ΕΥΑΘ Περιμένουν το ΣτΕ, ρωτούν για την προίκα οι επενδυτές

 Τα πλήρη οικονομοτεχνικά στοιχεία της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν χθες σε έναν εκ των δύο υποψήφιων αγοραστών που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού πώλησης της εταιρείας, την κοινοπραξία των εταιρειών Suez και Άκτωρ.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@yahoo.gr

Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες επίσκεψη των επενδυτών στις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ, στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού Σίνδου, στα διυλιστήρια νερού και στις υποδομές στον Αλιάκμονα. Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και εκπρόσωποι των συμβούλων αποκρατικοποίησης, η διοίκηση της ΕΥΑΘ, καθώς και στελέχη της κοινοπραξίας των επενδυτών τα οποία έθεσαν περισσότερα από 200 ερωτήματα προς απάντηση για την κατάσταση της εταιρείας. Παρότι έγινε εξαντλητική συζήτηση επί των ερωτημάτων, έγκυρες πηγές που παρακολούθησαν τη σύσκεψη σημειώνουν ότι δεν έγινε αναφορά σχετικά με την πιθανή εμπλοκή που μπορεί να δημιουργήσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Πάντως οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ δεν αναμένεται κανένας εκ των δύο υποψήφιων αγοραστών να καταθέσει δεσμευτική προσφορά. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ κατέθεσαν προσφυγή για την ακύρωση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης από το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Πέντε μήνες μετά διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες ότι το ΣτΕ ακυρώνει τη μεταβίβαση των μετοχών, κρίνοντας ότι το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. Όταν πια καθαρογραφεί η απόφαση και γίνει γνωστό το σκεπτικό της, θα φανεί αν ο διαγωνισμός ματαιώνεται οριστικά ή αν το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να επανέλθει με κάποιες αλλαγές επί της διαδικασίας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ… ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίαζε τα οικονομοτεχνικά στοιχεία της ΕΥΑΘ ΑΕ στους υποψήφιους αγοραστές, οι εργαζόμενοι της εταιρείας και το συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό» πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της ΕΥΑΘ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σε ένδειξη συμπαράστασης κινήσεις πολιτών, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, απολυμένοι της Coca Cola, καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, σχολικοί φύλακες σε διαθεσιμότητα, κ.ά. Τον τόνο της διαμαρτυρίας έδωσαν δύο άτομα που φόρεσαν μάσκες με τα πρόσωπα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου να κρατούν δεσμίδες χαρτονομισμάτων, θέλοντας να υποδηλώσουν ότι η πώληση της ΕΥΑΘ αποτελεί ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Εξάλλου οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί και την Πέμπτη έξω από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στη νέα παραλία, την ώρα που το επιθεωρούσαν οι επενδυτές, και με πανό και συνθήματα δήλωσαν την αντίθεσή τους.
Τα μέλη της κίνησης φορέων «SOSτε το νερό» βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, που εν πολλοίς θα κρίνει την τύχη του διαγωνισμού για την πώληση της ΕΥΑΘ. «Αυτή θα είναι και η μητέρα των μαχών», υπογραμμίζουν μέλη της κίνησης «SOSτε το νερό».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Την κάθετη διαφωνία τους στη σχεδιαζόμενη πώληση της ΕΥΑΘ δήλωσαν για μία ακόμη φορά οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης ενώπιον της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, της διοίκησης της ΕΥΑΘ και των υποψήφιων επενδυτών της κοινοπραξίας Suez – Άκτωρ, με τους οποίους συναντήθηκαν χθες στη διάρκεια κλειστής σύσκεψης σε ξενοδοχείο της πόλης.
Αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε από νωρίς στον χώρο της σύσκεψης, και παρότι το αίτημά της να ενημερώσει τους εκπροσώπους των υποψήφιων επενδυτών δεν έγινε εξαρχής δεκτό, κατάφερε τελικά μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση να παρέμβει στη συνεδρίαση. Οι δήμαρχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν με κανέναν τρόπο την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη δημοτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης μέσω της σύστασης διαδημοτικού φορέα, όπως ισχύει σε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.
