Ο “Καλύτερος Νέος Αγρότης” του 2013 είναι 25 χρόνων και Θεσσαλονικιός

 

αγροτης παναγιωτιδηςΟ “Καλύτερος Νέος Αγρότης” του 2013 είναι μόλις 25 χρόνων -και είναι από τη Θεσσαλονίκη! Μάλιστα, στις 29 Ιανουαρίου 2014 ο τυροκόμος Χρήστος Παναγιωτίδης (από το χωριό Στίβος) θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, για να διεκδικήσει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό τίτλο.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο πατέρας του, Γιάννης Παναγιωτίδης, έμεινε άνεργος και αποφάσισε να γυρίσει στο χωριό του, όπου είχε 30 στρέμματα χωράφια: “Είχαμε ζώα, αλλά ο έμπορος έπαιρνε το γάλα σε πολύ χαμηλή τιμή… Έτσι, στραφήκαμε στη μεταποίηση και στην παραγωγή τυριού” εξηγεί ο κ. Παναγιωτίδης.
Ο ίδιος και η αδελφή του αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την πρωτογενή παραγωγή. Έτσι, η Όλγα Παναγιωτίδου σπούδασε Διοίκηση Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πλέον ασχολείται ενεργά με τα κτήματα, τη μονάδα εκτροφής ζώων και το τυροκομείο της οικογενειακής επιχείρησης. Πριν από μερικά χρόνια εκλέχτηκε πρόεδρος στην Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, της οποίας παραμένει μέλος. αγροτης παναγιωτιδης2 Όσο για τον αδελφό της, Χρήστο, στα 15 χρόνια του γράφτηκε στην Τυροκομική Σχολή Ιωαννίνων, εν συνεχεία ακολούθησε σπουδές σε τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων τεχνικού λυκείου, ενώ παρακολούθησε κι ένα πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων, για να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για τη διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης.

“Ήταν τεράστιο ρίσκο για την οικογένεια. Αξιοποιήσαμε ένα πρόγραμμα Leader και δανειστήκαμε, για να επενδύσουμε 600.000 ευρώ στο τυροκομείο” εξηγεί ο κ. Παναγιωτίδης, μιλώντας στο ειδικό ένθετο “Φως από τη Γη” της “Μακεδονίας της Κυριακής”. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον: η επιχείρηση καλλιεργεί δημητριακά και ψυχανθή σε μια έκταση 750 στρεμμάτων, παράγοντας βιολογική τροφή για τα ζώα που εκτρέφει (500 πρόβατα και 100 κατσίκια), ώστε στη συνέχεια το γάλα που αυτά παράγουν να είναι επίσης βιολογικό.
Αυτή η πρώτη ύλη χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιολογικού τυριού στο σύγχρονο τυροκομείο της μονάδας. Η ετήσια παραγωγή είναι περίπου 25 τόνοι τυριού, την οποίαν η επιχείρηση διαθέτει σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, αλλά και απευθείας στους καταναλωτές, μέσω των βιολογικών λαϊκών αγορών.

αγροτης παναγιωτιδης3Προ ημερών, ο Χρήστος Παναγιωτίδης ψηφίστηκε ως ο “καλύτερος νέος αγρότης” στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο τού Money Show 2013.
Ο κ. Παναγιωτίδης επελέγη, διότι η φάρμα του διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά πολυλειτουργικότητας, βιωσιμότητας, “πράσινων” πρακτικών και κοινωνικής προσφοράς. Όσο για τα προϊόντα της επιχείρησης, αυτά έχουν βραβευτεί και με το Αργυρό Βραβείο Γεύσης στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s