Σινεμά στο λιμάνι

olth_32_020710Ευκαιρία να ζωντανέψει (ακόμη περισσότερο) ένας αγαπημένος χώρος στο κέντρο της πόλης ή κλασική περίπτωση εμπορευματοποίησης; Οι απόψεις διίστανται -γι’ αυτό και οι “Ε” βρέθηκαν στα εγκαίνια των νέων Village Cinemas, στις Αποθήκες του ΟΛΘ, για να σχηματίσουν ιδία άποψη…

 

«Επιλογές» 22/12/2013
Γράφει η Σοφία Χριστοφορίδου ~ Φωτογραφίζει ο Σάκης Γιούμπασης.

ΜΙΑ ΑΛΕΑ από πορτοκαλί μπαλόνια που έφταναν μέχρι την είσοδο, προβολείς, ένα κόκκινο χαλί και δύο τζιπ του λιμενικού έξω από την αποθήκη Δ. Έντονη μυρωδιά ποπ κορν, ένας ντιτζέι να παίζει χριστουγεννιάτικα, πολύχρωμα λαμπιόνια, μια γωνιά με καναπέδες και μπουκάλια αλκοόλ στο τραπέζι… Το σκηνικό στην πρεμιέρα τής Village στις κινηματογραφικές αίθουσες του λιμανιού δεν θύμιζε σε τίποτα την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Κάθε αρχή και δύσκολη -κι από τον κανόνα δεν ξέφυγε η Village… Οι αίθουσες ήταν να ανοίξουν στις 12 Δεκεμβρίου, αλλά μία ώρα πριν από την έναρξη των προβολών η εταιρεία ανακοίνωσε ότι “η Village… δεν πάει λιμάνι ακόμη”. Στην πρεμιέρα της 17ης Δεκεμβρίου επρόκειτο να παραστεί ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος μάλιστα θα μίσθωνε αεροπλάνο, για να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους παρουσιαστές τού Alpha, Ελένη Μενεγάκη, Βίκη Χατζηβασιλείου και Λάκη Λαζόπουλο -εξ ου και το κόκκινο χαλί. Όμως, ούτε ο κ. Κοντομηνάς ήλθε ούτε οι τηλεαστέρες…

village limani1Όσο για το κοινό, ήταν διαφορετικό από εκείνο που γέμιζε πριν από έναν μήνα τις φεστιβαλικές αίθουσες. Εξάλλου, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, γενικός διευθυντής του ομίλου Demco, το ξεκαθάρισε: όταν οι κινηματογραφικές αίθουσες στο λιμάνι θα λειτουργούν ως Village, θα προβάλλονται ταινίες “όχι στενά σινεφίλ”, αλλά περισσότερο με στόχο τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία του κοινού. Η αρχή έγινε με το “Χόμπιτ” και τη “Μικρά Αγγλία”. Για τους σινεφίλ, υπάρχει το φεστιβάλ…

Πριν ανοίξουν οι κινηματογραφικές αίθουσες υπό τη Village, κάποιοι έκαναν λόγο για “εμπορευματοποίηση” των αιθουσών, οι οποίες ανακατασκευάστηκαν με έξοδα του Οργανισμού “Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997” (παρεμπιπτόντως, η εκκαθάριση του Οργανισμού ολοκληρώθηκε 15 χρόνια μετά τη διάλυσή του, χωρίς να υπάρχει πουθενά ένας οικονομικός απολογισμός, προσβάσιμος απ’ όλους) και στη συνέχεια πέρασαν στην κυριότητα της ΑΕ “Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης” (ΟΛΘ).

Από το 2007, κάθε Νοέμβριο και Μάρτιο, ο ΟΛΘ παραχωρεί τις αίθουσες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου -και τότε, το λιμάνι αλλάζει όψη. Ο κόσμος κάνει ουρές για να βγάλει εισιτήριο, γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες προβολής και τους συναυλιακούς χώρους, σχηματίζει παρέες και συζητά για τα “διαμάντια” και τις “φόλες” του προγράμματος.

