Από το σιταροχώραφο μέχρι τα ζυμαρικά, όλα βιολογικά

Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, τρία ξαδέλφια αποφάσισαν να καλλιεργήσουν τα χωράφια των παππούδων τους, στην κοιλάδα του Μπουραζανίου, 12 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα. Σήμερα έχουν καταφέρει να καθετοποιήσουν την παραγωγή στο αγρόκτημά τους: καλλιεργούν με βιολογική μέθοδο σιτηρά, από τα οποία στη συνέχεια παράγουν άλευρα και παρασκευάζουν βιολογικά ζυμαρικά.

Τα αδέλφια Αστέριος και Ηφαιστίωνας Παπαγεωργίου και ο εξάδελφός τους, Λεωνίδας Παπαγεωργίου, ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το 2001, με τη βιολογική καλλιέργεια σιτηρών και οσπρίων -κυρίως φακής και σόγιας-, σε έκταση διακοσίων στρεμμάτων:“Παλεύουμε μόνοι μας, χωρίς επιδοτήσεις από κρατικούς φορείς” σημειώνει ο κ. Λεωνίδας Παπαγεωργίου.
Σταδιακά, η οικογενειακή επιχείρηση επεκτάθηκε στη μεταποίηση αλεύρων και στη συνέχεια στην παραγωγή ζυμαρικών.

Οι καλλιέργειες έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές και ελέγχονται από τον φορέα πιστοποίησης Bio Hellas. Η παραγωγή των αλεύρων γίνεται στο αγρόκτημα, με παραδοσιακό πετρόμυλο, αντί του κυλινδρόμυλου που χρησιμοποιούν οι αλευροβιομηχανίες. Ακολουθείται συγκεκριμένος τρόπος άλεσης, ώστε το τελικό προϊόν να διατηρεί τα έλαια του καρπού, τη μεγάλη θρεπτική αξία και την ιδιαίτερη γεύση του. Στη συνέχεια, από τα άλευρα αυτά (παράγονται περί τους 10-15 τόνους, ανάλογα με τη χρονιά) παρασκευάζονται ζυμαρικά βιολογικής παραγωγής και ολικής άλεσης.
Τα τελικά προϊόντα μπαίνουν σε συσκευασίες επίσης πιστοποιημένες και ελεγμένες για το μικροβιακό φορτίο, όπου αναγράφεται η ημερομηνία αλέσεως (καθώς μετά από πέντε μήνες το προϊόν παύει να θεωρείται βιολογικό). Το αγρόκτημα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από άλευρα (σίτου, καλαμποκιού, κριθαριού, βρώμης και προσεχώς ζέας), δώδεκα είδη ζυμαρικών (λευκά, ολικής άλεσης, με κρόκο, με αυγά, με ζέα κτλ.), χυλοπίτες, δώδεκα ποικιλίες τραχανά (γλυκός, ξινός, νηστίσιμος, με αποξηραμένα λαχανικά κοκ.), κουσκούσι και κοσκινισμένο πίτουρο. Επίσης, παράγει εξαιρετικής ποιότητας φακή, φασόλια και άλλα όσπρια, καθώς και βότανα και μυρωδικά (όπως τσάι του βουνού, φασκόμηλο, χαμομήλι, ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό και βάλσαμο).

Τα προϊόντα τους τα διαθέτουν κυρίως στις βιολογικές λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης: “Βλέπουμε ότι ο κόσμος εκτιμά την ποιότητά μας κι έτσι το μεγαλύτερο μέρος τής παραγωγής απορροφάται από την ελληνική αγορά” σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου. “Στέλνουμε μικρές ποσότητες και σε παντοπωλεία στο Βέλγιο, ενώ παράλληλα έχουμε δεχθεί προτάσεις να εξάγουμε τα προϊόντα μας και σε μεσογειακά παντοπωλεία στις ΗΠΑ και στον Καναδά -προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή…”.

Δημοσιευτηκε στο ειδικό ένθετο «Φως από τη Γη» της «Μακεδονίας της Κυριακής 5/1/2014

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Από το σιταροχώραφο μέχρι τα ζυμαρικά, όλα βιολογικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s