«Βελουϊτίνος»: Από το ντοκιμαντέρ, στον ελαιώνα

Ο Βαγγέλης Κάλτσας ξεκίνησε συμμετέχοντας στην ομάδα παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ για την καλλιέργεια ελιάς και σήμερα παράγει ο ίδιος ελιές και λαδί, εξάγοντας το 50% της παραγωγής του στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. 

Μέχρι το 2000, ο κ. Κάλτσας ζούσε στην Αθήνα και εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του, με αντικείμενο την εμπορία φωτογραφικών ειδών. Θέλοντας να ζήσει πιο κοντά στη φύση, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, αξιοποιώντας τον ελαιώνα του παππού του στη Θάσο.

 

 

Με μια αρχική επένδυση 200.000 ευρώ (για αγορά γης, δίκτυα άρδευσης, αναβαθμίδες, αγορά οχημάτων κοκ.), ίδρυσε το 2003 την επιχείρηση με την επωνυμία “Βελουϊτίνος”. Κύριο αντικείμενο τής εταιρείας είναι η αξιοποίηση και η προώθηση της τοπικής ποικιλίας ελιάς (θρούμπα Θάσου ΠΟΠ), αποκλειστικά από καρπό βιολογικής γεωργίας. Άρχισε με τα 25 στρέμματα που ανήκαν στην οικογένειά του, τα οποία μετέτρεψε σε βιολογική καλλιέργεια, και σήμερα, μαζί με ενοικιαζόμενους ελαιώνες, έφτασε τα 100 στρέμματα. Συμπληρωματικά σε αυτές τις ποσότητες συντρέχουν και άλλοι πιστοποιημένοι παραγωγοί, με συνολική έκταση περίπου 200 στρεμμάτων.

“Αν δεν δημιουργήσεις brand, δεν καρπώνεσαι την υπεραξία του προϊόντος” πιστεύει ο ίδιος, όπως εξηγεί, μιλώντας στο ειδικό ένθετο “Φως από τη Γη” της “Μακεδονίας της Κυριακής”. Με αυτό το σκεπτικό, εκτός από το να φροντίζει τα δέντρα και να συγκομίζει τις ελιές, δημιούργησε έναν χώρο για την επεξεργασία και την τυποποίηση της βρώσιμης ελιάς -όπου, μάλιστα, ανέπτυξε μια νέα τεχνική για την παρασκευή θρούμπας χωρίς αλάτι. Παράλληλα, άρχισε να συμμετέχει σε εκθέσεις του εξωτερικού, έλαβε πιστοποίηση κατά HACCP και ακολούθησε ειδικά πρότυπα βιολογικής γεωργίας για τις αγορές του εξωτερικού, όπως USDA organic (ΗΠΑ), JAS Standards (Ιαπωνία) και Demeter (βιοδυναμική γεωργία, κυρίως για την αγορά της Γερμανίας).
Οι ποσότητες της ελιάς που παράγονται διακινούνται κατά 60% εντός των συνόρων, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, ενώ κάποιες πολύ μικρές ποσότητες πηγαίνουν απευθείας σε λιανικούς πελάτες. Το 40% της παραγωγής προωθείται στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία, στη Βρετανία, στην Αυστρία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία και στην Ελβετία.

Μόλις έξι χρόνια από την ίδρυσή της, το 2009, η εταιρεία έδωσε τα φώτα της και σε άλλες εταιρείες του χώρου, μεταφέροντας τεχνογνωσία προς την εταιρία “Γαία Τρόφιμα ΑΒΕΕ”, για την παραγωγή ελιάς θρούμπας Θάσου χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, ενώ το 2010 υλοποίησε αντίστοιχο πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσαράς Κρήτης.
Πέρα από την παραγωγή βιολογικής ελιάς (και, δευτερευόντως, λαδιού), η εταιρεία προσανατολίζεται στην παραγωγή και νέων προϊόντων βιολογικής γεωργίας: στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει τελείως ανάλατη ελιά χωρίς παστερίωση και συντηρητικά, πολτό ελιάς, πράσινη ελιά Θάσου, αρωματικά φυτά που συγκαλιεργούνται στον ελαιώνα, αλλά και ξηρά φρούτα, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των καινούριων μηχανημάτων ξήρανσης.

Σοφία Χριστοφορίδου

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s