Επεσήμαναν μάλιστα ότι προτίθενται να μπλοκάρουν κάθε διαδικασία παραχώρησης της εταιρείας σε ιδιώτες με προσφυγές στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια και εκ νέου στο ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να διαχειριστεί το δημόσιο αγαθό του νερού.
Στη διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκε μόνο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος διαμήνυσε ότι οι δήμαρχοι δεν θα επιτρέψουν το αγαθό που λέγεται νερό να περάσει σε χέρια ιδιωτών. Παράλληλα, ενημέρωσε τους επενδυτές για τις ομόφωνες αποφάσεις των δημάρχων της Θεσσαλονίκης κατά της πώλησης της ΕΥΑΘ και ότι η ύδρευση και αποχέτευση σε όλη την Ελλάδα εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»
Αναφερόμενος στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ υποστήριξε ότι είναι παράνομη και αντισυνταγματική, σημειώνοντας ότι οι δήμαρχοι ήδη έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για να μπλοκάρει η διαδικασία της πώλησης. «Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης θα υπάρξουν νομικά ζητήματα και ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις από πλευράς δήμων, αφού τμήματα των δικτύων της ΕΥΑΘ είχαν κατασκευαστεί από τους ΟΤΑ τις δεκαετίες του ’70 και του ’80» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, για να υπογραμμίσει ότι αυτές οι υποδομές παραχωρήθηκαν από τους δήμους στο δημόσιο, αλλά αυτό σκοπεύουν να το ανακαλέσουν. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του αυτοδιοικητικού οργάνου αναφέρθηκε επίσης στην ομόφωνη θέση των δήμων ότι το νερό αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να εμπορευματοποιείται. Υποστήριξε επίσης ότι η πώληση της ΕΥΑΘ ΑΕ δεν θα βοηθήσει τα δημόσια έσοδα, καθώς η ΕΥΑΘ είναι μια κερδοφόρα εταιρεία, και ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η εμπειρία πολλών μεγαλουπόλεων είναι ότι η ιδιωτικοποίηση δεν είναι συμφέρουσα για τους πολίτες και τους δήμους. «Η διαχείριση ύδρευσης εξαιρείται από τις συμβάσεις παραχώρησης. Το αίτημά μας παραμένει να αποκαλυφθεί και να δημοσιοποιηθεί πλήρως η σύμβαση», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.
Στην αντιπροσωπεία της ΠΕΔ συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του οργάνου, δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Στάθης Λαφαζανίδης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο αντιδήμαρχος Θέρμης, μέλος της Κϊνησης «SOSτε το νερό», Σωκράτης Φάμελλος.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης δεν παρέλειψαν να δηλώσουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στα δικαστήρια για να ακυρωθεί η διαδικασία πώλησης της ΕΥΑΘ, ενώ τόνισαν ότι το επόμενο βήμα τους είναι η ολοκλήρωση της πρότασής τους για τη δημιουργία της διαδημοτικής εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης.
Σημειώνεται ότι την προσεχή Τρίτη προγραμματίζεται συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της ΠΕΔ για το νερό, με τη συμμετοχή της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ενώ αναμένεται να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος εκ μέρους του «SOSτε το νερό». Την ίδια μέρα συνεδριάζουν επίσης η εκτελεστική επιτροπή και το δ.σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

SUEZ – ΑΚΤΩΡ «Θέλουμε συνεργασία με τους ΟΤΑ
Στη σύσκεψη για την ΕΥΑΘ στελέχη του ενδιαφερόμενου ομίλου για την αγορά της εταιρείας απάντησαν στα επιχειρήματα των δημάρχων λέγοντας ότι η συμμετοχή τους οφείλεται στην πρόσκληση της κυβέρνησης και δεν είναι δική τους πρωτοβουλία. Ανέφεραν επίσης ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να γίνεται τοπικά και ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνεται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των ΟΤΑ. «Για τον λόγο αυτό είμαστε κοντά και θέλουμε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να οργανώσουμε μια συνάντηση με τους δήμους για να τους εκθέσουμε τα οράματά μας από κοντά», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Δημοσίεύτηκε στη «Μακεδονία» 18/1/2014 http://www.makthes.gr/news/reportage/116017/ 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s