Τρεις βιοτεχνίες κλείνουν, μία ανοίγει

Για κάθε μία μικρομεσαία επιχείρηση που άνοιγε στη Θεσσαλονίκη το 2013 έκλειναν τουλάχιστον άλλες τρεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου(ΒΕΘ). 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους χρησιμοποίησε δύο φράσεις ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην αγορά. «Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία» σημείωσε, θέλοντας να ερμηνεύσει κάπως αισιόδοξα τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα λουκέτα είναι 12,6%, λιγότερα συγκριτικά με πέρσι. Όμως οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ύφεσης που πλήττει την αγορά. Το διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 16 Δεκεμβρίου έκλεισαν 1.546 βιοτεχνικές επιχειρήσεις- δηλαδή σχεδόν 30 επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο κάθε βδομάδα. Το ίδιο διάστημα άνοιξαν 656 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου 12 την εβδομάδα. «Ζητείται ελπίς» είπε ο ίδιος λίγο αργότερα, προσθέτοντας ότι η εκάστοτε κυβέρνηση φορτώνει συνεχώς βάρη στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και να καλύψει τις δημόσιες δαπάνες. «Δεν αντέχει άλλο ο επιχειρηματικός κόσμος. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι είναι στα όριά τους. Η υπερφορολόγηση μας οδηγεί σε αφανισμό, όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι βιοτέχνες είναι αυτοί που θα τραβήξουμε το »κάρο» της ανάπτυξης. Δεν πρέπει να περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη από το δημόσιο»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου το 2013 ιδρύθηκαν 1546 επιχειρήσεις και έκλεισαν 656, οπότε έλειψαν από την αγορά 890 επιχειρήσεις. Το ισοζύγιο ήταν αρνητικό το 2012 κατά 1084 επιχειρήσεις το 2012 (1770 επιχειρήσεις έκλεισαν έναντι 686 που άνοιξαν) και το 2011 κατά 1143 (έκλεισαν 1894 βιοτεχνίες έναντι 751 που άνοιξαν)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s