιαία τιμή 57-58 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, τον Ιανουάριο του 2013 ήταν 35 μg/κ.μ. και τον Φεβρουάριο του 2013 30μg/κ.μ. Καταγράφηκε επίσης και στις δύο περιοχές αύξηση πάνω από 3 φορές στις συγκεντρώσεις PM2.5 κατά τη διάρκεια του ψυχρότερου μήνα (Δεκέμβριος) και μέγιστη συγκέντρωση κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες στα 80μg/κμ (έως και 75%).
Με βάση προσομοιώσεις, αν υποκαθίσταντο το 70% των καύσεων πετρελαίου με καύσεις βιομάζας αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθουν οι συγκεντρώσεις PM 10 και 2,5 κατά 50%.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Southern California κ. Κώστας Σιούτας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στην Ε.Ε. και συγκρίνεται στη ρύπανση με το Λος Άντζελες (μόνο που εκεί είναι φωτοχημική). Σύμφωνα με τις μετρήσεις το 2013 καταγράφεται αύξηση 30% στα ΡΜ12 σε σχέση με το 2012, η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων είναι 2 φορές μεγαλύτερη το βράδυ σε σχέση με το πρωί, ενώ στο καρκινογόνο βενζόλιο παρατηρήθηκε 10πλασιασμός της συγκέντρωσης σε σχέση με το 2012
—————–
Τα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση βιομάζας είναι πιο επικίνδυνα από τον καπνό του τσιγάρου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ κ. Λάζαρος Σιχλετίδης.
Όταν έχουμε αύξηση της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων κατά 10μg/κ.μ. αυξάνεται έως και 6% ο σχετικός κίνδυνος θανάτου. Βέβαια, οι εξάρσεις των νόσων που προκαλούνται θα παρουσιαστούν με μια καθυστέρηση χρόνου, μετά από την έξαρση της ρύπανσης.
Ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, καρκινοπαθείς και άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες. Στην οξεία εμφάνιση των μικροσωματιδιακών ρύπων, προκαλούνται λοιμώξεις βρογχίτιδες, πνευμονίες, ακόμα και φυματίωση, ενώ επιδεινώνουν τους ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα κλπ Οι χρόνιες καταστάσεις προκαλούν διάφορα νεοπλάσματα (αδενοκαρκινώματα στην περιφέρεια του πνεύμονα) και καρδιαγγειακά επεισόδια.