Είναι γεγονός ότι η ατμόσφαιρα του φεστιβάλ είναι ανεπανάληπτη -είναι, ωστόσο, επίσης γεγονός ότι η μάχη Χόλιγουντ-σινεφίλ είναι άνιση. Υπάρχει κι ένα παράδοξο στην υπόθεση: ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι σινεφίλ γεμίζουν ασφυκτικά τις αίθουσες, τον υπόλοιπο χρόνο οι κινηματογράφοι που προβάλλουν πιο “ψαγμένες” ταινίες είναι σχεδόν άδειοι: “Τον Νοέμβριο ήθελα να δω τη ‘Miss Violence’, αλλά οι δύο προβολές τού φεστιβάλ ήταν sold-out. Την είδα αργότερα, σε κινηματογράφο της πόλης, κι ήμασταν δεν ήμασταν δέκα θεατές…” ακούω τυχαία μια συζήτηση σε παρέα καλεσμένων στα εγκαίνια της Village. “Και γιατί να μην έχει κόσμο στις αίθουσες του λιμανιού όλο τον χρόνο;”.

Μπορεί η λειτουργία των κινηματογράφων στο λιμάνι με εμπορικές ταινίες να ξενίζει τους φεστιβαλικούς τής πόλης, πάντως ακόμη και ο εκπρόσωπος του Φεστιβάλ, Νότης Φόρσος, δήλωσε ότι “είναι δώρο, σε δύσκολες εποχές, να μετατρέπονται αίθουσες που παρέπαιαν σε μοντέρνους χώρους προβολής. Κι ας έρχεται ο κόσμος κι ας βλέπει ‘Χόμπιτ’”.

Έτσι κι αλλιώς, το φεστιβάλ θα πραγματοποιείται κανονικά, κάθε Νοέμβριο και Μάρτιο, αξιοποιώντας τον σύγχρονο εξοπλισμό τής ιδιωτικής εταιρείας που θα λειτουργεί τους κινηματογράφους τον υπόλοιπο χρόνο…

———————————————————————————————————————————————————- 

village limani2ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

 ~ Άγνωστο είναι το ακριβές ποσό που δαπάνησε ο Οργανισμός “Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997” για την ανακατασκευή των δύο αποθηκών.

~ Τέσσερις κινηματογραφικές αίθουσες (δύο των 263 θέσεων η κάθε μία στην Αποθήκη Δ’ και δύο με 245 θέσεις η κάθε μία στην Αποθήκη 1) λειτουργούν στο λιμάνι.

~ Τρεις πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των αποθηκών για τρία χρόνια, με έναν και μοναδικό υποψήφιο (τη Village Cinemas).

~ 114.000 ευρώ είναι το ετήσιο μίσθωμα, που προσαυξάνεται κατά 0,80 ευρώ/ εισιτήριο.

~ 100.000-150.000 εισιτήρια ετησίως υπολογίζει η Village ότι θα κοπούν στις τέσσερις αίθουσες, αποφέροντας πρόσθετο έσοδο στην ΟΛΘ της τάξης των 80.000-120.000 ευρώ.

~ 45.000 ευρώ ήταν τα ετήσια έσοδα του ΟΛΘ από την ενοικίαση των Αποθηκών (με τιμή €0,77 ανά τετρ. μ. την ημέρα).

~ Είκοσι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στους τέσσερις κινηματογράφους.

~ 600.000 ευρώ είναι η συνολική επένδυση που θα κάνει η Village στην τριετία.

~ Είκοσι ημέρες τον χρόνο οι κινηματογράφοι θα φιλοξενούν τις προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

~ Είκοσι τέσσερις αίθουσες αποκτά η Village στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τις έντεκα στο Mediterranean Cosmos και τις οκτώ που πρόκειται να λειτουργήσει εντός του 2014 στο εμπορικό κέντρο City Gate.

 

INFO:

Η αυλαία ανοίγει με τις ταινίες “Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή” του Πίτερ Τζάκσον και “Μικρά Αγγλία” του Παντελή Βούλγαρη. Η κινηματογραφική περίοδος θα συνεχιστεί με ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως οι “Πέμπτη & 12” του Θανάση Τσαλταμπάση, “Mandela”, “August: Osage County”, “American Hustle” και άλλες.

Σχολιάστε